etusivu esittely ponit kasvatus
Talliesittely Kalenteri & työvuorolista Päiväjärjestys Henkilökunta ja ponitytöt
Talli on muuttanut! Uudet sivut muotoa http://rontti.net/bponies/. Päivitäthän linkkisi! Vanhat sivut poistetaan muutaman kuukauden kuluessa.
25.3.2013

Päätalli

B Poniesin päätalli on kolossaalinen rakennus. Ulkoa se on vaaleankeltaiseksi rapattua tiiltä ja punatiilikatto kohoaa taivasta kohti. Tallin ovet on maalattu mustiksi, kuumina kesäpäivinä niiden avaaminen vaatii korkeaa kipupistettä, ja ikkunanpuitteet ovat valkoiset. Sisältä tallin seinät on maalattu valkoiseksi ja vaaleaa puuta oleva sisäkatto on korkealla - näin tallissa on valoista ja tilavan tuntuista.

Tallirakennuksessa on 89 päivittäisessä käytössä olevaa karsinaa ja niiden lisäksi neljä karanteenikarsinaa sekä kuusi varsomiskarsinaa. Talli on kaksiosainen: toisessa siivessä asuvat tammat ja toista siipeä asuttavat orit. Tamma- ja oripuolten yhtymäkohdassa sijaitsevat tallin toimisto, varustehuone, rehuvarasto sekä henkilökunnan ja ponityttöjen oleskelu- ja pukuhuoneeksi tarkoitettu tallitupa.

Karsinat ja tallitarvikkeet

Karsinat ja käytävät ovat tilavia ja valaistuja ja koneellinen ilmastointi huolehtii hyvästä ilmanvaihdosta kesät talvet. Jokainen karsina on varustettu vesiautomaatilla, ruokakaukalolla ja suolakivellä, tarpeen mukaan myös heinäverkolla. Karsinoiden kuivikkeena käytetään korkealaatuista, pölyämätöntä purua. Karsinoiden liukuovissa on muutama koukku ja loimitanko, jolla saa säilyttää korkeintaan yhden loimen kerrallaan. Lopuille loimille on paikkoja karsinarivien päädyissä sekä varustehuoneessa.

Karanteenikarsinoiden osastolla on myös oma pesukarsina ja lisäksi tällä rajatulla puolella on myös lepohuone, jossa sairasta hevosta valvova voi yön tunteina levähtää. Huoneessa on sänky ja jääkaappi ja sen ovi on lähes poikkeuksetta lukossa, avain löytyy vain tallin omistajalta. Karanteenikarsinoita käytetään paitsi sairastapauksissa, myös uuden ponin tullessa ulkomailta talliin.

Talikot ja kottikärryt sekä muut jokapäiväisen tallielämän tarvikkeet löytyvät orisiiven päädystä (kartassa keltaisella). Pesukarsinoita löytyy molemmista siivistä, kaksi orisiivestä ja kolme tammasiivestä. Pesukarsinoissa säilytetään myös ämpärit, sienet, pesuaineet ja muut pesutoimissa tarvittavat tarvikkeet.

Ponityttöjen valtakunta ja muut huoneet

Tallituvassa ponityttöjen ja hoitajien käytössä on jääkaappi, vedenkeitin, mikro, sohva, ruokapöytä ja lukolliset kaapit omien tavaroiden säilyttämistä varten. Tila on lämmin ja mukavasti sisustettu ja siellä on mukava viettää aikaa tallitöiden ja ratsastuksen lomassa. Iltapäivisin ja iltaa kohden yhä enemmän siellä viihtyvät sekä ponitytöt, hoitajat että työntekijät, joita kaikkia saa välillä patistella oikeisiinkin hommiin. Tähän huoneeseen pääsee vain avaimella, jotta se saadaan rauhoitettua vain vakituisen henkilökunnan käyttöön. Vieraat saavat tarvittaessa käyttää toimiston sosiaalitiloja.

Varustehuoneessa säilytetään paitsi kaikki ponikohtaiset varusteet satuloineen ja harjoineen, myös varavarusteet, lainaraipat ja loimet. Loimia varten varustehuoneessa on myös kuivausnurkkaus: sermillä erotettu nurkka, jossa on ylimääräinen sähköpatteri. Toimistosta löytyvät tärkeät asiakirjat, tallin kalenteri sekä tallin ilmoitustaulu, jossa ilmoitellaan henkilökuntaa ja ponityttöjä koskevia asioita. Toimiston tietokoneen käyttö on sallittua vain tallinomistajan luvalla.

Junnutalli

Junnutallissa asustavat emistään vieroitetut, nuoret varsat. Kun ponilla aloitetaan ratsukoulutus selästä käsin, se siirtyy asustamaan päätalliin, jos siellä on tilaa. Viimeistään siinä vaiheessa, kun ponilla aloitetaan kilpaileminen ja ponitytöt alkavat ratsastamaan sillä joka päivä, se siirtyy päätalliin. Näin sen takia, että tarhaukset ja ruokinnat menisivät jouheammin.

Tyyliltään junnutalli on samanlainen kuin päärakennus: ulkoa keltaiseksi rapattu, punatiilikatto ja sisältä korkea ja vaalea. Junnujen rakennus on kuitenkin muutaman kymmenen vuotta päärakennusta nuorempi ja siten myös modernimpi. Junnutallissa on kaksikymmentä karsinaa, jotka ovat yhtä laadukkaita kuin päätallissakin ja jokaisessa on vakiovarusteena vesiautomaatti, ruokakaukalo ja suolakivi.

Varustehuoneessa säilytetään ponien harjat, loimet ja muut ponikohtaiset tavarat, juoksutusvarusteet sekä ratsukoulutuksen aloittaneiden ponien satulat ja suitset. Varustehuoneessa voi myös hetken hengähtää mukavilla sohvilla lekotellen. Rehuhuone on pieni, mutta sinne mahtuu sopivasti tarvittava määrä rehua sekä heinäpaalit. Pesukarsinassa säilytetään pesuaineet ja -sienet, talikot ja kärryt karsinoiden siivoamiseen täytyy hakea päätallin puolelta.

Tallipiha

B Poniesin tallialueella on 74 lauta-aidattua tarhaa, kaksi ratsastushallia, kaksi kenttää ja pyöröaitaus sekä aitta tilapäistä yöpymistä varten. Tallin kolmesta laitumesta kaksi ovat aivan tallipihan läheisyydessä.

Tallialueen luoteisosassa sijaitsevat tarhat ovat käytössä vain tammoilla. Tammat tarhataan suuremmissa tarhoissa ja jokaisessa tarhassa ulkoilee kahdesta neljään tammaa suhteellisen pysyvissä tarhausryhmissä. Jos tammoilla on vielä maitovarsat, ne tarhailevat joko varsan kanssa kahdestaan tai sitten mukana voi olla myös toinen tamma varsansa kanssa. Osa tammojen tarhoista ovatkin normaalisti tyhjillään. Jo vieroitetut tammavarsat tarhataan keskenään, useimmiten neljän tamman ryhmissä. Keväästä loppusyksyyn tammat pääsevät myös suuremmalle laitumelle ulkoilemaan kokonaisen tai puolikkaan lauman voimin päivittäin ja hyvällä kelillä ne viettävät laitumella myös öitä.

Orien tarhat ovat tallialueen itäisellä puolella. Oreja tarhataan ryhmissä vain siinä tapauksessa, että ponien käyttäytyminen sen sallii. Nuoret orit pääsevät keväästä loppusyksyyn laitumelle isossa laumassa laiduntamaan. Sellaiset orit, jotka eivät tule muiden kanssa toimeen, saavat laiduntaa muutaman tunnin yksinään aina, kun mahdollista. Oreja ei pidetä öisin laitumella laisinkaan.

Tallialueen välittömässä läheisyydessä on kolme laidunta: niittylaidun, alalaidun ja metsälaidun. Niittylaitumella erittäin kuvaava nimi - laitumelta löytyy vain muutamia puita varjoa tuomaan. Niittylaidun on oritarhojen takana ja sitä käytetäänkin puhtaasti orien laitumena. Alalaidun on tallialueen kaakkoiskulmassa, ja sinne viedään tammoja silloin, kun suurin osa oreista on niittylaitumella, muuten sielläkin saavat orit temmeltää. Kolmas, lännessä maneesin takana on tallin metsälaidun, joka nimensä mukaisesti on osittain metsää. Se on pyhitetty vain tammoille ja niiden varsoille, ja aina lumien sulamisesta ensilumeen saakka sieltä laumaa löytyykin.

Maneeseja on kaksi, molemmat ovat valaistuja, ilmastoituja ja lämmitettyjä ja pohjana niissä on hiekka. Maneeseista pienempi, "pikkumaneesi", sijatsee tallirakennuksen pohjoispuolella. Se on tarkoitettu lähinnä kouluratsastuksen harjoittelemiseen ja siellä ei vakituisesti säilytetä kuin vähän estekalustoa: muutamia puomeja ja neljä estetolppaa. Suurempi maneesi sijaitsee tallialueen länsipuolella. Siellä on katsomo, wc-tilat sekä varasto, jossa säilytetään suurin osa tallin estekalustosta sekä kouluratsastusaidat. Maneesissa sijaitsee myös viihtyisä kahvio, josta kilpailuiden aikana voi ostaa pientä naposteltavaa ja virvokkeita. Arkisin kahvio toimii itsepalvelumenetelmällä jokaisen rehellisyyteen luottaen.

Kenttiäkin on kaksi. Molempien kenttien pohjana on hiekka ja ne ovat hyvin valaistuja sekä tukevasti lauta-aidattuja. "Pikkukenttä" sijaitsee pikkumaneesin vieressä tallin pohjoispuolella. Kenttä on tarkoitettu vain kouluratsastukseen, ja siellä säilytetään katoksen alla vain muutamia puomeja. Suurempi kenttä löytyy isomman maneesin vierestä. Tämän kentän laidalla säilytetään kalustoa kuuden esteen sarjan rakentamiseen, mutta pääasiallisesti esteitä suositellaan harjoiteltavan vain isossa maneesissa.

Aitta on tallipihan uusin rakennus. Se rakennettiin ennen kesää 2012 majoittamaan leiriläisiä sekä tallille ajoittain yöpymään jääviä ponityttöjä ja hoitajia. Aitassa on neljä neljän hengen huonetta, joissa jokaisessa on yksi kaappi tavaroiden säilyttämistä varten ja kaksi kerrossänkyä. Aitan alakerrassa on yksi kylpyhuone, josta löytyy kuiva-wc sekä suihku.

Tämä on virtuaalitalli. - This is a SIM game stable.
© B Ponies 2014
Muut tekijänoikeudet