etusivu esittely ponit kasvatus
Connemarat Ratsuponit Newforestinponit Muut ponit

R.I.P. 15.5.2011-2.12.2014

Storm's Sniper

Virtuaalihevonen

Perustiedot

NimiStorm's Sniper Rek.nroVH12-027-0045
Syntymäpäivä15.5.2011 Ikä29 vuotta
RotuNewforestinponi SukupuoliOri
Säkäkorkeus136 cm VäriRuunikko
Koulutustasoko He A re 70cm PainotusKoulupainotteinen
Omistajaweem VRL-02470 / B Ponies KasvattajaStud Storm Hill, UK
Meriitit YLA2 25.10.2014
(tekstit 29,5/40 (luonne 17/20 + muut tekstit 12,5/20) - jalostuspisteet 25/33 (suku 13/21 + jälkeläiset 12/12) - kilpailupisteet 17/22 - rakennepisteet 10/20 - lisäpisteet 4/10 = 85,5p)
KRJ-I
15.11.2014 tilaisuudessa:
rakenne 7/10 (7+8+6) - kilpailut 39/40 - sukuselvitys 18/20 - jälkeläiset 20/20 - lisäpisteet 15/15 - cup-sijoitukset 1 = 100 p.

Ikääntyminen

3-vuotias 27.9.2011
11-vuotias 21.9.2012
21-vuotias 15.12.2013

Luonnekuvaus

Ihastuttavan pienikokoisen Sniperin sisältää löytyy pörhistelevä ja machoileva ori. Parastaan poika yrittää aina, oli sen toimien tarkoituksena sitten päästä pois tarhasta tai karsinasta, vierailla naapurin tamman luona tai voittaa kouluratsastuskilpailuissa.

Hoitaessa Sniper on useimmiten varsin mukava ja hellyyttävä tapaus. Sen pienet machoilut on helppo sivuuttaa, kun on noin pienestä kaverista kyse. Kaikenlaiset hoitotoimet onnistuvat ponin kanssa helposti, eikä vaikeuksia tuottavia asioita juurikaan ole. Harjatessa Sniper nauttii hoitajan läheisyydestä, ja antaa sitä takaisin ”pusuttelemalla” ja painautumalla lähelle. Taluttaessa ihmisellä täytyy olla selvä suunta, jonne mennään, tai Sniper päättää sen ja silloin suuntana on yleensä tammatarhat tai ruohopuska. Lastaaminen ei tuota vaikeuksia ikinä. Sniper onkin hyvää kuljetusseuraa myös kuljetusta jännittäville poneille, sillä ori suorastaan nauttii matkustamisesta!

Ratsastaessa Sniper oikein röyhistää rintaansa ja sen jalat tuntuvat ravissa nousevan aina korkeuksiin saakka. Ori näyttää kaikki taitonsa jokaisella ratsastuskerralla, ja sen kanssa ei ratsastaja pääse helpolla - pitäähän ratsastajankin näyttää, mitä todella osaa! Pienestä orista löytyy liikettä yllättävän paljon ja koulutuomarit ihastuvat siihen kerta toisensa jälkeen. Koulujutut ovat Sniperin juttu, ja se taitaakin niitä helpon A:n tasolle saakka. Erityisesti laukkajutut ovat ponin mieleen, ja se onkin vastalaukoissa ja yksittäisissä laukanvaihdoissa äärimmäisen taitava. Kilpaesteradoilla ponia ei nähdä, mutta kotona sillä hypätään silloin tällöin. Pienellä ponilla on pieni pomppu, mutta tyyli on kohdallaan. Sniper pitää kyllä esteistäkin, mutta ei syty niillä lainkaan samalla tavalla kuin koulujuttuja tehdessä. Maastossa Sniper viihtyy hyvin niin yksin kuin yhdessä muidenkin kanssa, ja riemastuu varsinkin ylämäkilaukoista.

Kilpailuissa Sniper pörhistelee, hörisee ja röyhistelee kahta kauheammin kotikenttiin verrattuna. Täytyyhän kaikille upeille tammoille ilmoittaa, kuka on tullut huudeille! Suoritukseensa ori kuitenkin keskittyy useimmiten hyvin, mikä näkyy kyllä hyvinä tuloksina pisteissä.


© Kuvaaja ei halua nimeään mainittavan

Sukutaulu

i Storm's Sailorevm
nf, rn, 135cm
ii Sway Jack Sparrow evm
nf, trn, 139cm
ie Lily's Ametist evm
nf, rt, 129cm
e Lady Iris evm
nf, vkko, 133cm
ei Pinehill's Prince Harry evm
nf, vkko, 130cm
ee Rainbow evm
nf, rnkm, 137cm

Sukuselvitys

Sniper on tallin toinen pienikokoisuutensa takia hankittu newforestinponi. Sen suku on tasaisesti täynnä vahvoja urheiluponeja, joilla on kohtalaisen matala säkäkorkeus.

Isä Storm's Sailor oli 135 cm korkea ja väriltään ruunikko. Se on toiminut Storm Hill Studissa siitoskäytössä viiden varsan verran. Siittolan omistajan veljenpoika on lisäksi kilpaillut sillä juniori- ja harrasteluokissa kouluratsastuksessa hyvällä menestyksellä. Storm’s Sailor on periyttänyt kaikille jälkeläisilleen pienen säkäkorkeutensa ja täysillä yrittävän luonteensa.

Isänisä Sway Jack Sparrow oli väriltään tummanruunikko ja korkeutta sillä oli 139 cm. Se kilpaili sekä valjakossa että kouluratsastuksessa omistajallaan ja hänen tyttärellään. Hyväluontoinen ja rakenteeltaan erinomainen Sway Jack Sparrow astui muutamia tammoja elämänsä aikana, Lily’s Ametist näistä viimeisimpiä. Se eli vanhaksi ja kuoli alkuperäisellä omistajallaan 30-vuotiaana.

Isänemä Lily's Ametist on brittiläisesti perinteinen siitostamma: se on saanut elää elämänsä ulkona laitumella. Rautias ja hyvin pienikokoinen, vain 129 cm korkea tamma oli nuorena erittäin kaunis ja lihaksikas. Sen luonne oli moitteeton ja käsittely todella helppoa. Stud Storm Hill kasvattaa newforestinponeja vain vähän, ja Lily’s Ametist varsoikin vain kaksi kertaa, joista Storm’s Sailor oli ensimmäinen.

Emä Lady Iris on 133 cm korkea ja väriltään voikko. Sillä on Storm’s Sniperin lisäksi kaksi varsaa, joista molemmat ovat kasvaneet taitaviksi harrasteponeiksi. Varsomisvuosinaan se on saanut elää melko vapaata elämää suurilla nummilaitumilla, mutta ennen sitä se oli melko aktiivisessa ratsastus- ja kilpailukäytössä. Kouluratsastusradoilla tamma on kerännyt useita ruusukkeita, ja ihan hyvin se on menestynyt myös pienillä esteradoilla. Lady Iris on nopea liikkeissään, mutta erittäin lempeä ja hyväluonteinen. Täydellinen lapsen ratsu!

Emänisä Pinehill's Prince Harry on myös voikko ja hyvin pieni, sillä on korkeutta vain 130 cm. Se on komea ja saanut palkintoja monista näyttelyistä. Näyttelymenestyksen ja harvinaisen värinsä takia se on ollut hyvin kysytty jalostuksessa ja sillä onkin jälkeläisiä lähes kymmenen. Vanhuuden päivillään orista sukeutui myös mahtava kilpaponi nuorelle pojalle, joka on kilpaillut orilla sekä koulu- että esteratsastuksessa.

Emänemä Rainbow oli ruunikonkimo ja säkäkorkeudeltaan 137 cm. Se toimi ratsastuskoulun ponina, kunnes Stud Storm Hillin omistaja näki sen laiduntamassa ja pyysi saada siitä itselleen varsan. Tuloksena oli Lady Iris, joka muutti siitostammaksi Stud Storm Hilliin. Muita varsoja Rainbow ei saanutkaan, ja se kuoli 25-vuotiaana.

Jälkeläiset

Storm's Sniper on tarjolla jalostukseen evm-sukuisille, matalille newforestin- ja ratsuponitammoille. Sniper periyttää matalaa säkäkorkeutta.

02.05.14 nf-t. Breezy Cherrypop on Top om. Sylvester (VRL-00483)
03.04.14 nf-o. Breezy Selwyn om. Susanna (VRL-03881) / Oldsfell
01.03.14 nf-t. Breezy Storming om. B Ponies
17.01.13 nf-t. Poniniemen Hazy Melinda om. weelow / Riihen ponitalli
15.02.12 nf-t. Nerian Bonita om. Heini H. / Nerian
01.02.12 nf-o. Breezy Stormchaser / vanhat sivut / VH12-027-0221 om. idam / Riot Ponies

Päiväkirja ja valmennukset

Kouluvalmennus 25.12.2011, valmentajana Mari H

Stacey ja Sniper saapuivat ajoissa maneesille. Itsekin olin tullut hieman aikaisessa, joten pääsimme aloittamaan ajoissa. Sniper vaikutti oikein iloiselta ja pirteältä. Keksi se hieman pelätä maneesin kulmia, mutta napakasti Stacey antoi ponin ymmärtää, että nyt työskenneltiin eikä katseltu mörköjä. Sniperin kanssa aloitettiin ihan perusjutuista eli pysähdyksistä ja tempon vaihteluista. Alkuun poniori ei oikein kuunnellut pidätteitä, vaan puksutti tasaisesti eteenpäin pidätteistä huolimatta. Ratsastaja saikin kerran huomauttaa aika terävästi, että nyt hiljennetään, ja sen jälkeen Sniper pikkuhiljaa alkoi lämmetä myös pidätteille. Liikkeelle lähdössä ei ollut mitään ongelmaa, ne sujuivat oikein mallikkaasti.

Sniperin kanssa päätettiin harjoitella siirtymisiä keskilaukasta raviin lävistäjällä sekä pohkeenväistöä. Aloitimme pohkeenväistöllä käynnissä. Sniperillä oli taas niin meno päällä, ettei se meinannut ehtiä kuunnella väistättävää pohjetta. Pidätteet piti saada taas ensin läpi, ja sitten alkoi pohkeenväistö sujua. Ravissa oli ensin sama ongelma, mutta ori tajusi paljon nopeammin idean, eikä väistöissä ollut mitään vikaa. Sitten siirryttiin tehtävään, jonka ounastelin olevan Sniperille aika hankala. Eli keskilaukkaa lävistäjällä, jonka lopussa tuli siirtyminen raviin. Keskilaukka ei tuottanut ongelmaa, vaikka orin kanssa saakin olla tarkkana, että askel pitenee, mutta tahti ei kiihdy aivan hirveästi. Ravisiirtyminen olikin aivan oma lukunsa. Sniper innostui laukasta niin paljon, että raviin siirtyminen oli työn ja tuskan takana. Seinää käytettiin apuna, ja onneksi se tajusi, että siitä ei voi juosta läpi. Yhden aika hyvän siirtymisen jälkeen lopetimme valmennuksen.

Kouluvalmennus 11.1.2012 omistajan kirjoittama

Sain tänään kouluvalmennukseen Sniperin. Aika huippua! Wendy oli sitä mieltä, että kaiken kenttäponien ratsastamisen jälkeen minulle tekisi hyvää päästä oikean kouluponin selkään, jotta muistaisin miltä se oikein tuntuu. Ja enpä kyllä valittanut, kivaa vaihteluahan tämä on.

Valmennus aloitettiin perinteiseen tapaan melko itsenäisellä alkuverryttelyllä, jonka aikana saimme tehdä voltteja ja ympyröitä päätyihin ja pitkille sivuille sitten ponin mukaan joko pysäytyksiä tai tempon muutoksia. Sniper nyt on niin taitava eikä edes yhtään pullikoiva, joten haastoinpa itseni sitten tekemään molempia juttuja noilla pitkillä sivuilla, aina alussa pysäytyksen ja sitten loppupuolella temponlisäyksen. Sniper lämpeni nopeasti ja alkoi entistä paremmin astua takajaloilla alleen, ja rintaansa röyhistäen se tietenkin myös taipui kaulastaan.

Varsinaisena harjoituksena otimme sitten pohkeenväistöjä, reitti meni tällä kertaa lyhyeltä sivulta tarkasti pitkän sivun keskelle. Sniper astui reippaasti eteen, kuten tietysti pitääkin, mutta unohdin painoni hassuun suuntaan, minkä takia sivuaskeleet jäivät aika olemattomiksi. Valmentajamme tästä aika hurjasti muristen huomautti, ja niinpä sitten muistin seuraavalla kerralla korjata painoavun tukemaan liikettä. Näiden muutaman käyntiväistön jälkeen harjoitusta jatkettiin ravissa, ja nyt kun muistin painoavut, meni aika täydellisesti, ja saimme jopa kehuja! Aika moni muu sai kuulla ihan muunlaista palautetta...

Laukkaharjoituksena meidät jaettiin kahdelle pääty-ympyrälle, ja saimme siinä ensin hakea omaa hyvää laukan tahtia. Sniper oli sen verran pienempi kuin muut valmennuksen ponit, että sain ratsastaa vähän normaalista pienempää ympyrää, etteivät muut jyräisi meitä. Laukassa harjoittelimme sitten tempon muutoksia hetken aikaa yhteisesti. Lopuksi oli aika loppuverrytellä omaan tahtiin, ja annoin Sniperin venyttää askeltaan pidemmäksi ja kaulaansa eteenalas. Hyvin meni!
t. Julie

Kouluvalmennus 20.2.2012, valmentajana Jaana K.

Sniperin ja Sarahin kanssa oli tarkoituksena käydä läpi helpon A:n kouluohjelmaa, mikä osoittautui hyväksi ideaksi. Sarah ja Sniper on todella hyvä pari ja poni toimii kuin ajatus tytön käsissä. Pohkeenväistössä Sarah joutui hieman muistuttamaan Sniperiä raipalla, kun orin takapää ei meinannut tulla mukana kunnolla. Muistutus kuitenkin auttoi ja pystyimme siirtymään takaosan käännökseen, missä myös Sarah joutui näpäyttämään raipalla Sniperiä, jotta homma onnistuisi. Harjoittelimme myös siirtymisiä, kuten peruutuksesta harjoitusraviin ja pysähdyksistä laukkaan. Tämän parin kohdalla sai olla erityisen ylpeä, koska pari työskenteli saumattomasti, vaikka Sniperiä saikin välillä muistuttaa.

Kouluvalmennus 27.5.2012, valmentajana Daivive

Ann talutti pörheilevän Sniperin kentälle ja aloitti alkulämmittelyt itsenäisesti. Tarkkailin samalla ratsukon yhteistyötä ja annin ratsastusta. Välillä korjasin hieman Annin asentoa ja toisinaan annoin ohjeita pitää Sniper kunnolla tuntumalla. Kun poni oli lämmitelty käynnissä ja ravissa kumpaankin suuntaan, unohtamatta pieniä kiemurauria ja voltteja, alkoi tämäkin hakeutua paremmin tuntumalle ja Anninkin ilmeestä huomasi, kuinka ratsastus helpottui ponin antaessa enemmän periksi. Päivän treenissä käytäisiin läpi hieman erilaisia lisäyksiä ja siirtoja, jonka jälkeen taivuteltaisiin ponia vielä hieman väistöissä ja ympyröillä. Ann aloitti nostamalla taas ravin ja teki erilaisia lisäyksiä ja lyhennyksiä pitkillä sivuilla. Alkuun Sniper ei millään halunnut ymmärtää, että tarkoitus oli vain ravata aavistuksen verran pidemmin askelein, vaan alkoi kipittämään hirmuista vauhtia uraa pitkin. Jonkin ajan työskentelyn jälkeen orii kuitenkin hiffasi jujun ja teki oikein komeat lisäykset kummallekin pitkälle sivulle. Koska tämä sujui niin hyvin, päätin siirtää väistötreenin ravissa tähän väliin, ennen laukkaosiota. Sniper väisti keskihalkaisijalla nätisti koko kentän mitan ja jatkoi taas reippaasti uraa pitkin. Harjoitusta jatkettiin kahdeksikon muodossa, jotta kummallekin puolelle tulisi samanverran väistöä. Kun raviväistöt oli selvitetty sai kaksikko tehdä saman laukassa, mikä osoittautuikin taas vaikeammaksi tehtäväksi. Laukanvaihdot päädyttiin lopulta tekemään ravin kautta, jotta pystyttiin keskittymään paremmin itse väistöön. Valmennuksen lopuksi ratsukko sai vielä ravata uraa pitkin hetken verran ja sen jälkeen kävellä pitkin ohjin, kunnes Sniper lakkaisi puuskuttamasta.

Kuulumisia 7.8.2012 omistajan kirjoittama

Sniperin kanssa on nyt vietetty yhteiseloa reilu 8 kuukautta - se muutti meille loppuvuodesta 2011. Ori on saanut astua jo ensimmäiset tammatkin, ja alkuvuodesta syntyi kaksi tervettä nyffivarsaa: Nerian Bonita ja Breezy Stormchaser. Koulukisojakin on orin kanssa kierrelty ja niistä on tähän mennessä saldona 17 sijoitusta. Tästä eteenpäin jatketaan samaan tapaan: tavoitteena on 40 KRJ-sijoitusta sekä muutama jälkeläinen vielä. Sniper on osoittautunut oikein mukavaksi tapaukseksi, joka on suvultaan sen verran mielenkiintoinen, että halukkaita tammanomistajia löytyy. Orin ieni koko ja hyvät käytöstavat ovat hurmanneet monet. Vielä kun siihen lisätään hyvät liikkeet ja taidot kouluratsastuksessa, voisi kasassa olevan varsin mainio paketti. Eipä ollut siis mikään turha ostos tämä meidän Sniper!

Kouluvalmennus 20.1.2013, valmentajana Hilla

Stacey ratsasti Sniperia jo maneesilla minun tullessa tallin pihaan. Hän oli aloittanut hyvässä ajassa lämmittelyn, jotta voisimme tehdä laukka harjoittelua mahdollisimman kauan. Sniperi oli hiukan hätäinen nostaessaan, jonka jälkeen olisi halunnut lähteä urku auki vetämään pitkin maneesia, mutta Stacey piteli oria rauhallisesti käsissään ja istui vain tiukasti alas ja yritti hakea väistöjä kun ori yritti juosta alta pois, sitten kun kumpainenkin rauhottui aloitettiin alusta. Pysähdyksestä nosto, jonka jälkeen rauhassa iso pääty ympyrä, jonka keskelle pysähdys ja uusi nosto. Toisella puolella ihan samalla lailla, mutta vain kahden askeleen pysähdyksellä ja pitkät sivut ravissa, eli mahdollsimman paljon nostoja. Sniper laukkasi erittäin nätisti ja kun ruvettiin ravaamaan kahdeksikolla ja hakemaan hiukan lisättyä ori oli ihan liekeissä. Se teki kaiken mitä käskettiin ja hiukan enemmänkin. Sniper liikkui erittäin nätisti ja rennosti loppu raveja tehdessä, käyttäen takapäätään loistavasti. Hetken ratsastettuaan vielä käyntia Stacey laskeutui Sniperin selästä.

Kuulumisia 30.4.2013 omistajan kirjoittama

Tällä viikolla Sniper sai kasaan viimeiset normaalien koulukisojen sijoituksensa: plakkarissa on nyt 39 KRJ-sijoitusta! Neljättäkymmenettä odotellaan sitten KRJ-Cupista, jos siellä vielä menestystä tulisi, mutta onhan tuossakin jo ihan kivasti menestystä.

Viime kuulumisista on kulunut melkein yhdeksän kuukautta, ja onhan tuossa ajassa tapahtunut paljonkin. Sniperin kanssa on treenattu ahkerasti, ja tietysti kilpailtu, minkä lisäksi maastolenkkeilyä harrastettu joka viikko. Joku ponitytöistä on aina saanut kuukauden ajaksi tehtäväkseen viedä Sniperin joka viikko ainakin kerran maastoilemaan. Ohjeistuksena on ollut tehdä vähän kaikenlaista, ja niinpä olenkin sitten kuullut tarinoita sekä hurjista laukkatreenailuista kuin hissukseen kävellyistä sunnuntailenkeistä. Yhtä kaikki, Sniper on huomattavan pirteä aina maastoilun jälkeen, ja tämä energisyys on näkynyt myös kouluratsastustaitojen hienona parantumisena. Sniperille on syntynyt myös yksi jälkeläinen, nyffitamma Poniniemen Hazy Melinda.

Eläkkeellä 20.5.2014 omistajan kirjoittama

Sniper on nyt ihan virallisesti eläkkeellä. Sen kanssa ei kierretä enää lainkaan kisoja, ja tuskinpa se enää tammojakaan tulee astumaan. Ikää herralta löytyy jo reippaasti reilut parikymmentä vuotta, joten onhan tuota kokemusta tullut jo kaikenlaista! Tänä keväänä Sniper sai kolme uutta jälkeläistä: omaan talliin jääneen tamman Breezy Stormingin maaliskuussa, Susannalle Oldsfelliin lähteneen orin Breezy Selwynin huhtikussa ja viimeisimpänä tamma Breezy Cherrypop on Topin, joka lähti Sylvesterin matkaan. Toivotaan kaikille varsoille menestystä!

Poniherran liikutus hoidetaan nykyään lähes täysin maastossa, vain kerran tai kaksi viikossa sen kanssa tehdään koulujuttuja kentällä. Sniper on edelleen kyllä varsin virkeä ja energinen, mutta liika treenaus näkyy heti seuraavana päivänä jäykkyytenä. Toivotaan orille kuitenkin vielä monia hyviä ja leppoisia vanhuusvuosia, se on niin iso persoona, että tallissa tuntuisi aika tyhjältä ilman sitä.

Kilpailukalenteri

KRJ

Kisakalenteriin merkattu vain sijoitukset (39 kpl).

00.00.00 Paikka Jaos Luokka Sijoitus
27.04.13 Sakasti KRJ HeA 1/40
27.04.13 Riihen ponitalli KRJ HeA 3/30
25.04.13 Riihen ponitalli KRJ HeA 3/30
19.04.13 Riihen ponitalli KRJ HeA 3/30
01.04.13 Fiktio KRJ HeA 1/60
31.03.13 Fiktio KRJ HeA 7/60
29.03.13 Fiktio KRJ HeA 1/60
24.03.13 Fiktio KRJ HeA 1/60
22.03.13 Koston Suomenhevoset KRJ HeA 6/50
21.03.13 Koston Suomenhevoset KRJ HeA 6/50
21.03.13 Suprant KRJ HeA 1/40
20.03.13 Suprant KRJ HeA 5/40
20.03.13 Fiktio KRJ HeA 1/60
18.03.13 Bairdon KRJ HeA 3/30
16.03.13 Fiktio KRJ HeA 6/60
16.03.13 Riihen ponitalli KRJ HeA 4/50
15.03.13 Suprant KRJ HeA 5/40
11.03.13 Bairdon KRJ HeA 4/40
10.03.13 Bairdon KRJ HeA 6/40
04.03.13 Bairdon KRJ HeA 2/40
00.00.00 Paikka Jaos Luokka Sijoitus
26.02.13 Nefydd KRJ HeA 4/50
30.01.13 Bairdon KRJ HeA 2/288 KRJ CUP
06.08.12 Malsamo KRJ HeA 5/60
12.06.12 Bairdon KRJ HeA 6/60
30.03.12 Fiktio KRJ HeA 3/60
29.03.12 Fiktio KRJ HeA 5/60
17.03.12 Nerian KRJ HeA 2/40
08.03.12 Bairdon KRJ HeA 3/60
14.02.12 SLC Ponies KRJ HeA 2/40
13.02.12 SLC Ponies KRJ HeB 1/40
12.02.12 Bairdon KRJ HeB 2/40
12.02.12 Bairdon KRJ HeB 5/40
10.02.12 Bairdon KRJ HeA 6/40
08.02.12 Bairdon KRJ HeB 6/40
05.02.12 Rajaton KRJ HeC 6/60
04.02.12 Hiprakka KRJ HeB 2/50
02.02.12 Stecker KRJ HeB 2/50
30.01.12 Stecker KRJ HeB 4/50
30.01.12 Stecker KRJ HeC 6/50

Tämä on virtuaalitalli. - This is a SIM game stable.
© B Ponies 2014
Muut tekijänoikeudet