M Layouts

Oppaat

Virtuaaliapu

Sivutilat/oppaat

Muuta

FTP-pikaopas

FTP tarkoittaa tapaa siirtää tiedostoja tietokoneelta nettiin ja toisinpäin. Usealla ilmaista sivutilaa tarjoavalla sivustolla on mahdollista hallita sivujaan FTP:n avulla. FTP on helppo, nopea ja paras tapa hallita omien sivustojen tiedostoja, sillä sitä käyttämällä tietokoneelta löytyy aina varmuuskopiot!

Tällä oppaalla opit FTP:n käytön perusteet FileZilla FTP-ohjelmalla.

Ennen FTP:n käyttöönottoa tarvitset FTP-tunnuksesi palvelimeltasi. Tunnukset voivat näyttää esimerkiksi tältä:

Isäntä: ftp.esimerkki.com
Käyttäjänimi: kayttajatunnus@esimerkki.com
Salasana: salasana123

FTP-portti on tavanomaisesti aina 21.

Joskus tunnusten yhteydessä ilmoitetaan myös oletushakemisto. Tämä tarkoittaa sitä kansiota palvelimella, johon käyttäjä lataa tiedostonsa. Tämä hakemisto on lähes poikkeuksetta nimeltään public_html

Perusnäkymä

Kun avaat FileZillan, ylläoleva ikkuna aukeaa.

Punaisella alueella ohjelmaan syötetään FTP-tunnukset, jonka jälkeen klikataan "Pikayhdistä"-nappulaa. Jos tunnukset ovat oikein ja FTP-yhteys muodostuu, vaaleanpunaiselle alueelle ilmestyy lista palvelimen kansioista ja tiedostoista, esimerkkikuva oikealla:

Kun löydät oletushakemiston listasta, kaksoisklikkaa sitä ja olet nyt valmis lataamaan tiedostoja palvelimelle.

Perusnäkymä-kuvassa vihreällä korostetulla alueella näkyvät oman tietokoneesi tiedostot. Hae tietokoneeltasi ne tiedostot, jotka haluat ladata palvelimellesi. Tiedostoja voi ladata palvelimelle vaikka vetämällä ne hiirellä vasemmalta oikealle tai valitsemalla useita tiedostoja ja painamalla Enter-näppäintä.

Tunnukset voi tallentaa FileZillan Sivustonhallintaan.

Sivustonhallintaa pääsee klikkaamalla ylläolevassa kuvassa punaisella ympyröityä kuvaketta. Uusi sivusto luodaan "Uusi sivusto"-painiketta painamalla ja FTP-tunnukset annetaan sinisellä korostetulle alueelle.

Jatkossa voit yhdistää palvelimellesi helposti klikkaamalla Sivustonhallinta-kuvakkeen vieressä olevaa nuolta ja valitsemalla sivustosi pudotusvalikosta: