sh-t. Hepulin Amalia

Virallinen nimi: Hepulin Amalia, "Amalia"
Syntymäaika, paikka: 05.03.2011, Suomi
Rotu, sukupuoli: Suomenhevonen, tamma
Säkäkorkeus, väri: 155cm, punarautias

Rek. nro: VH11-018-1601
Omistaja: Yogi, VRL-00072
Kotitalli: Joogin Suomalaiset
Ex-Omistaja: miwwy., VRL-09682
Kasvattaja: Hepulin Tila, evm
Painotuslaji: Este- ja kenttäratsastus
Koulutustaso: re 110cm, ko He A

☆ ERJ-II palkinto saavutettu 25.02.2012 ☆
☆ SLA-II palkinto saavutettu 15.06.2012 ☆
☆ YLA3 palkinto saavutettu 31.01.2012 ☆
☆ ERL-III palkinto saavutettu 01.05.2012 ☆

☆ 111 ERJ:n alaista sijoitusta ☆
☆ 40 KERJ:n alaista sijoitusta ☆
☆ Tavoitteena ERJ-, SLA- ja YLA- palkintojen korottaminen ☆


Luonnekuvaus

Amalia on hyväkäytöksinen tamma, jolla on helppo ratsastaa, ja se oppii nopeasti uutta. Hoitaessa se on oikein kiltti ja hyväntahtoinen, ja nauttii ihmisen seurasta, ja siitä kun sitä harjaillaan ja muuten hoidetaan. Tamma meinaa olla välillä jopa liiankin sosiaalinen, ja toisinaan se on jatkuvasti pehmeästi tökkimässä turvallaan harjaajaansa. Kavioiden nostaminen ym hoitotoimenpiteet sujuvat Amalian kanssa vaivatta. Tamma on myös ystävällinen muita hevosia kohtaan.

Ratsastaessa Amalia on pääasiassa oikein miellyttävä ja mukava ratsastaa. Sen ratsukoulutus oli helppoa, sillä se oli nopea oppimaan ja halusi aina miellyttää ihmistä parhaansa mukaan. Tammalla on kuitenkin hyvin vaihtelevia päiviä, sillä vaikka se pääasiassa onkin todella rauhallinen, esimerkiksi syksyisin ilmojen kylmetessä se saattaa löytää jostain aivan hurjasti energiaa! Jos virtaa pääsee keräytymään liikaa, se näkyy mm. kyttäilemällä esim. estetolppaa tai kentän kulmaa.. Toisaalta koulua mennessä Amalia harvemmin on liian reipas, joten virittyessään sopivissa määrin, se saattaa olla jopa eduksi. Mutta jos virtaa on turhan paljon, ei ratsastuksesta meinaa tulla mitään, kun tamma kyttäilee jatkuvasti mitä tavallisempia asioita. Vaikka virtaa hieman kertyisikin, ei se kuitenkaan ole mitenkään villi, sillä se ei kuitenkaan ota mitään yhtäkkisiä lähtöjä tai pukittele tmv, vaan lähinnä yrittää kieltäytyä menemästä lähelle jotakin pelottavaa asiaa. Tavallisena päivänä Amalia on kuitenkin letkeä tamma, jonka selkään uskaltaa laittaa lähes kenet tahansa.

Hyppääminen on se Amalian juttu, ja se suhtautuukin hyppäämiseen suurella intohimolla. Jos se on sileällä jopa hieman tahmea, esteradoilla siltä ei vauhtia puutu! Tamma aivan puhisee innosta, ja oikein innostuessaan saattaa esteen jälkeen tulla jopa pieni ja harmiton ilopukki. Amalia on myös kovin ketterä, joka tietysti on hyödyksi esteradalla. Erikoisesteitä se saattaa joskus hieman katsoa, mutta kun ratsastaja muistaa pitää jalat hyvin kiinni, niin Amalia menee kyllä yli mistä tahansa esteestä. Sillä on hypätty myös maastoesteitä, ja siitä se nauttii myöskin kovasti.

Maastoilusta Amalia tykkää myös kovasti, mutta sillä on parempi olla kaveri mukana, etteivät möröt ala hyppiä poluille. Kaverin kanssa se toimii kuin ajatus, ja maastoretki on nautinto niin ratsastajalle kuin hevosellekin. Joskus saattaa maastoilu toki olla niinkin hauskaa, että laukassa voi muutama harmiton ilopukki tulla. Veteen tamma menee mielellään, vaikka muuten Amalia onkin toisinaan hieman neitimäinen luonne.

Kisapaikoille kuljettaminen trailerissa on myös vaivatonta tämän tamman kanssa. Sen lastaamisessa tai purkamisessa ei ole oikeastaan ikinä minkäänlaisia ongelmia, vaan se kävelee nätisti lastaussillalle aina. Myöskin matkan se seisoo rauhassa, oli se sitten yksin matkassa tai kaverin seurassa. Kisoissa tammassa herää valtava näyttämisenhalu, ja esteradalla se tuntuu kiihtyvän entistä enemmän mitä kotikentällä.

© miwwy.

Sukutaulu ja -tutkimus

i. Virvelin Kosto
sh - rautias - 157cm
ii. Hilman Riemurasia
sh - rautias - 155cm
iii. Liinan Sademies
sh - ruunikko - 160cm
iie. Sirun Titania
sh - vaaleanpunarautias - 159cm
ie. Jennyn Kuningatar
sh - punarautias - 157cm
iei. Sirpan Arpapeli
sh - mustanruunikko - 158cm
iee. Papan Heidi-Maria
sh - punarautias - 153cm
e. Roiston Kossuvissy
sh - rautias - 154cm
ei. Luutnantti
sh - tummanruunikko - 154cm
eii. Viiperon Severi
sh - vaaleanpunarautias - 157cm
eie. Vihurin Justiina
sh - tummanrautias - 153cm
ee. Takinkääntäjä
sh - vaaleanpunarautias - 160cm
eei. Neutriino
sh - punarautias - 155cm
eee. Viitapiru
sh - vaaleanpunarautias - 156cm

i. Virvelin Kosto, lempinimeltään Vikke, on rautias 157 cm korkea ori hienolla luonteella varustettuna. Viken saattoi jo nuorena helposti antaa ratsuksi lähes kenelle vain, sillä tätä rauhallisempaa oria sai etsiä. Lapsirakasta oria koulutettiin aluksi kouluratsuksi, mutta pian todettiin, että ori ei jaksanut innostua koulukiemuroista alkuunkaan. Jo ensimmäisillä hyppykerroilla huomattiinkin, että orilta löytyi rutkasti kapasiteettia estepuolella. Taitavalla esteiden ylittäjällä onkin paljon sijoituksia ja kilpailukokemusta löytyy enemmän kuin tarpeeksi. Kisakentiltä ori saikin mainetta ja siitä tuli suosittu jalostusori. Nykyään Vikke viettää jo rauhallista elämää erään tytön opetusratsuna.

ii. Hilman Riemurasia, eli Rekku oli reipas ja taitava koulupainoitteinen suomenhevosori, joka keräsi kisakentillä katseita erityisen sulavien liikkeidensä ja todella tuuhean harjansa ansiosta. Ori onkin kerännyt monia koulukisojen voittoja, menestynyt näyttelyissä sekä on kuuden hienon varsan isä. Rekku oli väriltään rautias ja korkeutta herralta löytyi 155cm. Omistajan ja orin tunteneiden suureksi suruksi, Rekku jouduttiin lopettamaan vanhuuden vaivojen vuoksi. Moni jäi upeaa oria kaipaamaan.

ie. Jennyn Kuningatar on suomenhevoseksi sirorakenteinen estetykki, joka pärjäsi erinomaisesti estekisoissa ja voittoja kertyikin useita kymmeniä. Rautias kolmen varsan emä omistaa upean luonteen, eikä tammalta temppuja löytynyt, vaan tamma piti huolen, ettei vahingossakaan satuttanut ihmistä. Nykyisin tämä hieno tamma viettää leppoisia eläkepäiviä erään vanhemman naishenkilön rauhallisten maastolenkkien ratsuna.

iii. Liinan Sademies oli jykevärakenteinen 160 cm korkea ruunikko suomenhevonen, joka keräsi kilpailuvoittoja niin esteistä kuin koulustakin. Energisen ja temppuilevan luonteen omaava ori tarvitsi rauhallisen, mutta päättäväisen ratsastajan, joka sai orin toimimaan mutkattomasti. Liinan Sademies jouduttiin kuitenkin lopettamaan pahan jalkavamman vuoksi.

iie. Sirun Titania oli hieman äksy suomiputte, joka energisyytensä puolesta pärjäsi esteiden parissa paremmin kuin hyvin. Sijoituksia kertyi rutkasti, mutta varsoja syntyi vain yksi, Virvelin Kosto. Tamma löydettiin eräänä syksyinä iltapäivänä laitumelta ikiuneen vaipuneena.

iei. Sirpan Arpapeli, energinen jekkuileva ori, oli erityisen suosittu jalostusori, jolle kertyikin jälkeläisiä useampia kymmeniä. Mustanruunikko 158 cm korkea ori pärjäsi erityisen hyvin esteiden parissa ja sijoituksiakin kertyi mukavasti.

iee. Papan Heidi-Maria oli pienikokoinen tamma, joka pärjäsi hyvin kouluratsastuksen parissa. Näyttelyissäkin menestynyt neiti jouduttiin lopettamaan melko nuorena, jo 18 vuoden iässä pahan jalkaan tulleen vamman vuoksi.

e. Roiston Kossuvissy, eli Vissy, on rautias 154 cm korkea, upearakenteinen tamma, joka onkin menestynyt niin näyttelyissä kuin estekisoissakin. Voittoja onkin kertynyt kiitettävä määrä. Vissy on kahden varsan emä, joista kumpikin on perinyt emänsä hyppytaidot ja luonteen. Kiltti ja lapsia rakastava Vissy on toiminut sillointällöin terapiahevosena, sekä opettanut sen omistajan kaksi tytärtä ratsastamaan. Toisestä tyttärestä tulikin vakituinen tammalla kisaaja, mutta tamman vanhetessa kisaaminen loppui. Nykyään tamma asusteleekin syntykodissaan viettäen leppoisia päiviä tehden yhä terapiaratsun hommia.

ei. Luutnantti on kimo raskas rakenteinen ori, joka on ollut menestyksekäs lähes kaikissa lajeissa. Monipuolisesti lahjakas ori onkin ollut myös suosittu jalostusori, jonka monista kymmenistä varsoista vain noin kymmenen on perinyt sen kimon värin. Hienon luonteenkin omaava ori on sulattanut monien sydämet lempeällä olemuksellaan ja suloisella katseellaan. Nykyisin ori asustelee maaseudulla toisen vanhan hevosen seurana tehden välillä pieniä kävelylenkkejä metsässä.

eii. Viiperon Severi oli menestyksekäs kouluratsu, joka taipui kaikkiin mahdollisiin kiemuroihin ja keskittyi aina täysin siihen mitä oli tekemässä, eikä säheltänyt mitään omiaan samalla. Ori ehti toimia vain parin vuoden ajan kisaratsuna ja siinä ohella vuoden verran myös jalostusorina, ennen kuin kuoli monien suureksi suruksi auto-onnettomuudessa.

eie. Vihurin Justiina toimi opetusratsuna ratsastuskoulussa, sekä välillä kisaratsuna aloittelevilla kisaajilla. Esteitä rakastanut tamma olikin tuntilaisten kesken suosikkiratsu ja monesti tuntilaiset jopa suuttuivat toisilleen mikäli toinen sai mennä tammalla ja hän ei. Tämän tamman elämä päättyi kesäpäivänä laitumelle.

ee. Takinkääntäjä on hienon luonteen omistava jopa 159 cm korkea tamma. Jo varsana esteistä pitäneestä tammasta kuoriutuikin kunnon ruusukehai. Sijoituksia löytyi rutkasti ja mainetta kertyi kisakentiltä. Kisaura loppui kuitenkin omistajan tapaturmaan, jonka jälkeen hän ei itse voinut enää esteitä hypätä, joten tamma sai neljä varsaa ja loppu elämäänsä se viettää yhä samaisella omistajalla maastoilun merkeissä.

eei. Neutriino oli menestynyt ravihevonen, joka voitti suurimman osan raveista johon osallistui. Vauhdikas ja energinen ori rakastikin kilpailua toisten kanssa jonka vuoksi se nähtiinkin usein kesäisin laitumella kisailemassa muiden kanssa. Ravimaailma menettikin upean hevosen Neutriinon satuttaessa jalkansa pahasti. Vamman ennustettiin parantuvan, mutta näin ei käynyt ja lopulta orin kannalta parhaaksi vaihtoehdoksi todettiin lopettaminen.

eee. Viitapiru oli erään nuoren naisen luona asunut tamma, joka osasi kaikki perusasiat ja piti niin koulusta kuin esteistäkin. Tammalla olisi ollut kapasiteettia kisakentille, mutta sen omistaja ei innostunut kisaamisesta, joten kisakokemusta tammalle ei kertynyt. Kuitenkin yhden varsan nainen halusi tammalta jättää sukua jatkamaan, mutta muuten tamma toimi hänellä vain ratsuna ja seurana.

© miwwy.

Jälkeläiset

s. 06.02.2012 sh-o. Malkamäen Topias (i. Mustanaamio)     64 ERJ:n alaista sijoitusta
s. 01.07.2012 sh-o. Malkamäen Verneri (i. Väinämöinen)     SV-I, KTK-II, 55 ERJ:n alaista sijoitusta
s. 01.02.2013 sh-o. Joogin Elämännälkä (i. Koijjari)     KERJ-I, SV-I, KTK-II, 37 KERJ:n / 13 ERJ:n alaista sijoitusta
s. 15.02.2013 sh-t. Joogin Asennevamma (i. Kahlitun Savumerkki)     41 KERJ:n / 35 ERJ:n alaista sijoitusta


Ikääntyminen

Ikääntyminen: 1 virt. vuosi = 80 irl. päivää!

Syntynyt - 05.03.2011
1 vuotta - 24.05.2011
2 vuotta - 12.08.2011
3 vuotta - 31.10.2011
4 vuotta - 19.01.2012
5 vuotta - 08.04.2012
6 vuotta - 27.06.2012
7 vuotta - 15.09.2012
8 vuotta - 04.12.2012
9 vuotta - 22.02.2013
10 vuotta - 13.05.2013
11 vuotta - 01.08.2013
12 vuotta - 20.10.2013
13 vuotta - 08.01.2014
14 vuotta - 29.03.2014
15 vuotta - 17.06.2014
16 vuotta - 05.09.2014
17 vuotta - 24.11.2014
18 vuotta - 12.02.2015
19 vuotta - 03.05.2015
20 vuotta - 22.08.2015

Kilpailukalenteri

Sijoitukset ERJ:n alaisissa esteratsastuskilpailuissa: 111 sijoitusta, joista 17 voittoja.
31.12.2011 ERJ kutsu 90cm 1/40
16.01.2012 ERJ kutsu 100cm 4/50
20.01.2012 ERJ kutsu 100cm 4/40
21.01.2012 ERJ kutsu 100cm 1/40
22.01.2012 ERJ kutsu 90cm 3/30
22.01.2012 ERJ kutsu 90cm 2/73
23.01.2012 ERJ kutsu 100cm 5/30
23.01.2012 ERJ kutsu 90cm 4/30
24.01.2012 ERJ kutsu 90cm 1/30
24.01.2012 ERJ kutsu 100cm 3/30
24.01.2012 ERJ kutsu 100cm 3/40
26.01.2012 ERJ kutsu 100cm 3/50
26.01.2012 ERJ kutsu 90cm 6/40
26.01.2012 ERJ kutsu 100cm 4/40
27.01.2012 ERJ kutsu 100cm 4/40
27.01.2012 ERJ kutsu 90cm 5/40
29.01.2012 ERJ kutsu 90cm 1/40
29.01.2012 ERJ kutsu 100cm 2/40
29.01.2012 ERJ kutsu 90cm 2/40
29.01.2012 ERJ kutsu 100cm 4/40
29.01.2012 ERJ kutsu 100cm 4/50
30.01.2012 ERJ kutsu 80cm 2/40
30.01.2012 ERJ kutsu 100cm 5/50
31.01.2012 ERJ kutsu 80cm 1/40
31.01.2012 ERJ kutsu 80cm 5/50
01.02.2012 ERJ kutsu 100cm 3/50
02.02.2012 ERJ kutsu 90cm 4/50
02.02.2012 ERJ kutsu 100cm 2/50
03.02.2012 ERJ kutsu 100cm 1/50
03.02.2012 ERJ kutsu 100cm 6/50
04.02.2012 ERJ kutsu 80cm 6/40
05.02.2012 ERJ kutsu 90cm 1/50
05.02.2012 ERJ kutsu 100cm 3/50
05.02.2012 ERJ kutsu 100cm 1/40
05.02.2012 ERJ kutsu 100cm 5/40
05.02.2012 ERJ kutsu 100cm 7/50
05.02.2012 ERJ kutsu 90cm 4/22
06.02.2012 ERJ kutsu 100cm 3/50
06.02.2012 ERJ kutsu 100cm 5/50
06.02.2012 ERJ kutsu 90cm 4/22
06.02.2012 ERJ kutsu 100cm 2/30
06.02.2012 ERJ kutsu 100cm 9/85
06.02.2012 ERJ kutsu 90cm 3/50
06.02.2012 ERJ kutsu 90cm 2/50
06.02.2012 ERJ kutsu 100cm 6/50
08.02.2012 ERJ kutsu 100cm 3/50
09.02.2012 ERJ kutsu 100cm 6/50
09.02.2012 ERJ kutsu 100cm 1/40
11.02.2012 ERJ kutsu 100cm 4/50
12.02.2012 ERJ kutsu 100cm 4/50
13.02.2012 ERJ kutsu 90cm 6/50
13.02.2012 ERJ kutsu 100cm 7/73
16.02.2012 ERJ kutsu 100cm 6/73
17.02.2012 ERJ kutsu 90cm 3/50
18.02.2012 ERJ kutsu 100cm 8/100
23.02.2012 ERJ kutsu 100cm 7/50
24.02.2012 ERJ kutsu 100cm 7/50
24.02.2012 ERJ kutsu 100cm 2/60
24.02.2012 ERJ kutsu 90cm 2/50
25.02.2012 ERJ kutsu 90cm 1/60
26.02.2012 ERJ kutsu 90cm 3/50
28.02.2012 ERJ kutsu 90cm 4/40
01.03.2012 ERJ kutsu 90cm 6/40
04.03.2012 ERJ kutsu 100cm 3/60
04.03.2012 ERJ kutsu 90cm 5/60
05.03.2012 ERJ kutsu 90cm 3/50
05.03.2012 ERJ kutsu 100cm 6/50
05.03.2012 ERJ kutsu 90cm 2/60
05.03.2012 ERJ kutsu 100cm 3/60
06.03.2012 ERJ kutsu 90cm 7/50
06.03.2012 ERJ kutsu 100cm 1/50
07.03.2012 ERJ kutsu 100cm 5/50
09.03.2012 ERJ kutsu 90cm 6/50
09.03.2012 ERJ kutsu 100cm 5/50
14.03.2012 ERJ kutsu 100cm 5/50
14.03.2012 ERJ kutsu 100cm 6/100
17.03.2012 ERJ kutsu 100cm 1/40
17.03.2012 ERJ kutsu 100cm 6/50
23.03.2012 ERJ kutsu 100cm 7/60
25.03.2012 ERJ kutsu 90cm 4/40
25.03.2012 ERJ kutsu 100cm 1/60
27.03.2012 ERJ kutsu 100cm 4/40
27.03.2012 ERJ kutsu 100cm 7/80
03.04.2012 ERJ kutsu 90cm 4/30
22.02.2013 ERJ kutsu 110cm 3/40
23.02.2013 ERJ kutsu 110cm 5/40
25.02.2013 ERJ kutsu 110cm 1/50
25.02.2013 ERJ kutsu 110cm 3/50
26.02.2013 ERJ kutsu 110cm 1/40
28.02.2013 ERJ kutsu 110cm 4/25
01.03.2013 ERJ kutsu 110cm 4/50
01.03.2013 ERJ kutsu 100cm 2/40
02.03.2013 ERJ kutsu 110cm 7/50
05.03.2013 ERJ kutsu 100cm 2/40
30.03.2013 ERJ kutsu 110cm 5/50
02.04.2013 ERJ kutsu 110cm 4/37
08.05.2013 ERJ kutsu 110cm 6/43
10.05.2013 ERJ kutsu 110cm 1/43
11.05.2013 ERJ kutsu 110cm 1/43
17.05.2013 ERJ kutsu 110cm 5/43
17.05.2013 ERJ kutsu 110cm 6/43
18.05.2013 ERJ kutsu 110cm 2/30
20.05.2013 ERJ kutsu 110cm 4/30
22.05.2013 ERJ kutsu 110cm 3/30
02.06.2013 ERJ kutsu 110cm 6/50
03.06.2013 ERJ kutsu 100cm 3/50
15.06.2013 ERJ kutsu 110cm 2/30
16.06.2013 ERJ kutsu 110cm 5/40
18.06.2013 ERJ kutsu 110cm 3/30
20.06.2013 ERJ kutsu 110cm 4/30
28.02.2014 ERJ kutsu 100cm 14/347 - ERJ Cup!


Sijoitukset KERJ:n alaisissa kenttäratsastuskilpailuissa: 40 sijoitusta, joista 7 voittoja.
30.05.2013 KERJ kutsu CIC1 6/50
10.07.2013 KERJ kutsu CIC1 5/37
09.08.2013 KERJ kutsu CIC1 6/50
13.08.2013 KERJ kutsu CIC1 1/40
16.08.2013 KERJ kutsu CIC1 6/50
16.08.2013 KERJ kutsu CIC1 4/50
18.08.2013 KERJ kutsu CIC1 1/26
21.09.2013 KERJ kutsu CIC1 1/14
29.09.2013 KERJ kutsu CIC1 6/40
01.10.2013 KERJ kutsu CIC1 1/30
03.10.2013 KERJ kutsu CIC1 5/30
06.10.2013 KERJ kutsu CIC1 5/44
07.10.2013 KERJ kutsu CIC1 4/30
12.10.2013 KERJ kutsu CIC1 2/44
16.10.2013 KERJ kutsu CIC1 1/30
21.10.2013 KERJ kutsu CIC1 4/30
21.10.2013 KERJ kutsu CIC1 5/30
22.10.2013 KERJ kutsu CIC1 3/30
22.10.2013 KERJ kutsu CIC1 5/30
23.10.2013 KERJ kutsu CIC1 3/30
24.10.2013 KERJ kutsu CIC1 5/30
27.10.2013 KERJ kutsu CIC1 3/30
28.10.2013 KERJ kutsu CIC1 4/30
29.10.2013 KERJ kutsu CIC1 3/30
16.12.2013 KERJ kutsu CIC1 6/68
19.12.2013 KERJ kutsu CIC1 5/71
19.12.2013 KERJ kutsu CIC1 3/68
25.12.2013 KERJ kutsu CIC1 2/30
26.12.2013 KERJ kutsu CIC1 1/30
27.12.2013 KERJ kutsu CIC1 3/30
05.01.2014 KERJ kutsu CIC1 7/53
06.01.2014 KERJ kutsu CIC1 1/49
07.01.2014 KERJ kutsu CIC1 4/40
08.01.2014 KERJ kutsu CIC1 2/53
10.01.2014 KERJ kutsu CIC1 3/49
14.01.2014 KERJ kutsu CIC1 4/49
04.02.2014 KERJ kutsu CIC1 5/40
08.02.2014 KERJ kutsu Helppo 3/33
14.02.2014 KERJ kutsu Helppo 4/33
25.02.2014 KERJ kutsu CIC1 6/39


Sijoitukset VSR:n alaisissa ratsastuskilpailuissa: 7 sijoitusta, joista 0 voittoja.
30.06.2013 VSR kutsu 100cm 4/69 - VSR Cup!
31.08.2013 VSR kutsu CIC1 6/52 - VSR Cup!
30.11.2013 VSR kutsu Vaativa yhdistetty parivaljakoille 2/6 - VSR Cup!
31.03.2014 VSR kutsu Va B 7/78 - VSR Cup!
31.03.2014 VSR kutsu Va A 2/19 - VSR Cup!
30.04.2014 VSR kutsu Va A 3/28 - VSR Cup!
30.04.2014 VSR kutsu 110cm 8/64 - VSR Cup!


Menestys VSR:n ja NJ:n alaisissa näyttelyissä:
12.04.2012 NJ Taikakuun Kartano Rotunäyttelyt: Suomenhevostammat 9. sija, JS

05.04.2012 VSR Virtuaaliset Suomenratsut Rotunäyttelyt: Aikuiset tammat III-palkinto
05.07.2012 VSR Virtuaaliset Suomenratsut Rotunäyttelyt: Aikuiset tammat III-palkinto


Päiväkirjamerkinnät - 10 kpl

25.02.2012 - Esteratsastusjaoksen Laatuarvostelu
9 + 50 + 23 + 1,2 + 8 = 91,2p / ERJ-II

15.06.2012 - Suomenhevosten Laatuarvostelu
14 + 18 + 20 + 20 + 17 = 89p / SLA-II
1. Hyvät tyypit ja leimat (4p.)
2. Pieni pää, hyvä kaula ja lavat (3p.)
3. Hyvä pyöreä runko, hieman takakorkea ja piirteetön säkä (3p.)
4. Hyvät jalka-asennot (4p.)

31.01.2012 - Yleislaatuarvostelu
21 + 24 + 20 + 28 = 93p / YLA3
"Useampi kilpailutulos nostaisi pisteitä, samoin jälkeläiset."

01.05.2012 - Esteratsujen Laatuarvostelu
100 + 56,67 + 65 + 28 + 85 + 44 = 73,54% / ERL-III


11.02.2012 Päiväkirjamerkintä - kirjoittajana miwwy.
Tänään oli niin kaunis ja talvinen sää auringonpaisteessa, joten päätin lähteä aamupäivällä Amalian kanssa ihan kaksin kunnon maastoretkelle! Amalia on useasti hieman hankala yksinään maastossa, mutta päätin silti koittaa onneani ja lähteä sen kanssa retkelle, kun ei tähän hätään saatu seuralaistakaan mukaan. Tiedä sitten, laittoiko tämä upea ilma tamman pään pyörryksiin, vai mikä sitä vaivasi mutta tamma käyttäytyi oikein hyvin koko reissun ajan, ja tuntui nauttivan täysin siemauksin. Lopuksi käytiin vielä laukkailemassa hangessa, jonka jälkeen oltiinkin tamman kanssa molemmat ihan poikki. Oli mukava huomata että Amalia on fiksuuntunut niin, että sen kanssa voi näköjään huoletta lähteä maastoon ilman seuralaistakin.

15.02.2012 Päiväkirjamerkintä - kirjoittajana miwwy.
Tänään päätin vaihtelun vuoksi treenauttaa Amaliaa puomiharjoituksilla. Asetin pääty-ympyrälle kaksi puomia, ja pitkälle sivulle kolme puomia, jotta päästiin harjoittelemaan laukan säätelyä puomien kanssa. Amalia oli kokoajan melko rauhallinen, eikä se tuntunut pitävän puomikasoina edes esteinä, vaan sitä piti jopa käskeä ottaakseen harjoituksen tosissaan. Ympyrällä puomit sujuivat hyvin, ja suoran linjan puomitkin alkoivat sujua toistojen jälkeen. Laukan pidentäminen oli helppoa eikä ongelmia ilmennyt, mutta lyhentäessä oli aluksi hankalaa pitää laukka silti aktiivisena. Harjoittelu tuotti kuitenkin tulosta, ja lopputunnista allani oli hienosti avuilla oleva tamma, joka kuunteli tarkasti jokaista pyyntöäni! Puomeilla harjoittelu oli meille molemmille mieleistä puuhaa, ja tätä pitäisi varmasti treenata useamminkin.

02.04.2012 Päiväkirjamerkintä - kirjoittajana miwwy.
Pääpiirteittäin Amalialle kuuluu oikein hyvää! Helmikuussa tamma varsoi ensimmäisen varsansakin, komean rautiaan orin Topiaksen. Tamman kanssa on myös valmentauduttu ahkerasti, ja tuloksia on näkynyt kilpakentillä mukavasti. Esteradoilta on tuloksia tullut jo sellainen liuta, että voidaan jo vähän hellittää, ja Amalia saisi keskittyä jonkinaikaa ihan siitostammana toimimiseen. Yksissä match snow - näyttelyissäkin ollaan jo käyty, ja sieltä tuli heti punainen ruusuke. Ei siis hassumpi alku! Kaikkien yllätykseksi Amalia palkittiin ERJ:n laatuarvostelussa II - palkinnolle, ja myös YLA-palkintoa pitäisi korottaa lähitulevaisuudessa. Kaikenlaista tekemistä siis riittää!

19.04.2012 Päiväkirjamerkintä - kirjoittajana miwwy.
Amalialla alkaa olemaan jo melkoinen lista sijoituksia estekisoista, joten päätin että tamma saa jäädä nyt "eläkkeelle" siitä touhusta. Toki käydään edelleen sillointällöin mielenvirkistykseksi kilpakentillä, mutta tamma on tehnyt jo niin hienoja tuloksia, että on jo sitäkin kohtaan reilua alkaa hellittämään. Treenit jatkuvat silti, mutta ei niin määrätietoisesti kuin ennen, vaan voidaan vähän rentoutua ja käydä mm. maastoilemassa enemmän, ja nauttia keväästä. Tarkoituksena olisi myös pian taas astuttaa Amalia jollakin kivalla orilla. Nyt kun kilpakentiltä on jääty ainakin tauolle, on myös hyvää aikaa käyttää tammaa laatuarvosteluissa. Amalia onkin jo ilmoitettu ERL-laatikseen, saapa nähdä mitenkä käy.

08.05.2012 Päiväkirjamerkintä - kirjoittajana miwwy.
Nyt kun Amalian kanssa ollaan jätetty kisakalenterin suunnittelu vähän vähemmälle työlle, on ollut hyvää aikaa käyttää tammaa Esteratsujen laatuarvostelussa. Täytyy myöntää tuloksen olevan pieni pettymys, sillä tuloksena ERL-III palkinto, ja pisteissä jäätiin vielä aika kauas II - palkinnosta. Tarkempia pisteytyksiä ei vielä ole ilmestynyt, mutta huonohkot pisteet johtuivat varmaankin jälkeläisnäyttöjen puutteesta. Kilpamenestyksestä tuli varmasti täydet pisteet, ja luulisin että rakenne ja luonnepisteetkin olisivat ihan ok. Valmennuksistakin olisi pitänyt tulla lähes täydet. Ehkäpä yksi jälkeläinen ei tässä kohtaa oikein riittänyt, ja sekään ei ainakaan toistaiseksi ole kilpaillut kovin paljoa. Ehkäpä pitää sitten alkaa katselemaan Amalialle oria, ja astuttaa se lähiaikoina. Omasta tallista sille ei löydy kelpaavaa oriehdokasta, joten täytynee ehkä lähteä tallikierrokselle. Täytynee myöhemmin yrittää näissäkin karkeloissa uudemman kerran, jos tulos olisi hieman parempi!

01.06.2012 Päiväkirjamerkintä - kirjoittajana miwwy.
Viime kerralla valittelin ERL - tilaisuuden alhaiseksi jääneitä pisteitä jälkeläisnäyttöjen puuttuessa, joten minähän laitoin tuumasta toimeen, ja nyt on Amalialle sitten sopiva ori löydetty! Orivalinnaksi päätyi isokokoinen ja ennenkaikkea näyttävän näköinen ori nimeltään Väinämöinen. Ori on estepainotteinen, mutta kilpaillut myös kouluratsastuksessa. Ori on myös palkittu VIR MVA Ch ja KTK-II, joten tulevalle varsallekin on hyvät lähtökohdat, kun se tulee olemaan valmiiksi kantakirjakelpoinen. Amalian ja Väinämöisen varsan on tarkoitus syntyä heinäkuun alkupuolella, enkä malttaisi millään odottaa! Olen nimittäin vähän jo suunnitellut, että varsa saisi jäädä kotiin itselleni kilparatsuksi... Ennen varsomista Amaliaa olisi kuitenkin tarkoitus käyttää suomenhevosten laatuarvostelussa, tavoitteena olisi saada ainakin II-palkinto.

11.06.2012 Päiväkirjamerkintä - kirjoittajana miwwy.
Niinkuin viime tekstissäni lupailin, on Amalia nyt ilmoitettu suomenhevosten laatuarvostelutilaisuuteen, joka järjestetään tämän viikon perjantaina. Jännitys siis tiivistyy! Tavoitteena olisi tulla takaisin II - palkinnon kanssa, mutta eipä sitä ikinä tiedä mihin suuntaan tulee yllätyksiä! Tamma on ollut nyt touko ja - kesäkuun lähes täysin poissa kilpailukentiltä, ja saakin nyt olla rauhassa varsomiseensa saakka. Varsan syntymäänkään ei loppujen lopuksi ole enää mitään kovin suuria aikoja, mutta en silti malttaisi odottaa...

31.08.2012 Päiväkirjamerkintä - kirjoittajana miwwy.
Kesäkuun puolella ehdittiin vielä käydä suomenhevosten laatuarvostelussa, ja viime tekstin arviointi palkinnosta osui kyllä täsmälleen oikeaan. II - palkintohan sieltä tuli, joka olikin aikalailla odotettavissa. Tulos oli kuitenkin hieman yli odotusten, sillä tamma jäi YHDEN pisteen päähän I - palkinnosta! Ai että, kun tuon piste-eron hoksasin, niin kyllä hieman pisti ärsyttämään! Yhden pisteen nyt olisi saanut vaikka mistä tehtyä... No, täytyy yrittää siis uudemman kerran, jotta saataisiin tamman palkintoa vielä korotettua. Amalia myös varsoi heinäkuun alussa, todella komean orivarsan, joka sai nimekseen Malkamäen Verneri. Aivan ihana ori on kyseessä, nauttii huomiosta, mutta silti säpäkkyyttäkin löytyy! Amalian ensimmäinen varsahan meni myyntiin, joten tämän olen päättänyt pitää itselläni.

17.12.2012 Päiväkirjamerkintä - kirjoittajana Yogi
"Myydään kaksi suomenhevosta! Kaksi Malkamäen suomenhevosta kaupan, toinen tammikuussa syntyvä kasvatti ja toinen jo vanhempi tamma. Molemmat myydään kotiin jossa luvassa jonkinalaista aktiviteettia esimerkiksi kisojen, valmennusten, päiväkirjamerkintöjen tai muun vastaavan muodossa. Aikuisen tamman kanssa en ole niin tarkka, koska se on kuitenkin jo melko paljon "saavuttanut". Se voisi siis lähteä vaikka ratsastuskouluun tai harrastekäyttöön, myös muutamasta jälkeläisestä olisin todella iloinen. Toki jos löytyy kiinnostusta tavoitteellisempaan käyttöön, niin olisihan esimerkiksi noissa laatispalkintojen nostamisessa työnsarkaa, mutta lähes minkälaiseen käyttöön tahansa!"

Kyseinen myynti-ilmoitus herätti mielenkiintoni, varsinkin siinä vaiheessa kun sain kuulla että tämä estepainotteinen vanhempi tamma polveutui erittäin harvinaisesta sukulinjasta. Suvusta löytyy niin ratsu- kuin ravipuolenkin suorittajia, sekä varsin mielenkiintoisia ja harvinaisia jalostusoreja. Ennenkuin huomasinkaan, olin jo sopinut tutustumiskäynnistä Malkamäen tilalle, olihan minun nähtävä tämä tamma itse! Ja se oli menoa sitten, kotiin lähdin yhtä hevosta rikkaampana. Onneksi olin varannut trailerin mukaani. Kotona talutin pirteän ja ystävällisen oloisen tamman talliin ja huusin Topia avukseni. Mies ilmaantui varustehuoneesta jossa tämä oli luultavasti ollut putsaamassa satuloita. Topin ilme oli näkemisen arvoinen, tämän huomatessa minut ja täysin vieraan hevosen vierelläni. "Tämä tässä on Amalia, ja se muuttaa nyt meille. Voisitko auttaa siistimällä tyhjän karsinan arvon neidille?"

27.12.2012 Päiväkirjamerkintä - kirjoittajana Yogi
Amalia muutti meille Joogin Suomalaisiin aivan äskettäin, mutta neiti tuntuu jo kotiutuneen oikein hyvin. Amalia pääsi projektihevosekseni, sillä näen tässä tammassa valtavasti potentiaalia. Tällä hetkellä sillä on laatuarvosteluista kakkos- ja kolmospalkintoja, mutta kun minä olen valmis tämän tamman kanssa, toivon että titteliriviä koristaa ykköspalkinnot. Lisäksi uskon että miellyttäväluonteinen ja esteillä kapasiteetikas tamma tulee olemaan mitä loistavin emä kasvateilleni. Lähitulevaisuudessa Amalia saa jatkaa kotiutumistaan ja uuteen ympäristöönsä tutustumista, mutta tulevana keväänä otan tamman mukaani kilparadoille. Onhan rouvalla jo hieno määrä sijoituksia, mutta koska kilparyhmässäni on tilaa, niin miksi jättää tätä tammaa yksikseen seisomaan päivät pitkät? Seuraavaksi alankin suunnittelemaan tamman ensimmäistä astutusta. Nimittäin, jos hyvin käy, kerkeää Amalia pyöräyttämään yhden varsan ennen kisakauden käynnistymistä. Vielä en ole päättänyt jääkö tämä varsa kotiin vai meneekö se myyntiin. Sekin toki riippuu siitä, että tuleeko sieltä ori vaiko tamma. Meillä alkaa oritalli nimittäin tuntumaan hieman turhankin ahtaalta noiden siellä jo asuvien testosteronihyrrien kanssa, mutta tammavarsan voisin harkita itse pitäväni.


Valmennukset - 4 kpl

Estevalmennus 21. joulukuuta 2011 - valmentajana hedy
Olin laitellut jo pientä rataa valmiiksi ennenkuin miwwy ja Amalia olivat tulleet maneesille. Rata oli muuten suht. helppo mutta siinä oli aika tiukkoja kurveja. Laitoin ensin kaikki esteet noin 50 cm ristikoiksi ja pyysin miwwyä ja Amaliaa verryttelemään itsenäisesti. Amalia näytti todella mukavalta ja miellyttämisenhaluiselta hepolta ja miwwy osasi ratsastaa tammaa hyvin. Amalia vilkuili silti koko ajan esteitä ja odotti selvästi hyppäämän pääsyä. Verryttelyn jälkeen pyysin ratsukkoa tulemaan ensin yksittäisenä yhtä ristikkoa jotta näkisin vähän Amalian hyppytyyliä. Heti kun miwwy käänsi tamman estettä päin muuttui sen katse täysin, pienen hetken jopa näytti siltä että neiti lähtisi lapasesta ryntäämään esteelle mutta miwwy sai sen kuitenki rauhoitettua ja Amalia hyppäsi hienolla ilmavaralla. Pyysin miwwyä tulemaan pari kertaa uudelleen. Pian kuitenki oli vuorossa 3 esteen "rata" joissa oli juuri niitä tiukkoja kurveja. Ensimmäisen esteen jälkeen piti kääntää heti oikella ja toisen esteen jälkeen vasemmalle. Ensin Amalia olisi halunnut vain rynnätä jokaiselle esteelle mutta lopussa tehtävä sujui mahtavasti! Neiti kuunteli ratsastajaansa mallikkaasti. Lopussa nostin esteet 65 cm pystyksi. Amalia kolautti ainoastaan yhden puomin kerran alas mutta muuten se meni moitteettomasti! Lopussa laitoin vielä kaksi 80 cm estettä joiden väliin tulisi noin seitsemän laukkaa, välillä pyysin väliin myös kuutta tai kahdeksaa laukkaa sillä halusin nähä kuuntelisiko Amalia silloin yhtä hyvin. Alussa heillä oli vähän hankaluuksia säädellä laukkaa mutta lopussa sekin sujui hienosti! Amalialla on todellakin kapasiteettia esteille ja se on mahtava esteprinsessa!

Estevalmennus 01. tammikuuta 2012 - valmentajana rachel
Pidimme estevalmennuksen maneesissa, koska kenttä oli liian liukas hyppäämiseen. Maneesin asteli ruskea suokki tamma Amalia ja ratsastaja miwwy. Ratsukko lämmitteli itsenäisesti, kun rakentelin ensimmäistä estetehtävää. Katselin sivusilmällä, että tamma oli hieman tahmea mutta miwwy sai sen kulkemaan hyvin. Ensimmäinen tehtävä oli kuuden esteen innari sarja, korkeus noin 50cm. Kun annoin luvan tulla, tamma oikein puhkui intoa ja oli kuin eri hevonen nähdessään esteet. Tamma kaahotti esteille, mutta puomeja ei tipahtanut ja miwwy pysyi hyvässä istunnassa. Teimme tämän tehtävän kaksi kertaa molempiin suuntiin. Seuraavan tehtävän korkeus oli 80cm. Aluksi oli kaksi sarjaan tehtyä estettä ja tämän jälkeen piti tehdä voltti vasemmalle ja sen jälkeen hypätä vielä kahden esteen sarja. Tamma tuli taas liian lujaa ja ensimmäinen voltti meni aivan pieleen sekä muutama puomi tipahti. Käski ratsukon tulemaan uudelleen ja pyysin, että miwwy tekee puolipidätteitä ennen esteitä. Nyt Amalia tuli hyvin, ei liian hiljaa eikä liian lujaa. Se hyppäsi kauniisti molemmat esteet. Käskin 1b esteen jälkeen johtaa tammaa vasemmalle ja nyt voltista tuli symetrinen ja 2a ja 2b este meni hyvin. Käskin ratsukon tulla vielä toiseen suuntaan muutaman kerran. Lopuksi tein tamman tasoisen eli 100cm radan, jossa piti tehdä opittuja asioita. Ratsukko suorutui siitä hyvin ja miwwyn ratsastus oli kuin suoraan oppikirjasta opittua. Annoin lopuksi ratsukon tehdä loppuverryttelyt.

Estevalmennus 22. helmikuuta 2012 - valmentajana apiljavanilja
Kaunis tamma saapui maneesiin seuraavaksi. Tarkastelin hetken aikaa tamman lennokasta ravia ja hyvin pyörivää laukkaa. Päätin että harjoitukset painottuisivat nopeisiin teihin. Laitoin aloitus korkeudeksi 70cm neljälle esteelle, joihin tein uusinnan tiukkoja teitä. Amalia oli niin innostunut ensimmäisten hyppyjen jälkeen, että neuvoin ratsastajaa tekemään ylimääräisiä voltteja tai ihan pysähdyksiä laukasta, jotta varmasti ohjaus sekä jarrut toimivat näillä tehtävillä. Hypyissä Amalialla oli hyvä tekniikka ja käännökset toimivat hienosti, kunhan tamma vain malttoi kuunnella ratsastajaansa. Päätin etten muuta tehtävää vaan nostan esteet vaan maksimi korkeuteen eli 100cm. Amalia rauhoittui silmin nähden korkeuden noustessa ja ratsastajankin oli huomattavasti helpompi keskittyä tehtäviin. Ihan lopuksi nostin yhden esteen 110cm ja Amalia suoritti sen ilman minkäänlaisia ongelmia, ratsastajan kasvoilta paistoi suuri ilo onnistuneista tehtävistä. Loppuverryttelyksi eteen-alas ravissa ja käynnissä. Todella vauhdikas tamma, jonka kanssa pärjää varmasti esteradoilla.

Estevalmennus 06. huhtikuuta 2012 - valmentajana eba
Kaunis suomenhevostamma asteli maneesiin miwwy.:n perässä. Ratsastaja nousi selkään ja ohjasti Amalian verryttelemään uralle. Kun ratsukko oli vertynyt tarpeeksi, aloitimme valmennuksen. Miwwy.:n ratsu kulki reippaasti eteenpäin, tosin hieman vierastaen suurta hiekkakumparetta uralla. Kun kävin tallaamassa sen pois, tamma marssi urheasti äsken niin jännittävän paikan. Pyysin heitä tulemaan ensiksi jumppasarjan. Lähestyminen oli ravissa, joten miwwy. nosti Amalialla reippaan ravin ja ohjasi sen ensimmäistä kavalettia kohti. Tamma ponnisteli pienien esteiden yli helposti, vaikkakin askeleita esteiden väliin ei mahtunut yhtään. Uusintakierroskin sujui hyvin, joten kokosin radalle seuraavaksi noin 100 cm korkuisen trippelin. Pyysin ratsukkoa hyppäämään trippelin yli. Miwwy. nosti Amalialla laukan. Tamma osasi askeltaa juuri sopivasti ja ponnistuskohta oli oikein hyvä. Kun trippeli oli tultu muutamaan kertaan kokosin maneesiin vielä kokonaisen esteradan. Yhdessä esteessä roikkui pieni peloke, joka oli taiteiltu silkkipaperista. Amalia sai ensin tutkia peloketta, mutta sitten ratsukon oli lähdettävä hyppäämään rataa. Ensimmäinen este oli pystyeste, joka jäi helposti taakse. Pystyn jälkeen tuli kaksiosainen sarjaeste - Amalia meinasi harpata väliin vain yhden askeleen, jolloin hyppypaikka olisi jäänyt hyvin kauaksi, mutta miwwy. sai mahdutettua esteiden väliin kaksi askelta puolipidätteiden avulla. Okseri, johon peloke oli kiinnitetty mietitytti Amaliaa hieman ja se hidasti vauhtia ennen estettä, mutta miwwy. tuki tammaa hyvin ja sai sen hyppäämään okserin yli. Kun viimeinen este, ristikko, oli hypätty, kerroin ratsukolle vielä parantamiskohtia ja jo hyviä osia, jonka jälkeen päästin heidät loppujäähdyttelyyn.


Tekijänoikeudet

Hevosen kuvista suuri kiitos, miwwy
Taustoista kiitos Patterncooler
Ainomieli on virtuaalihevonen