sh-o. Kahlitun Savumerkki

Virallinen nimi: Kahlitun Savumerkki, "Samu"
Rotu, sukupuoli: Suomenpienhevonen, ori
Säkäkorkeus, väri: 144cm, punarautias
Syntymäaika, paikka: 20.03.2010, Suomi
Rek. nro: VH12-018-0998
Omistaja: Yogi, VRL-00072
Ex. Omistaja: Kisshu, Katvusto
Kasvattaja: Suomenhevostila Kahlittu
Painotuslajit: Este- ja kenttäratsastus
Koulutustaso: re 110cm / CIC1

SLA-I* palkinto saavutettu 15.02.2014 ☆
ERJ-I palkinto saavutettu 28.02.2014 ☆
KERJ-I palkinto saavutettu 15.02.2014 ☆
YLA3 palkinto saavutettu 24.08.2011 ☆
☆ KTK-II palkinto myönnetty 30.09.2011 ☆
☆ VIR MVA Ch arvonimi myönnetty 05.09.2011 ☆

☆ 108 ERJ:n alaista sijoitusta ☆
☆ 54 KERJ:n alaista sijoitusta ☆Luonnekuvaus

Kahlitun Savumerkki, jota omassa tallissa Samuksi kutsumme, on helposti lähetyttävä pienhevosori. Monet väittävät että pienhevoset olisivat luonteeltaan ponimaisempia ja kipakampia kuin aidot suomenhevoset, mutta sitä ei kyllä Samusta huomaa. Samu on lempeä ja ystävällinen kaveri, vaikka vauhtia välillä löytyykin yllin kyllin. Nuorempana meille tullessaan oli ori kyllä välillä aika vekkuli tapaus ja keksi jos jonkinlaisia jekkuja uuden omistajansa pään menoksi, mutta tänä päivänä Samu on arvonsa tunteva herrasmies. Ei se ihan mikään lapamato kuitenkaan ole, kyllä käsittelijän tulee silti muistaa että kyseessä on kuitenkin ori, jolla voi hyrrä mennä pahastikin sekaisin tammaolentojen lähettyvillä.

Hoitotoimenpiteiden aikana samu on asiallinen ja rauhallinen. Se seurailee kaikessa rauhassa ympäristönsä tapahtumia, samalla kun lepuuttelee yhtä jalkaansa tai nojailee hoitajalle hankalalla tavalla karsinan seinään. Välillä sitä saakin vähän käskyttää, sillä Samu ottaa tilanteen toisinaan hieman turhankin rennosti. "Chill out!", se tuntuu ajattelevan kun hoitaja taas mäpättää että nostas nyt se persees siitä seinästä ja jalkaa toisen eteen! Samu on kuitenkin siitä kiva kaveri, että pienen vetkuttelun jälkeen se kuitenkin myöntyy pyyntöihin. Rapsuttelusta ja harjailusta Samu nauttii, silloin se osaa olla oikea pieni mamman mussukka. Varustaminen onnistuu vaihtelevalla menestyksellä; toisinaan Samu tuntuu arkailevan satulaa ja ei haluaisi ottaa kuolaimia suuhunsa, mutta joinakin päivinä se ei muista olla hankala. Suojat sille saa laitettua näppärästi ja kavioidenkin putsaaminen onnistuu vaivattomasti.

Ratsuna Samu onkin sitten hieman toista luokkaa kuin omassa tallissa. Pienhevosesta kuoriutuu suoriutuja niin kouluun, esteille kuin kenttäänkin. Samun pienet jalat venyvät huikeisiin suorituksiin ja se tuntuu ihan kasvavan radalla itsevarmuutensa siivittämänä. Orin liikkeet ovat näyttävät ja korkeat, se kantaa kehonsa kauniisti ratsastuksen aikana. Orille voisi varmasti opettaa enemmänkin kouluratsastuksen saloja, mutta senkin kärsivällisyys on rajallinen. Enemmän ori ilahtuu esteistä, sillä tämä pikkumies ei vauhtia ja vaarallisia tilanteita pelkää. Rataesteillä se on nopea käännöksissään ja tarkka lähestymisissään. Joskus pomppua ei ihan tunnu löytyvän tarpeeksi, mutta täsmällisyys korvaa monesti tämän ja täpäriltä tilanteilta vältytään. Maastoesteillä ori on varmajalkainen ja kulkee eteenpäin kuin höyryjuna, ylittäen kiinteätkin esteet vailla pelon häivähdystä. Ratsastajakseen Samu tarvitsee varmaotteisen mutta helläkätisen ratsastajan, jonka pienen koon korvaa itsevarmuus.

Kilpapaikalla Samu on yleensä hieman jännittynyt ja seurailee tiiviisti ympärillä tapahtuvaa vilskettä. Joskus sitä saa hieman muistutella olemassaolostaan, jos se vaikka sattuisi näkemään hemaisevan daamin ja jalat lähtevät kuin itsestään liikkumaan siihen suuntaan. Lämmittelyissä Samu osaa kuitenkin jo keskittyä paremmin, kun saa jotakin kunnollista tekemistä. Kilpapaikoille matkustaminen on toisinaan hieman haastavaa, sillä Samu on joskus entisessä elämässään saanut pienen trauman trailereista. Se matkustaa suhteellisen hyvin isoissa kuljetusautoissa muiden hevosten kanssa, mutta pieniin kärryihin sitä ei saa itse Pirukaan. Muutaman kerran olemme saaneet jättää kisat välistä, kun Samu ei ole suostunut tulemaan kyytiin. Onneksi nämä kerrat voi laskea yhden käden sormilla, sillä enimmäkseen reissaamme isoilla kuljetusautoilla. Kotona Samu viihtyy hyvin laumassa muiden orien ja ruunien kanssa. Sillä ei ole tarvetta ryhtyä lauman johtajaksi, vaan tyytyy hyvin alemman kastin asemaan. Sen voi siis hyvin tarhata jopa vieraiden orien kanssa, sillä Samun rauhoitteleva asenne ja pieni koko yleensä saa muut oriit hyväksymään sen ja haastamiset jätetään isommille kavereille.


Sukutaulu ja -tutkimus

i. Sumun Vakooja
sh - rautias - 148cm
ii. Räjähdysvaara
sh - rautias - 147cm
iii. Savimäen Ruutipommi
iie. A.V. Neitoperhonen
ie. Leimahduksen Salarakas
sh - voikko - 148cm
iei. Tappava Leimahdus
iee. Hovi-Viktooria
e. Vaniljainen Jälkivaikutus
sph - rautias - 143cm
ei. Pettävä Ensivaikutelma
sph - ruunikko - 145cm
eii. Kruunupolun Peilikuva
eie. Ensimmäinen Muistikuva
ee. Ikimuistoinen
sph - rautias - 144cm
eei. Unohtumaton Sekunti
eee. Haapajoen Melissa

Upea suomehevosori Sumun Vakooja on niitä oreja, joista toivoo omankin orinsa polveutuvan, niin rautainen suku (orin omista näytöistä puhumattakaan!) Sumun Vakoojalla on takanaan. Ori itse kilpaili erittäin menestyksekkäästi koulukilpailuissa, ensin helppoa A:ta ja lopulta vaativaa B:tä tehden erinomaisen kisauran. Siitosorina Sumun Vakooja oli erittäin kysytty, mutta orin tammat valittiin erittäin tarkasti, mikä pienensi sen jälkeläismäärää. Jälkeläismäärän vähäisyyttä kompensoi varsojen taso; orin jälkeläiset ovat poikkeuksetta hyvärakenteisia, hienoluonteisia kouluratsuja, joiden taso vaihtelee helpon A:n ja vaativan B:n väliä. Ori periytti paitsi hienoja liikkeitään ja kapasiteettiaan, myös erinomaista, palvelevaa luonnettaan.

Sumun Vakoojan isä, suomalainen ori Räjähdysvaara - jonka nimi on iloisessa ristiriidassa orin harvinaisen tyynen, tasaisen luonteen kanssa - toimi poikansa tavon kouluratsuna, ja olikin aikanaan erittäin menestyksekäs suomenhevonen. Vaativaa B:tä kisannut Räjähdysvaara kierteli myös näyttelyrinkejä keräten sieltä ruusukkeita samaan tahtiin kuin haali niitä koulukentiltä. Räjähdysvaaran siirryttyä siitosoriksi tuntui, että äkkiä joka ikisestä vähänkään koulua kisanneesta tammasta tahdottiin teettää varsa, niin suosituksi kovat kisanäytöt antanut ori muodostui. Räjähdysvaaran tammat kuitenkin valikoitiin tarkasti, ja tuloksena oli keskimääräistä vähän pienempi, mutta hyvin tasokas jälkeläisjoukko. Ori periytti hyvää luonnettaan, upeita liikkeitään sekä punarautiasta väriään erittäin vahvasti.

Pienhevosori Savimäen Ruutipommi, komea punarautias kouluori, aloitti uransa "kivana harrasteratsuna". Orin omistajaperhe kuitenkin huomasi pienhevosen kyvyt, joten ori päätyi ensin ammattiratsuttajalle, ja ratsutuksen jälkeen orin vuokrasi eräs kilparatsastaja, joka tahtoi itselleen osaavan ratsun kisatakseen helppoa A:ta. Ratsukko päätyi kuitenkin kisaamaan vaativaa B:tä, ja aikanaan ratsukko oli oman tasonsa kärkinimiä. Savimäen Ruutipommi jätti lukuisia varsoja (sen kohdalla tammaseula ei ollut niin tiukka), ja ori periytti paitsi kapasiteettiaan kouluradoille myös hyvää runkoaan. Yksi orin menestyneimmistä jälkeläisistä on Räjähdysvaara, jonka orilinja on kaikkein menestynein.

Ihastuttava rautias tamma A.V. Neitoperhonen kilpaili helppoa A:ta valitettavan vähän aikaa, tamma kun oli sekä yleisön, että tuomariston lemmikki karismaattisen olemuksensa sekä hienojen liikkeidensä vuoksi. A.V. Neitoperhosen ei kuitenkaan tarvinnut turhan paljoa todistella itseään, yksi erinomainen kisakausi riitti tammalle, jonka rakennetta ja luonnetta ylistettiin ja joka polveutui erinoamisesta suvusta. Tamma siirtyikin varsin nuorena siitoskäyttöön, ja sai yhdeksän varsaa. Tamma periytti varsoilleen karismaansa, hyvää runkoaan sekä erinomaisia raviliikkeitään.

Leimahduksen Salarakas, nöyrä, erittäin tyyniluonteinen suokkitamma ja Sumun Vakoojan emä, kilpaili pääasiassa helppoa A:ta. Tamman kanssa kisattiin myös muutama vaativa B:n rata, ja vaikka tulos olikin hyväksytty eivät prosentit olleet yhtä hyvät kuin helpon A:n radoilla, joilla Leimahduksen Salarakas suorastaan voitti vieden ruusukkeen jos toisenkin puoliveriratsujen turpien edestä. Kaunis, näyttelykehissäkin loistanut tamma teki harvinaisen pitkän kisauran, minkä vuoksi jälkeläismäärä jäi hyvin vähäiseksi - tamma sai vain kolme varsaa. Leimahduksen Salarakas periytti hyvää luonnettaan sekä luontaista lavakarismaansa unohtamatta hyviä jalka-asentoja ja liikkeitä.

Pienhevosori Tappava Leimahdus ei ollut aivan yhtä tyyniluontoinen kuin tyttärensä Leimahduksen Salarakas, mutta asiansa osaava, jämäkkä hoitaja sai orin asettumaan. Ratsuna Tappava Leimahdus toimi erittäin hyvin, eikä korskuvasta juntista ollut tietoakaan siinä vaiheessa, kun mentiin kouluaitojen sisälle. Helppoa A:ta kisannut punarautias komistus ei juuri näyttelyissä kierrellyt, mutta kuka tahansa saattoi todeta orilla olevan hyvän mallinen runko sekä keskivertoa paremmat jalka-asennot. Menestyttyään kouluradoilla Tappava Leimahdus olikin valmis paketti, ja muutaman vuoden ori hallitsikin käytetyimpien ratsuorien tilastoja. Ori periytti hyviä jalka-asentoja ja hienoja liikkeitään, muttei onneksi muulimaisen itsepäistä luonnettaan.

Leimahduksen Salarakkaan emä Hovi-Viktooria oli tyttärensä tavoin erittäin tasainen, nöyrä luonne, niitä hevosia, joiden kanssa kuka tahansa pärjää. Tamma oli myös erittäin osaava kouluratsu, se hallitsi vaativan B:n koululiikkeet, mutta muutamia yksittäisiä kilpailuita lukuun ottamatta tammaa ei juuri koulukentillä näkynyt. Hovi-Viktooria oli ennen kaikkea siitostamma, jonka jälkeläisten hinnat liikkuivat pilvissä, olihan sentään yleisesti tiedossa, että tamma jätti rakenteeltaan korrekteja, hyvin lahjakkaita kouluratsun alkuja, joilla oli pisteenä iin päälle erinomainen luonne. Hovi-Viktooria on nykyään erittäin harvinainen nimi sukutauluissa, joten on sanomattakin selvää, että se on erinomainen myyntivaltti.

Pienhevostamma, joka ei ole turhan yleinen nimi sukutauluissa - Vaniljainen Jälkivaikutus. Kahlitun Savumerkin emä on erittäin menestynyt estetamma, joka kilpaili 110cm ratoja saaden loistavia tuloksia suorituksistaan. Tamma kilpaili koko uransa saman ratsastajan kanssa, ja ratsukon suorituksia kehuttiinkin tarkoiksi, huolellisiksi ja viimeistellyiksi. Tamman oma karisma, hienot liikkeet, hyvä runko sekä erinomainen, kuuliainen luonne ovat sen valttikortteja.. Vaniljainen Jälkivaikutus oli kilpaillessaan laajalti tunnettu tamma, jota nykyään arvostetaan monen erinomaisen esteratsun emänä. Tamma periytti menestyksekkäästi omia tunnusmerkkejään; upeita liikkeitään ja hyppytekniikkaansa sekä näyttävää, karismaattista olemustaan.

Pettävä Ensivaikutelma, Vaniljaisen Jälkivaikutuksen isä, ei ole aivan nimensä mukainen. Orin nähdessään ajatteli väistämättä oman arvonsa tuntevaa, hienostunutta kenttäoria, mikä Pettävä Ensivaikutelma olikin. Rautias pienhevosori kilpaili CIC2-luokissa hyvällä menestyksellä, keräten samalla menestystä myös näyttelyistä. Kun ori siirtyi jalostuskäyttöön, olivat tammanomistajat haltioissaan; tarjolla oli hyvärakenteinen, upealuonteinen, menestyksekäs monentaitava kenttäori, joka oli kaiken päälle oikea "tukkajumala", pitkä- ja tuuheajouhinen katseenvangitsija. Orilla onkin lukuisia jälkeläisiä, joista suurin osa kilpailee kentt- tai esteradoilla isänsä kavionjaljissä.

Oman aikansa tuhkimotarina, Kruunupolun Peilikuva, aloitti uransa ravurina. Hommasta ei kuitenkaan tullut mitään, joten ori myytiin ja koulutettiin ratsuksi. Ratsutusvaiheessa Kruunupolun Peilikuvan lahjat kouluradoille huomattiin, ja piankos ex-ravuri kisasikin aina ratsuina olleita vastaan vieden hyvin useasti paikan kärkikolmikosta. Upea liinaharjainen herrasmiesori nautti yleisön huomiosta sekä ratsun hommista, työmyyrä kun oli. Kruunupolun Peilikuva jäi hienon uran tehneenä siitosoriksi, ja aloitti oman ratsulinjan, sillä yhdestäkään pienhevosorin jälkeläisistä ei tullut ravuria (eikä niistä edes yritetty tehdä sellaista, ori kun oli erityisen suosittu kouluvarsoja haluavien tammanomistajien keskuudessa). Kruunupolun Peilikuva periytti vahvoja, hyväasentoisia jalkoja sekä loistavaa ravia ja laukkaa. Yksi orin hienoimpia jälkeläisiä on Pettävä Ensivaikutelma.

Pettävän Ensivaikutelman emä, vaativa B -tason pienhevostamma Ensimmäinen Muistikuva kilpaili pitkään ja menestyksekkäästi esteradoilla niin Suomessa kuin Ruotsissakin, ja keräsi ihailevia katseita minne ikinä menikään. Harvinaisen näyttävä punarautias tamma oli upea niin olemukseltaan kuin liikkeiltään ja hyppytekniikaltaan, oikea oman aikansa "esteratojen kuningatar" veikin kotiin ruusukkeen poikineen. Siitostammanakin kyntensä näyttänyt Ensimmäinen Muistikuva sai viisi upeaa jälkeläistä, joista kaikista kehkeytyi hienoja estepuolen ratsuja. Tamma periytti vahvaa esteverta sekä tasaista, rohkeaa luonnettaan.

Ikimuistoinen tunnetaan parhaiten Vaniljaisen ensivaikutelman emänä. Tamman kasvattaja muutti Ruotsiin Ikimuistoisen ollessa hyvin nuori, ja aikuistuttuaan tamma kisasi Ruotsin puolella alue-estekilpailuissa varsin hyvin tuloksin. Kasvattaja myi menestyneen tamman eteenpäin, ja Ikimuistoinen päätyi Suomeen siitostammaksi. Pienhevostammalla ei ollut kisatuloksia Suomessa, mutta Ruotsin näyttöjen ja erinomaisen sukunsa vuoksi se siitostammaksi ostettiinkin. Ikimuistoisen 11 varsaa päätyivät suurin osa esteradoille, missä niiden hyppykapasiteetti ja osaaminen ovat yltäneet kansainvälisille esteradoille asti. Tamma periytti erittäin suurta laukkaa ja notkeutta esteradoilla.

Helppo A -tason kouluori, pienhevoskokoinen Unohtumaton Sekunti - Ikimuistoisen isä - hurmasi yleisön aina uudelleen ja uudelleen saapuessaan koulukentille. Osaava ori kilpaili lähinnä Etelä-Suomessa, mutta sen hienot liikkeet ja komea ulkomuoto tunnettiin ympäri maata, myös Ruotsin puolella. Kun Unohtumaton Sekunti siirtyi jalostuskäyttöön sille oli tammoja jonoksi asti. Ori jättikin paljon jälkeläisiä, jotka päätyivät sekä koulu-, että kenttäradoille suurimpien lahjakkuuksien ollessa kuitenkin selkeästi kouluhevosia. Ori periytti hyvää luonnettaan ja liikkeitään.

Ikimuistoisen emä Haapajoen Melissa kilpaili pari kautta kansallisilla esteradoilla erittäin lupaavin tuloksin, ja tammalta odotettiinkin paljon. Esteratojen suuri lupaus kuitenkin loukkaantui saatuaan laidunkauden aikana kunnon potkun takasiinsa, joten esteratsun ura tyssäsi siihen. Keskivertosukuinen, kaikin puolin peruspienhevosen näköinen tamma siirtyi siitostammaksi. Alkuperäinen suunnitelma oli, että tamma saisi vain pari varsaa, mutta kun omistajansa huomasivat, että esteradalla lahjojaan näyttänyt tamma periytti harvinaisen hienoa liikettä ja estehevosen luonnetta varsoilleen tuli, Melissasta omistajiensa pääsiitostamma. Haapajoen Melissa oli erittäin lahjakas esteratsu, jolla oli erinomainen luonne, joskaan tamman rakenne ei ollut juuri keskivertoa parempi. Onnistuneiden orivalintojen vuoksi tamman jälkeläisistä tuli emäänsä hyvärunkoisempia, mutta tamman hienot liikkeet ja lahjat estekentille periytyivät sitäkin voimakkaampina.

© Shiruka

Jälkeläiset

s. 09.09.12 sh-t. Joogin Savunsini (e. Wilma&Wilhelmiina)     SV-I, 111 ERJ:n / 41 KERJ:n alaista sijoitusta
s. 10.10.12 sh-t. Joogin Kainostelija (e. Ainomieli)     SV-I, KTK-III, 51 ERJ:n alaista sijoitusta
s. 11.09.12 sh-t. Huvin Melinda (e. Viiman Melda)     SV-I, KTK-III, EV-I, 40 ERJ:n alaista sijoitusta
s. 15.02.13 sh-t. Joogin Asennevamma (e. Hepulin Amalia)     KTK-III, 35 ERJ:n / 41 KERJ:n alaista sijoitusta
s. 14.09.13 sh-t. Joogin Tuuliviiri (e. Pohjolan Tuuli-Kuiskaus)     KTK-III, ERJ-I, KERJ-I, 54 ERJ:n / 42 KERJ:n alaista sijoitusta
s. 16.01.14 sh-t. Kummas-Tus (e. Kangas-Tus)     KRJ-I, KERJ-I, ERJ-II, YLA2, SLA-I, SV-II, 42 ERJ:n / 39 KERJ:n alaista sijoitustaIkääntyminen

Ikääntyminen: 1 virt. vuosi = 80 irl. päivää!

Syntynyt - 20.03.2010
1 vuotta - 08.06.2010
2 vuotta - 27.08.2010
3 vuotta - 15.11.2010
4 vuotta - 03.02.2011
5 vuotta - 24.04.2011
6 vuotta - 13.07.2011
7 vuotta - 01.10.2011
8 vuotta - 20.12.2011
9 vuotta - 09.03.2012
10 vuotta - 28.05.2012
11 vuotta - 16.08.2012
12 vuotta - 04.11.2012
13 vuotta - 23.01.2013
14 vuotta - 13.04.2013
15 vuotta - 02.07.2013
16 vuotta - 20.09.2013
17 vuotta - 09.12.2013

Kilpailukalenteri

Sijoitukset ERJ:n alaisissa esteratsastuskilpailuissa: 108 sijoitusta, joista 20 voittoja.
27.01.2011 ERJ Viehättävä 80cm 5/44
28.01.2011 ERJ Bairdon 70cm 2/60
30.01.2011 ERJ Viehättävä 80cm 4/39
05.02.2011 ERJ Katvusto 70cm 3/23
30.03.2011 ERJ WD Talli 60cm 5/100
30.03.2011 ERJ WD Talli 80cm 10/100
02.04.2011 ERJ Hiprakka 50cm 5/50
02.04.2011 ERJ Hiprakka 60-70cm 3/50
02.04.2011 ERJ Sitruuna 60cm 1/50
02.04.2011 ERJ Lime 100cm 2/40
04.04.2011 ERJ Sitruuna 60cm, 1/50
12.04.2011 ERJ Katvusto 80cm 2/30
17.05.2011 ERJ KK Farconner 90cm 2/74
11.07.2011 ERJ Riesenrad 80cm 10/100
15.07.2011 ERJ Riesenrad 80cm, 6/100
29.07.2011 ERJ Katvusto 80cm 4/30
28.07.2011 ERJ Hiprakka 110cm 7/87
21.08.2011 ERJ KK Farconner 60cm 7/60
24.08.2011 ERJ KK Farconner 80cm 5/60
02.09.2011 ERJ Katvusto 100cm 5/50
18.09.2011 ERJ Satulinna 100cm 1/50
20.09.2011 ERJ Koston Suomenhevoset 110cm 1/50
25.09.2011 ERJ Solo 100cm 9/100
21.01.2012 ERJ KK Bailador 90cm 3/73
26.01.2012 ERJ Katvusto 100cm 6/50
29.01.2012 ERJ Katvusto 100cm 4/50
02.02.2012 ERJ Rhonwen 90cm 6/40
06.02.2011 ERJ Katvusto 100cm 1/50
07.02.2011 ERJ Katvusto 100cm 7/50
17.07.2012 ERJ Rotvalli 100cm 3/40
18.07.2012 ERJ Yeneva 90cm 5/40
19.07.2012 ERJ Yeneva 90cm 4/40
25.07.2012 ERJ Wisegue 90cm 3/29
29.07.2012 ERJ Harjakko 90cm 3/40
08.08.2012 ERJ Katvusto 100cm 2/30
08.08.2012 ERJ Hiprakka 100cm 3/40
08.08.2012 ERJ Bairdon 110cm 3/55
10.08.2012 ERJ Rhonwen 100cm 4/40
10.08.2012 ERJ Elgwir Arabians 100cm 6/95
11.08.2012 ERJ Hiprakka 100cm 5/40
12.08.2012 ERJ Hiprakka 100cm 2/40
22.08.2012 ERJ Cirion 100cm 5/30
25.08.2012 ERJ Satulinna 100cm 3/30
26.08.2012 ERJ Satulinna 100cm 1/30
27.08.2012 ERJ Koston Suomenhevoset 110cm 6/60
27.08.2012 ERJ Koston Suomenhevoset 110cm 3/60
28.08.2012 ERJ Koston Suomenhevoset 110cm 7/60
28.08.2012 ERJ Satulinna 100cm 3/30
29.08.2012 ERJ Satulinna 100cm 1/30
29.08.2012 ERJ Malkamäki 100cm 5/80
31.08.2012 ERJ Koston Suomenhevoset 110cm 4/60
01.09.2012 ERJ Taavilan Suomenhevoset 90cm 3/50
02.09.2012 ERJ Malkamäki 100cm 1/80
03.09.2012 ERJ Lai'e Welsh 100cm 4/40
03.09.2012 ERJ Hayes Stable 100cm 6/50
03.09.2012 ERJ Lai'e Welsh 110cm 5/40
04.09.2012 ERJ Takamaiden Sh:t 110cm 7/50
05.09.2012 ERJ Callanley 100cm 1/40
06.09.2012 ERJ Heijastus 110cm 1/50
06.09.2012 ERJ Satulinna 100cm 1/90
09.09.2012 ERJ Heijastus 110cm 4/50
09.09.2012 ERJ Heijastus 110cm 1/50
16.09.2012 ERJ Satulinna 100cm 7/90
28.09.2012 ERJ Yeneva 100cm 2/40
28.09.2012 ERJ Yeneva 100cm 1/40
29.09.2012 ERJ Bridgeroad 110cm 1/50
04.10.2012 ERJ Koston Suomenhevoset 110cm 1/60
04.10.2012 ERJ Painswick Ponies 100cm 3/50
05.10.2012 ERJ Painswick Ponies 110cm 2/50
05.10.2012 ERJ Koston Suomenhevoset 110cm 3/60
06.10.2012 ERJ Cabin 21 100cm 5/40
07.10.2012 ERJ Cabin 21 110cm 5/40
10.10.2012 ERJ Takkura 100cm 3/30
11.10.2012 ERJ Yeneva 100cm 6/40
12.10.2012 ERJ Yeneva 100cm 2/40
12.10.2012 ERJ KK Bailador 110cm 2/70
13.10.2012 ERJ KK Stewart 100cm 3/40
13.10.2012 ERJ KK Bailador 100cm 7/70
14.10.2012 ERJ KK Stewart 100cm 3/40
14.10.2012 ERJ KK Bailador 110cm 1/70
16.10.2012 ERJ Yeneva 100cm 1/40
16.10.2012 ERJ Arvolaakso 100cm 1/40
16.10.2012 ERJ Cabin 21 100cm 4/40
21.10.2012 ERJ Cabin 21 110cm 6/40
22.10.2012 ERJ Yeneva 110cm 6/40
25.10.2012 ERJ Bairdon 110cm 1/40
25.10.2012 ERJ Bairdon 110cm 4/40
28.10.2012 ERJ Bairdon 110cm 1/40
30.10.2012 ERJ Kadotetut Suomenhevoset 110cm 5/30
31.10.2012 ERJ Bairdon 110cm 2/40
01.11.2012 ERJ Cabin 21 110cm 6/40
02.11.2012 ERJ Cabin 21 100cm 2/40
02.11.2012 ERJ Cabin 21 110cm 4/40
03.11.2012 ERJ Cabin 21 100cm 6/40
05.11.2012 ERJ Yeneva 110cm 3/40
05.11.2012 ERJ Cabin 21 100cm 2/40
06.11.2012 ERJ Yeneva 110cm 5/40
07.11.2012 ERJ SLC Ponies 110cm 2/40
08.11.2012 ERJ SLC Ponies 110cm 2/40
11.11.2012 ERJ Marike 110cm 2/50
12.11.2012 ERJ Marike 110cm 2/50
22.11.2012 ERJ Cabin 21 100cm 3/40
23.11.2012 ERJ Cabin 21 100cm 1/40
24.11.2012 ERJ Cabin 21 110cm 4/40
25.11.2012 ERJ Cabin 21 110cm 3/40
31.12.2012 ERJ Dark Side Trakehners 100cm 5/184 - ERJ Cup!
31.01.2013 ERJ Dark Side Trakehners 110cm 20/260 - ERJ Cup!
28.02.2014 ERJ Dark Side Trakehners 110cm 14/357 - ERJ Cup!

Sijoitukset VSR:n alaisissa ratsastuskilpailuissa: 6 sijoitusta, joista 1 voittoja.
31.08.2012 VSR Koston Suomenhevoset 100cm 7/72 - VSR Cup!
28.02.2013 VSR Koston Suomenhevoset He A 9/82 - VSR Cup!
31.03.2013 VSR Koston Suomenhevoset 100cm 8/64 - VSR Cup!
30.11.2013 VSR Virtuaaliset Suomenratsut CIC1 1/25 - VSR Cup!
31.12.2013 VSR Virtuaaliset Suomenratsut CIC1 5/39 - VSR Cup!
31.12.2013 VSR Koston Suomenhevoset 110cm 4/72 - VSR Cup!

Sijoitukset KERJ:n alaisissa kenttäratsastuskilpailuissa: 54 sijoitusta, joista 9 voittoja.
23.03.2011 KERJ kutsu aloittelija 2/18
29.03.2011 KERJ kutsu tutustumis 1/27
12.04.2011 KERJ kutsu helppo 1/17
22.04.2011 KERJ kutsu harraste 5/43
16.05.2011 KERJ kutsu helppo 1/25
17.05.2011 KERJ kutsu helppo 1/25
20.05.2011 KERJ kutsu harraste 4/27
21.05.2011 KERJ kutsu harraste 5/27
21.05.2011 KERJ kutsu CCI/CIC1 6/78
21.05.2011 KERJ kutsu tutustumis 2/23
15.06.2011 KERJ kutsu harraste 3/29
30.06.2011 KERJ kutsu harraste 2/17
01.07.2011 KERJ kutsu harraste 2/17
04.10.2012 KERJ kutsu CCI/CIC1 5/40
10.10.2012 KERJ kutsu CCI/CIC1 5/40
15.10.2012 KERJ kutsu CCI/CIC1 3/40
22.10.2012 KERJ kutsu CCI/CIC1 4/30
28.10.2012 KERJ kutsu CCI/CIC1 1/40
20.11.2012 KERJ kutsu CCI/CIC1 1/28
23.11.2012 KERJ kutsu CCI/CIC1 2/30
26.11.2012 KERJ kutsu CCI/CIC1 4/30
27.11.2012 KERJ kutsu CCI/CIC1 5/30
08.12.2012 KERJ kutsu CCI/CIC1 3/50
10.12.2012 KERJ kutsu CCI/CIC1 7/50
13.12.2012 KERJ kutsu CCI/CIC1 3/30
13.12.2012 KERJ kutsu CCI/CIC1 3/50
13.12.2012 KERJ kutsu CCI/CIC1 4/30
15.12.2012 KERJ kutsu CCI/CIC1 6/50
17.12.2012 KERJ kutsu CCI/CIC1 4/50
18.12.2012 KERJ kutsu CCI/CIC1 3/26
20.12.2012 KERJ kutsu CCI/CIC1 6/64 - KERJ Cup!
20.12.2012 KERJ kutsu CCI/CIC1 3/26
21.12.2012 KERJ kutsu CCI/CIC1 6/50
23.12.2012 KERJ kutsu CCI/CIC1 2/26
25.12.2012 KERJ kutsu CCI/CIC1 1/26
27.12.2012 KERJ kutsu CCI/CIC1 4/26
29.12.2012 KERJ kutsu CCI/CIC1 4/18
22.03.2013 KERJ kutsu CIC1 5/40
30.05.2013 KERJ kutsu CIC1 3/50
08.07.2013 KERJ kutsu CIC1 2/37
20.07.2013 KERJ kutsu CIC1 2/37 - KERJ Cup!
09.08.2013 KERJ kutsu CIC1 4/50
11.08.2013 KERJ kutsu CIC1 3/50
17.08.2013 KERJ kutsu CIC1 3/50
19.08.2013 KERJ kutsu CIC1 1/30
21.08.2013 KERJ kutsu CIC1 4/26
27.08.2013 KERJ kutsu CIC1 3/30
19.09.2013 KERJ kutsu CIC1 4/21
30.09.2013 KERJ kutsu CIC1 2/30
01.10.2013 KERJ kutsu CIC1 3/30
05.10.2013 KERJ kutsu CIC1 1/30
05.10.2013 KERJ kutsu CIC1 3/44
28.10.2013 KERJ kutsu CIC1 5/30
01.11.2013 KERJ kutsu CIC1 4/30

Sijoitukset KRJ:n alaisissa kouluratsastuskilpailuissa: 22 sijoitusta, joista 4 voittoja.
14.02.2011 KRJ kutsu Helppo B 4/50
14.02.2011 KRJ kutsu Helppo C 6/50
11.02.2011 KRJ kutsu Helppo B 6/50
12.02.2011 KRJ kutsu Helppo C 4/50
15.02.2011 KRJ kutsu Helppo B 7/50
12.02.2011 KRJ kutsu Vaativa B 5/50
15.02.2011 KRJ kutsu Helppo A 2/50
22.02.2011 KRJ kutsu Helppo B 5/30
14.04.2011 KRJ kutsu Helppo B 3/30
16.04.2011 KRJ kutsu Helppo B 4/30
20.05.2011 KRJ kutsu Helppo C 2/60
21.05.2011 KRJ kutsu Helppo A 1/30
22.05.2011 KRJ kutsu Helppo B 5/30
23.05.2011 KRJ kutsu Helppo C 5/60
02.06.2011 KRJ kvutsu Helppo B 4/50
05.06.2011 KRJ kutsu Helppo B 5/50
29.07.2011 KRJ kutsu Vaativa A 3/19
30.07.2011 KRJ kutsu Vaativa A 2/19
13.08.2011 KRJ kutsu Helppo C 6/50
13.08.2011 KRJ kutsu Helppo B 7/50
15.08.2011 KRJ Duren Vaativa B 2/226 - KRJ Cup!
17.08.2011 KRJ Eekker Helppo C 4/50
29.08.2011 KRJ Satulinna Vaativa B 8/80
02.09.2011 KRJ Satulinna Helppo A 4/80
05.09.2011 KRJ Katvusto Vaativa B 1/40
06.09.2011 KRJ Katvusto Vaativa B 1/40
21.09.2011 KRJ Mörkövaara Vaativa B 6/40
11.11.2011 KRJ Taikakuun Kartano Helppo C 7/50

Tulokset NJ:n alaisista näyttelyistä: 3x MVA-SERT, 4x irtoSERT.
18.02.2011 NJ Virtuaalitalli Stecker LVK3, irtoSERT, JS (pt: Maria A.)
01.04.2011 NJ Fiktio LVK3, irtoSERT, JS (pt: Anette N.)
03.04.2011 NJ Katvusto LVK2 irtoSERT, JS (pt: Anette N.)
22.05.2011 NJ Suomenhevostalli Renttu LVK1 irtoSERT, JS (pt: shonna)
20.07.2011 NJ Aavan Suomenhevoset BIS3, MVA-SERT, JS (pt: Anette N.)
28.07.2011 NJ Kärmenniemi BIS1, MVA-SERT, JS (pt: Siiri K.)
20.08.2011 NJ Katvusto BIS2, MVA-SERT, JS (pt: Peppi S.)

15.09.2013 VSR Virtuaaliset Suomenratsut rotunäyttely LKV4, II-palk.


Päiväkirjamerkinnät - 9 kpl

27.09.2011 - Suomenhevosten Kantakirja
20 + 19 + 20 + 20 = 79p / KTK-II
"Hyvät tyypit, pyoreä pitkähkö runko, kaareva hyvä kaula, saisi olla ryhdikkäämpi, hieman vento selkä."
"hyvät tyypit, ahtaanlainen pään liittymä, tiivis runko, hyvä takaosa, hyväasentoiset vahvaluiset jalat. voisi olla ryhdikkäämpi 20p."

15.02.2014 - Suomenhevosten Laatuarvostelu
17 + 18 + 25 + 25 + 20 = 105p / SLA-I* (tähtipalkinto!)
"Häikäisevän erinomainen ori, onnittelut!"
1. Erinomaiset tyypit ja leimat (5p)
2. Kaunis pää ja kaareva kaula, loiva lapa (4p)
3. Pyöreä pitkähkö runko, takakorkea (4p)
4. Hyvät vahvaluiset jalat ja jalkojen asennot, voisi seistä ryhdikkäämmin (4p)

25.03.2014 - Esteratsastusjaoksen Laatuarvostelu
7 + 52 + 23 + 15 + 10 = 107p / ERJ-I


12.01.2011 Päiväkirjamerkintä - kirjoittajana Kisshu
Samu muuttaa tänään Katvustoon, tämä pieni ja salskea jo sopivan ikäinen jalostusorimme pääsee starttaamaan kilpailu-urat. Aiemmin toiminut ilmeisesti kotiratsuna rikkaassa perheessä, sukuselvityskestä lisää myöhemmin ja tutustutaan luonteeseen.. ;)

20.02.2011 Päiväkirjamerkintä - kirjoittajana Kisshu
On aika kulunut kyllä tosi nopeasti, tämä reipas herraseni on kyllä ikäisekseen yllättävän laiska. Luulisi että mies olisi parhaassa iässä, vaan eipä aina siltä vaikuta. Kilpailukausi on startannut laiskasti tutustuessa oriin, mutta siitä huolimatta on jo suunnattomia menestyksiä alla orin kanssa. Yhteenstä neljä esteratsastusjaoksen alaista kilpailusijoitusta. Herrassa on kyllä enemmän kouluratsun puolta, sillä vaikuttaa kyllä nyt siltä että on jo seitsemän sijoitusta siltä puolelta. Vaan ei toistaiseksi yhtäkään voittoa! Toivottavasti Samun tulevat jälkeläiset saavat elämässään yhtä upeat liikkeet kuin tämä herra, siinä vaiheessa voisin olla ylpeä itsestäni ja miehestäni.

13.03.2011 Päiväkirjamerkintä - kirjoittajana Kisshu
Mies täyttää kohta 5 vuotta. Olen kyllä todella ylpeä kaikesta edistyksestä hevosen kanssa viimeisten viikkojen aikana. On aivan ihanaa nousta satulaan ja lähteä pienelle maastolenkille koulusatulassa ja ottaa vähän hallittuja laukannostoja ja tehdä myös tehtäviä heinäpellolla. Se on aika haastavaa ja kasvattaa treenin tehoa, sillä aidat eivät ole ympärillä eikä hevonen voi tukeutua niihin. Samu toimii kyllä kuin unelma ja olen niin ylpeä kaikesta edistyksestä hevosen kanssa. On aivan mahtavan hienoa miettä, kuinka paljon pehmeämmiksi ja notkeammiksi näinkin pienen ponin liikkeet voivat muuttua!

25.06.2011 Päiväkirjamerkintä - kirjoittajana Kisshu
Tänään nousinkin kärryn perään, Samu oli valmiina hommiin. Olin valjastanut hevosen kolmatta kertaa tallin pihalla. Se otti sen yllättävän rauhallisesti oriksi! Olin niin ylpeä ja innoissani, pyysin kuitenkin varmuudeksi yhden tallitytön mukaani ajelulle. Kävelimme rauhallista vauhtia käynnissä alamäet ja suorilla otimme kevyitä ravipätkiä pehmeillä hiekkateillä. Menimme keskelle vastikään ajettua viljapeltoa vähän kävelemään. Samu kiinnostui viljanpalasista mitä löytyi sieltä täältä ja se koitti hamuta niitä. Annoin ohjat tytölle ja menin orin viereen ja talutin sitä hetken aikaa suunnatessamme puron ylitse sillalta. Se vähänaikaa katsoi siltaa kauhuissaan ja ihmetteli, että mihin suuntaan juoksisi. Lopulta se meni aika pontevin askelein ja nostelleen jalkoja korkealle, yli. Olin niin ylpeä ja annoin orille isot taputukset, että Samu uskaltaa tulla sen yli kun tullaan kotiinpäin!

15.07.2011 Päiväkirjamerkintä - kirjoittajana Kisshu
Voihan elämä, herrastamme on tullut todellinen papi! Samu on saanut jo kaksi jälkeläistä :) Olemme kovin ylpeitä myöskin orin menestyksestä ja kilpailutuloksista tähän mennessä. Olen aivan innoissani toukokuun menestyksestä kenttäratsastuskilpailuissa! Hevonen on tottunut maastoiluun eikä säiky niinkuin joskus aiemmin. Mutta onhan paikka nyt viimeinkin tuttu ja turvallinen tälle herralle.

24.06.2012 Päiväkirjamerkintä - kirjoittajana Yogi
Jonkin aikaa sitten törmäsin kummalliseen ilmoitukseen, ainakin minun mielestäni se oli kummallinen, sillä eräs todella menestynyt suomenhevoskasvattaja kauppaili tallinsa hevosia. "Siis mitä?", toljotin ilmoitusta kummissani. Lähdinpä sitten salaa kasvavan innostuksen vallassa tutkailemaan tallin tarjontaa, enkä voinut muuta kuin huokailla ihastuksesta. Katvuston hevospoppoosta löytyi jos jonkinlaista suoriutujaa. Iskin kuitenkin silmäni erityisesti Platinamuru KISS -nimiseen tammaan ja Kahlitun Savumerkki -nimiseen oriiseen. Nämä kaksi viehättivät minua aivan erityisesti, eikä minua edes haitannut että ori oli pienhevonen. "Kyllä se minut kantaa", naureskelin itsekseni. Lähetinpä siis ostotarjoukseni Kisshulle niin pian kuin suinkin pystyn, ja sitä seuraavat päivät vietettiinkin tiukan jännityksen vallassa. Olin jo luopua toivosta, kun yhtäkkiä sainkin puhelinsoiton Kisshulta itseltään. Molemmat hevoset lähtisivät matkaani! Voi sitä riemun päivää, kun minä hurmoksessa kiiruhdin talliin siivoamaan tyhjiä karsinoita näitä tulokkaita varten. Ja yritäppä nyt siinä siivota, kun lantiot heiluvat itsekseen samban tahdissa.

17.07.2012 Päiväkirjamerkintä - kirjoittajana Yogi
Samu on jo asettunut mukavasti taloksi talliimme ja yhteinen arki alkaa sujumaan. Viimeiset viikot olemme treenanneet hyvin ahkerasti valmentajan opastuksella. Itseasiassa, aloitimme treenin melkein heti kun ori saapui minulle. Ajattelin että olisi hyvä päästä rytmiin niin pian kuin mahdollista, ja orihan ei tuntunut olevan moksiskaan muutostaan. Osallistuimmekin siis tänään ensimmäisiin yhteisiin kisoihimme. Kilpailut pidettiin Ponitalli Rotvallissa läntisessä Suomessa, joten kilpamatka taittui joutuisasti ja Samu matkusti kuin vanha tekijä. Mitä se itseasiassa onkin. Kisoissa otimme osaa kahteen metrin korkuiseen luokkaan. Ensimmäisessä luokassa suoritus ei mennyt aivan nappiin, ja tunsin jo radalle astellessamme että Samu jännitti aivan tolkuttomasti. Suoritimme kuitenkin radan kunnialla loppuun, jonka jälkeen suuntasin orin hiekkatietä kohti. Vauhdikkaan ja hikisen maastolenkin jälkeen pesin orin, kuivasin, syötin ja annoin levätä hetken. Sitten lähdimme lämmittelemään toista luokkaamme varten. Lämmittelyt sujuivat jo paljon paremmin, kuten myös itse kisaluokkamme kun sinne pääsimme. Sijoituimme kolmansiksi ja lähdimme hyvin mielin paluumatkalle kotiin.

10.01.2014 Päiväkirjamerkintä - kirjoittajana misery.
Samun omistaja tiesi, että omistin myös ravureita. Hän esittikin kerran erikoisemman pyynnön; voisinko ajaa Samulla? Sillä oli joskus nuoruudessa ollut kärryt muutaman kerran perässä ja ohjasajaessa se toimi, mutta muuten ei ollut takuita orin käytöksestä aisojen välissä. Kun on tullut ajeltua nuorilla varsoilla, niin eiköhän sitä yhden pienhevosorin kärryillä pysy. Omistaja harjasi Samun ja ohjeistuksellani valjasti sen. Hän kertoi olevansa hieman ruosteessa ja kaipasi itsekin pientä treeniä. Samulla olisi kuulemma tarkoitus mielenvirkistykseksi alkaa joskus ajelemaan.

Pian Samu seisoi käytävällä kärryt perässä ja minä siellä kyydissä. Omistaja päästi orin irti ja talutti sen pihaan. Vasta kääntyessä pihatielle Samu hoksasi, että sillä oli perässä jotain omituista. Se hyppäsi pystyyn aisojen koskettaessa kylkiä. "Mene!" huusin kärryiltä antaen samalla ohjalla merkkiä. En halunnut orin heittävän volttia, joten käskin hieman reippaammin. Se lähti kävelemään kuin mitään ei olisi tapahtunut. Seuraavassa tiukemmassa käännöksessä se pysähtyi ja yritti peruuttaa. Taas sama napakka komennus ja Samu alkoi kulkea oikeaan suuntaan. Otin muutaman pätkän raviakin. Pääsimme yhdessä ja ehjänä takaisin tallille. Samu meni lopussa kuin vanha tekijä. "Kyllä tällä uskaltaa ajaa, kunhan pyydät eteenpäin, jos ori alkaa temppuilemaan", totesin omistajalle. Hän kiitti minua avusta.

05.02.2014 Päiväkirjamerkintä - kirjoittajana Yogi
Olemme Samun kanssa päässeet pitkälle yhteisellä urallamme ja kokeneet niin huiput- kuin alamäetkin. Ensimmäisen oman pienhevosorini kanssa matka on kuitenkin taittunut paljon helpommin, kuin olin kuvitellut että tällaisen poniorin kanssa se tulisi taittumaan. Samu on ollut loistava kilpakaveri, vaikka huonojakin hetkiä on ollut, mutta niitähän on kaikilla. Menestyksemme este- ja kenttäradoilla on suorastaan yllättänyt minut itsenikin, sillä en olisi ikinä uskonut että näin pienessä kaverissa voisi olla näin paljon ruutia ja taitoa! Jalostuspuolella Samulle on ollut mukavasti kysyntää ja sen varsoista moni on menestynyt erittäin hienosti. Olen erityisen ylpeä itselleni jättämästäni tammavarsasta Joogin Savunsini, jolla on vielä koko suuri tulevaisuus edessään. Varsat ovat isänsä tavoin kilpailleet este- sekä kenttäpuolella, mutta parilla on menestystä myös koulupuolelta. Samun hienon uran ja upeiden jälkeläisten kunniaksi onkin aika kärrätä herra näytille laatuarvosteluihin. Yritämme päästä mukaan helmikuun ERJ:n sekä KERJ:n laatuarvosteluihin sekä Suomenhevosten laatuarvosteluun. Meilla on siis kiireinen kuukausi edessämme, mutta Samu on täynnä intoa ja voimaa vaikka muille jakaa. Toinen juttu sitten, että kuinka omistajan hermoparat kestävät moista painetta, joten toivotaan että kaikki menisi tilaisuuksissa parhaimmin päin ja saadaan herra arvoisellensa palkinnolle!


Valmennukset - 11 kpl

Kouluvalmennus 19. huhtikuuta 2011, valmentajana carkki
Samu olikin jo valmiiksi ravailemassa niin kuin olimme jo sopineet. Teemanamme oli tänään laukasta siirtymiset käyntiin ja sitten vähän raviväistöjä. Samu vaikutti vähän laiskanpulsealta ravatessaan keskiympyrällä minun seistessä keskellä. Niinpä pyysin teitä ottamaan muutamia nopeita pysähdyksiä ja nopeita liikkeelle lähtöjä. Niillä saatiin oria vähän heräilemään, ja pian sen muoto alkoi muuttua napakammaksi ja se polki paremmin alleen. Siirryimme seuraavaksi laukkatyöskentelyyn, jossa haimme vain hyvää pyöreää laukkaa. Laukkojen jälkeen otimme niitä raviväistöjä, joissa etupää meinasi jäädä hieman alussa jälkeen, mutta loppua kohti parani aina vain ja lopussa väistö hipoi täydellisyyttä.

Estevalmennus 01. toukokuuta 2011, valmentajana carkki
Estetunnille saapuessanne olinkin jo ehtinyt rakentamaan koko sivun mittaisen jumppasarjan valmiiksi. Siihen kuului ensin in-out-sarja ja sitten ensin yhden askeleen jumppikset. Loppuun olin suunnitellut parin laukka-askeleen päässä olevan okserin, joka toisi hieman haastetta. Otitte reippaat alkuverryttelyt, ja Samu oli selkeästi innostuneen näköinen esteet nähdessään. Aloititte työskentelyn puomeilla, joissa oli pidennetyt välit. Samu venytti hyvin askeltaan ja ei kolistellut puomeja. Välikäynnit käveltyänne aloitimme jumppasarjan parissa. Samulla ei ensin askel osunut, mutta se korjasi kuitenkin virheensä melko hyvin, ja pääsitte kunnialla lopun pienelle okserille asti. Kerta kerralta meno vain parani ja lopussa okseri oli himpun verran päälle metrin, jolloin Samu joutui jo pinnistämään itseään. Pääsitte kunnialla okserin toiselle puolelle ja hikisenä aloititte loppuravit. Teitä oli ilo valmentaa, ehkä vielä tapaamme valmennuksen merkeissä! Kun olitte tehneet loppuverkat ja lähdit taluttamaan Samua tallille päin, jäin minä siistimään rataa seuraavaa ratsukkoa varten.

Estevalmennus 15. lokakuuta 2011, valmentajana Niina
Estevalmennuksemme aiheena olivat tänään erikoisesteet. Verryttelyssä ratsastettiin reilusti eteen samalla taivutellen. Samu oli kenties aavistuksen väsyneen oloinen alkuunsa, mutta piristyi kyllä vertyessään. Kun aloitimme hyppäämisen, oli ori jo varsin terhakkana menossa. Aluksi hyppäsimme joitakin erikoisimpia esteitä matalana muutaman kerran. Samu ei turhaa stressiä kummallisuuksista ottanut, muutama hassu hyppy tuli mutta kieltoja ei koko tunnin aikana nähty. Seuraavaksi teimme pienen radan, johon kuului lankkujen, laineiden ja muiden lisäksi myös jokunen tavallinenkin pysty ja okseri joita sitten korotimme hieman korkeammiksi. Samu suoriutui kaikesta kunnialla, erityismaininnat hienosta eteenpäinpyrkimyksestä! Ratsastajalla tuntui olevan välillä jopa vaikeuksia pidellä pikkumiestään. Ori näytti aivan eri hevoselta kuin alkuunsa. Loppuverryttely suoritettiin ravissa väljällä tuntumalla ja eteenpäin rauhallisemmassa tahdissa mennen. Tunti meni oikein hyvin kummaltakin osapuolelta!

Kouluvalmennus 07. tammikuuta 2012, valmentajana Niina
Aloittelimme kahden valmennuksen sarjamme Samun kanssa kouluratsastuksella. Harjoittelimme perusjuttuja ja keskityimme lähinnä eteenpäinpyrkimykseen. Kävelimme pitkät alkukäynnit kiinnittäen huomiota tahtiin ja askeleen vetävyyteen. Alkuraveissa haimme mahdollisimman suurta, reipasta ja vetävää liikettä, muodosta viis. Kun Samu alkoi liikkua omalla moottorillaan siirryimme taivuttelemaan oria kaareville urille ja hakemaan kunnollista tuntumaa. Kun perustyöskentely alkoi sujua, otimme vielä lyhyet laukat molempiin suuntiin.
Harjoituksena oli avotaivutus joka suoritettiin toiselle pitkälle sivulle sekä sulkutaivutus toiselle. Lyhyellä sivulla liikkeen palautus sekä tarvittaessa ympyrällä hieman eteen. Aloitimme tehtävän suorituksen käynnissä, mutta siirryimme varsin nopeasti raviin kun ongelmia ei ilmennyt. Ravin tahti ei oikein tahtonut taivutuksissa säilyä, mutta muistutellessa eteenpäinpyrkimys parani ja homma alkoi sujua. Lisäsimme vielä lopuksi harjoitukseen pääty-ympyrät ja niille reippaat laukat. Hienon työskentelyn päätteeksi loppuravit eteen-alas.

Estevalmennus 01. tammikuuta 2014, valmentajana misery.
Ensimmäisessä yhteisessä valmennuksessa keskityttiin lähinnä perusasioihin. Alkuverryttelyssä haettiin kuuliaisuutta esimerkiksi askeleen pidennyksen ja lyhennyksen avulla. Samu kuunteli hyvin ratsastajaa ja vastasi apuihin parhaansa mukaan. Alkuunsa hypättiin kaarevalla uralla kavalettia niin, että kummallekin pitkälle sivulle tehtiin loiva kiemura ja kavaletti oli keskellä sitä. Samu ei heti kavaletin jälkeen lähtenyt kääntymään tarpeeksi vaan yritti jatkaa suoraa linjaa. Muutaman kerran jälkeen se alkoi kuitenkin kuuntelemaan ratsastajaa paremmin, eikä ollut enää niin yli-innokas. Siirsin kavaletit ympyräkahdeksikolle kolmen esteen linjaan ja korotin niitä hieman. Alkuunsa ratsukko sai vaihtaa laukan kavaletin päällä, mutta pienten välikäyntien jälkeen kokeiltiin pitää sama laukka kummallakin ympyrän puoliskolla. Muutaman kerran Samu ennakoi ja vaihtoi itsestään laukan, mutta lopulta se meni hyvät vastalaukat kumpaankin suuntaan. Ratsukko sai tehdä loppuverryttelyt itsenäisesti.

Estevalmennus 05. tammikuuta 2014, valmentajana misery.
Pääsin pian valmentamaan Samua uudelleen ja tällä kertaa tehtävät olivat hieman haastavammat. Toisella pitkällä sivulla oli pelkkä kavaletti, mutta sen hyppäämisen jälkeen piti tehdä laukkavoltti ja ylittää kavaletti uudestaan. Toisella sivulla oli neljän esteen jumppasarja. Taas alkuunsa Samu ei oikein kääntynyt esteen jälkeen ja voltti muistutti enemmän kananmunaa muodoltansa. Jumppasarja sujui ilman suurempia ongelmia ja Samu hyppäsi hyvällä tyylillä. Ratsastaja sai hyvin askeleet sopimaan ja ponnistuskohdat oikeaan paikkaan. Samu sai jäädä volttaamaan esteen ylitse muutaman kerran, kunnes se alkoi sujua. Sitten vaihdettiin suuntaa. Korotin jumppasarjaa ja laitoin voltille toisenkin kavaletin. Toisen kavaletin Samu hyppäsi turhan ulkoreunasta, kunnes ratsastaja napakammin pyysi ulkopohkeella ja muisti katsoa jo esteen päällä sinne, mihin pitäisi mennä. Jumppasarja meni hyvin. Pyysin ratsukkoa tekemään tätä samaa muutaman toiston kumpaankin suuntaan. Hyvien suoritusten jälkeen annoin luvan itsenäiseen loppuverryttelyyn.

Estevalmennus 08. tammikuuta 2014, valmentajana misery.
Taas maneesiin saapui tuttu ratsukko; Samu ratsastajineen. Viime kerroilta tiesin ongelmaksi kääntämisen, joten laitoin alkuverryttelyn jälkeen kaksi kavalettia rata poikkisuuntaa-leikkaan suuntaisesti maneesin keskelle. Kavaletit olivat matalia ja alkuunsa tarkoitus oli tulla ravissa. Ensin tehtiin isompi ympyrä ulommaisen kavaletin ylitse ja sen jälkeen pienempi voltti toisen kavaletin ylitse. Sitten jatkettiin uralle ja toisella pitkällä sivulla loivaa pohkeenväistöä keskihalkaisijalle päin ja takaisin uralle. Taas kääntämisen suhteen oli pieniä hankaluuksia, mutta ravissa tehtävä sujui silti pääosin hyvin. Pohkeenväistössä piti hieman huomauttaa raipalla pohkeen taakse muutaman kerran, sillä Samu lähinnä valui lapa edellä, eikä väistänyt. Laukassa unohdettiin pohkeenväistöt ja tehtiin loiva kiemura pitkälle sivulle. Ympyrätehtävää varten korotin kavaletteja. Ratsastaja ei kääntänyt tarpeeksi ja ylläpitänyt laukkaa, joten voltti tuotti alkuunsa hankaluuksia. Huomautin asiasta ja ratsastaja ratsasti tarkemmin, jolloin tehtävä sujui kumpaankin suuntaan hyvin. Olin tyytyväinen ratsukon tämän päivän esitykseen.

Estevalmennus 12. tammikuuta 2014, valmentajana bill
Samun kanssa paneuduimme tänään oikein tehokkaasti erikoisesteiden kummalliseen maailmaan. Maneesiin oli tuotu niin muuri kuin lainetta muistuttavista puomeista tehty este. Ori tuntui hieman kummeksuvan näitä, muttei kuitenkaan osoittanut merkkejä suoritusta haittaavasta kammoksunnasta. Olitte hypänneet itsenäisesti jumppaesteitä jo verryttelyn vuoksi ja ori oli liikkunut varsin jouhevasti, vaikka olikin hetkittäin innostunut hieman liikaa ja meinannut seota askelissaan. Aloitimme erikoisemmista puomeista tehdyllä esteellä, joka ei tuottanut Samulle minkäänlaisia ongelmia. Ori suorastaan leiskautti ylitse ikään kuin ei olisi koskaan mitään muuta tehnytkään. Tehtävä sujui, joten totesimme, että sitä oli turha jatkaa vain jatkamisen vuoksi. Seuraavaksi saitte Samun kanssa hypätä melko leveää okseria, jonka alle oli asetettu vesimatto. Tässä sinun tuli ratsastajana huomioida se, että Samu liikkui riittävästi eteenpäin, mutta kuitenkin riittävän rauhallisesti, jotta se keskittyi ponnistukseen ja pääsi siten venyttämään esteen ylitse. Muutaman kerran kavio otti kiinni takapuomiin, mutta suurempia ongelmia ei tämänkään esteen kohdalla ollut. Muuri oli teille ehkä haastavin, sillä Samu ei aina muistanut hypätä tarpeeksi ylöspäin, jolloin muurin ylimmäiset palikat mätkähtivät maneesin hiekkaan. Muista antaa Samulle riittävästi tilaa hyppyyn. Muutaman toiston ja osuman jälkeen Samu sisäisti tehtävän niin hyvin, että suorituksenne olivat seuraavilla kerroilla puhtaita. Muurille tultaessa tie on tärkeä, jotta hevonen on suorassa. Luottamushan teillä selvästikin on kunnossa, sillä Samu ei arkaillut esteelle tulemista, vaan hyppäsi rehellisesti. Loppuun saitte hypätä trippeliä muutaman kerran ennen loppuverryttelyyn siirtymistä. Samu vaikutti innostuvan tästä esteestä ja hypyt olivat kauniita ja tehokkaita. Silloin, kun ori ottaa tehtävän tosissaan, se suoriutuu hyvin, joten muista tehdä alusta alkaen selväksi, mikä juonen nimi tällä kertaa on. Kokonaisuudessaan erittäin mukava kerta, eikä suurempia ongelmia ollut näköpiirissä.

Estevalmennus 14. tammikuuta 2014, valmentajana bill
Seurailin sinun ja Samun verryttelyä samalla kun rakentelin viimeisiä esteitä valmiiksi harjoittelua varten. Ori tuntui liikkuvan hieman pohkeen takana, joten pyysin teitä aloittelemaan jumppasarjalla sen jälkeen, kun olitte käyneet kaikki askellajit ensin uralla läpi. Samu liikkui suhteellisen kivasti, muttei ollut koko aikaa avuilla, joten saitte tehdä harjoitetta muutaman kerran ennen kuin ori oli keskellä estettä ja liikkui hyvässä temmossa. Pyysin sinua myös vaihtamaan välillä askellajia, jotta Samu ei noin vain ryntäilisi esteille niin kuin se yritti muutaman toiston jälkeen tehdä. Tämän päivän tehtävien keskiössä olivatkin onneksi aktiivinen hevoseen vaikuttaminen sekä temmonvaihtelut, joiden pariin pääsimme siirtymään kun jumppasarja sujui mukiinmenevästi. Tehtävänä oli tulla kaksi pystyä, jotka molemmat oli asetettu uran sisäpuolelle. Ensin väliin piti saada neljä askelta ja kun tehtävä sujui, pyrittiin siihen, että väliin mahtui viisi askelta. Samu näytti painavan kädelle ja kapinoi apuja vastaan, joten saitte vaihtelevasti tulla kerrallaan yhden esteen tai molemmat esteet - tehtävänäsi oli kertoa ennen esteitä hyppäisittekö vain yhden vai kummatkin. Samu oli varsin hämmentynyt yllättävästä juoneen ilmestyneestä muutoksesta, mutta muutaman toiston jälkeen se suostui kuuntelemaan apujasi eikä venkuroinut enää. Laukka alkoi näyttää tasapainoisemmalta ja liike eteni sopivalla tahdilla. Hypyt olivat pääasiallisesti tehokkaita, mutta silloin, kun vauhti pääsi liian nopeaksi ja Samu alkoi hätäillä, osuivat kaviot puomeihin, mikä aiheutti niskurointia esteeltä laskeutumisen jälkeen. Kokonaisuudessaan ihan mukava suoritus, vaikkei kuitenkaan aivan täydellinen.

Estevalmennus 16. tammikuuta 2014, valmentajana bill
Palasimme Samun kanssa sorvin ääreen! Tämän päivän valmennuksen aiheeksi olivat valikoituneet sarjaesteet, sillä ne ovat aina asia, jonka kohdalla voi itse kukin parantaa. Ori vaikutti olevan oikein mukavalla ja toimivalla tuulella, joten sekä ratsukon että valmentajan oli mukava lähteä kohti valmennuksen haasteita. Sarjoilla jos missä esteen keskelle tuleminen on hyvin oleellista, joten heti verryttelyssä mukana oli maapuomeja, ja tarkoitus oli toki ylittää ne keskeltä. Samu toimi varsin mukavasti ja kuunteli hyvin apujasi. Istuit rauhallisesti ja pohkeesi olivat tasaisesti kiinni, joten Samun oli helppo liikkua ja toimia apujesi mukaan. Kerran orin kavio kolahti puomiin ja se ryntäsi äkkinäisesti eteenpäin, mutta sen enempää kommelluksia ei verryttelyyn sisältynyt. Varsinaiset harjoitukset aloitettiin jumppasarjalla, joka koostui kahdesta ristikosta ja yhdestä pystystä. Samu liikkui aluksi hieman liiankin nopeassa temmossa, mutta otit orin hyvin hanskaan. Tehtävään lisättiin voltti ennen lähestymistä ja sarjan jälkeen, jotta Samu pysyi paremmin käsissä ja kuosissa. Ori kuunteli varsin mukavasti myös pidättäviä apuja, eikä venkoillut ohjastuntumaa vastaan. Hypyt alkoivat muutaman toiston jälkeen näyttää todella kivoilta - niissä ei ollut lainkaan hätäisyyttä, vaan ne olivat pehmeitä, mutta kuitenkin riittävän aktiivisia. Kum jumppasarja sujui kumpaankin suuntaan, siirryimme isompien esteiden pariin kolmesta esteestä koostuvalle sarjalle. Alkuun myös tässä sarjassa oli ensimmäisenä esteenä ristikko, joka helpotti lähestymisen arvioimista. Samu innostui selvästikin isommista esteistä, mutta pysyi kuitenkin avuilla, eikä säntäillyt sinne sun tänne. Hypyt olivat tehokkaita ja tarmokkaita, ja sait askeleet sopimaan lähes kautta linjan hyvin esteiden väleihin. Muutama lähestyminen oli hieman huolimaton, ettekä siis tulleet aivan suoraan esteille, mikä oli johtaa tolppaosumaan, jonka onnistuit kuitenkin välttämään. Huomasit itsekin oman virheesi ja osasit korjata sen hyvin. Samu sen sijaan teki oman osansa tehokkaasti ja rehellisesti, ja ansaitsi kaikki saamansa kehut! Loppuun saitte vielä hypätä lyhyen radan läpi. Samun laukka oli tehokasta, mutta olisi saanut liikkua ehkä hieman enemmän eteenpäin. Hypyt olivat kuitenkin sujuvia ja tulitte kutakuinkin jokaiselle esteelle hyvässä asennossa, ja osuitte esteen keskelle. Kokonaisuutena siis suorastaan erinomainen valmennuskerta! Samu kun oli loppuverryttelyssäkin hyvin rento ja liikkui mukavassa muodossa.

Estevalmennus 18. tammikuuta 2014, valmentajana bill
Viimeinen valmennuskerta tällä kombinaatiolla. Seurailin teitä heti alkuverryttelystä asti, jotta pääsin puuttumaan kaikkiin mahdollisesti ilmeneviin ongelmiin heti kättelyssä. Ori oli melko rentona, muttei vielä aivan "täydellinen". Tänään oli tarkoituksena keskittyä melko paljon perusratsastukseen, sillä tiesin jo, että Samu osaa hypätä erittäin mukavasti, mutta jotta hyppyyn asti päästään, on teiden ja lähestymisten oltava kunnossa. Harjoitukseen liityivätkin siis yhdelle pitkän sivun sisäpuolelle asetettu ristikko ja toisen pitkän sivun sisäpuolelle asetettu pysty. Tarkoitus oli saada ori tulemaan mahdollisimman tasaisessa, tasapainoisessa laukassa esteelle suoraan ja ylittää este keskeltä. Lähestymisen tueksi ja oikean ponnistuspaikan löytämiseksi kummankin esteen edessä oli maapuomi. Ensimmäisellä kerralla Samulla oli vauhtia hieman liikaa, jolloin tulitte hieman huonosti esteelle, mutta ori pelasti tilanteen, vaikka kaviot osuivatkin puomeihin. Tästä Samu tuntui hieman kiukustuvan, mutta jatkoit päättäväisesti seuraavalle esteelle, jolle lähestyminen olikin jo parempi ja hyppy sujui hyvin. Mikäli tuntuu siltä, että Samu liikuu liiankin tehokkaasti estettä kohti, voit istua lähemmäs satulaa, jotta pääset vaikuttamaan oriin jännittämällä kehoasi. Muutaman toiston jälkeen laukan sopiva tempo oli löytynyt ja haasteena oli enää saada tehtyä mahdollisimman hyvät tiet. Ajoittain Samu tahtoi lähteä kaatumaan kaarteesta kohti estettä, jolloin käskin teidät voltille ja yrittämään uudelleen. Mikäli hevonen niin sanotusti hyökkää esteelle, on hyvä tehdä reilu kurinpalautus esimerkiksi juuri voltin tai ympyrän muodossa - paitsi tietenkin mikäli kyse on kilpasuorituksesta! Samu onneksi sisäisti antamasi viestin, ja suoritukset jatkuivat suhteellisen hyvinä. Kun ori oli niin sanotusti hanskassa, lisäsin tehtävään vähitellen lisää esteitä niin kauan, että niitä oli kaikkiaan yhteensä kuusi kappaletta. Samu laukkasi hyvin ja sait askeleet osumaan hyvin esteiden väleille. Ori näytti hyvin tyytyväiseltä itseensä saadessaan kehuja hyvistä suorituksista. Loppuverryttelyn aikaan Samu liikkuikin rentona ja venytti hyvin eteen-alas. Tällaiseen suoritukseen onkin oikein mukava päättää yhteinen valmennusrupeama. Samulta löytyvät kaikki palikat hyvän suorituksen rakentamiseen, jolloin ratsastajan tehtävä on pitää hevonen samaan aikaan sekä riittävän rauhallisena että aktiivisena, jotta parhaat puolet saadaan kaivettua esiin.Tekijänoikeudet

Hevosen kuvista suuri kiitos, A.L.
Kahlitun Savumerkki on virtuaalihevonen