hann-t. Cherokea Kira

Virallinen nimi: Cherokea Kira, "Cheeze"
Rotu, sukupuoli: Hannoverinhevonen, tamma
Säkäkorkeus, väri: 166cm, tummanpunarautias
Syntymäaika: 15.06.2010
Painotuslaji: Esteratsastus, re 160cm
Omistaja: Yogi, VRL-00072
Kotitalli: The Y Team
Kasvattaja: Kira Showjumpers, CH
Ex-omistaja: Jayde, Cirion Stud
Rek. nro: VH11-011-0017

Kilpailukalenteri 30.09.2011 VIR MVA Ch -arvonimi
25.04.2012 ERJ-I -palkinto
116 ERJ:n alaista sijoitusta

Tavoitteena YLA:n laatuarvostelu
Päiväkirja


"Miksei meillä ole yhtään kiralaista hevosta?" kysyin rakkaalta tallityöntekijältäni (= henkilökohtaiselta orjaltani) Ediltä. "Kieroon kasvaneita hevosia?" mies tokaisi, yrittäen saada selvää puheestani. "Ei, kun hevosta Kiran hevossiittolasta!" huudahdin jo ärtyneenä. Ed vain pudisteli päätään, näyttäen selvästi tietävän kuorma-auton lähtevän tallin pihasta tasan kello 10.00 huomenna. Ja kuten aina, Diamonten sana on laki. Istahdin mukavasti pelkääjän paikalle, Edin rutistaessa vain kätensä ratin ympärille murahdellen. Matka oli tästä eteenpäin pitkä ja kenties hieman vaivalloinenkin, mutta todellisen yllätyksen koin vasta perillä vuoriston katveessa. Kiran omistaja Vipeltäjä tuli hymyssäsuin vastaan, mutta yllättäen vetäen perässään kolmen hevosen letkaa. "Vuoristopolut ovat vähän tukossa, joten autolla ei valitettavasti perille pääse!" hän naurahti. Hyppäsin innoissani rautiaan tamman selkään, joka mutusti kuolaintaan viekkaan oloisesti. Kun Ed oli vihdoin ja viimein saanut laukkumme lastattua kuormahevosen selkään, lähdimme kaikki peräkanaa kohti Kiraa. "Todella eksoottista!" kimitin, pitäen tarkasti huolta siitä, että lumi kiiltäisi hiuksistani timantin lailla. Alla oleva ratsuni onneksi oli myös pirtsakka tapaus, se muutaman kerran meinasi kiihdytellä raviin korvat hörössä.

Iloisin mielin saavuin kuitenkin siittolan pihalle täydellisten oletusten kera. Koin jonkinlaisen järkytyksen, sillä paikka ei todellakaan ollut mikään uutuuttaan hohtava, marmorilla höystetty ylellinen palatsi. Tila näytti ennen kaikkea sellaiselta, jossa ei desinfioitaisi kaltereita joka päivä, ei imuroitaisi käytävää... Kerrassaan kauheaa! Alkujärkytyksen jälkeen muistin todellisen tarkoitukseni, ja hyppäsin alas tamman selästä esittelykierrokselle päästäkseni. Vipeltäjä näytti innoissaan myytäviä hevosia, joita ei ollut kuin kaksi kappaletta. Ne olivat kieltämättä upeita, mutta kaipasin nyt jotain valmiimpaa, kenties sykähdyttävämpää tapausta. "Onhan meillä vielä kolmaskin hevonen myynnissä", nainen sanoi arvuutellen. "Millainen tapaus?" kysyin henkeä haukkoen. "Se sinun ratsusi, isänä estepainotteinen hannover Caparzo", Vipeltäjä tokaisi virnistäen. Katsoin naista hetken aikaa järkyttyneenä, sitten katseeni ajautui tuohon rautiaaseen tammaan, ja kaupat olivat sillä selvät!

Cherokea Kira, eli tutummin Cheeze saapui ilahduttamaan tallihenkilökuntaa lukuisin kujein. Sen juustonkatkuinen lempinimi on selvää vinkkiä jostain tulevasta, tarkemmin hieman kaaoksenomaisestakin arjesta. Cheeze onkin ikiliikkuja, joka ei jää huomiotta. Se usein tallissa heittelee pulloja seinään, säikäyttäen hermostuneet tallityöntekijät lähes puolikuoliaiksi. Tuskin kukaan voi välttää hörisevän hevosen huomioimista, sillä energisen luonteensa lisäksi Cheeze on erityisen söpö. Sen suurien silmien räpsyessä on kovinkin hevari sulaa vahaa, Cheeze kun kaipaa lässytyksiä jokaiselta vastaantulijalta. Tämän vuoksi neiti ravaakin jokaisen vieraan ihmisen syliin, melkein kirjallisesti.

Niin tai näin, tamma on lähes aina hoitotoimenpiteissä kuin kehräävä kissa. Se rakastaa huomiota ja silittelyä, mutta jos vastakarvaan edes sattuu hipaisemaan, saa Cheeze kamalan sätkyn. Se liimaa korvansa niskaan, huitaisten takajalallaan harjaajaa kohti. Kun sitten neitiä on paapottu ja hellitelty hetken, se unohtaa traumaattisen tapahtuman, ruveten jälleen kujeilemaan. Harjojen nappaaminen kesken harjauksen on Cheezen lempitemppu, varsinkin jos harjaajan kädessä on hieman ikävä kumisuka. Muita harjoja kohtaan ei neidillä ole mitään vihasuhteita, vaikkakin kavioiden nosto ei missään määrin ole Cheezen mukaan herkkua. Se ei millään jaksaisi seistä paikallaan vaan sen vuoksi, että joku raapii kaviopohjaa koukulla, vieläpä epäeettisesti ähisten. Silloin, kun tömähdän maahan Cheezen kavioita puhdistaessa ja saan vielä lähtölahjaksi kavionjäljen hanuriini, toivon, etten olisi koskaan tavannutkaan tammaa. Mieleni muuttuu kuitenkin kokonaan, kun neitiä satuloidaan. Cheeze seisoo niin söpösti ja terhakkaasti paikallaan, ettei vain yksinkertaisesti voi olla lässyttämättä. Onneksi Cheeze on siitä kätevä, ettei se pullistele, laske päätään alas suitsia laitettaessa, saati sitten pyöri ympyrää hoidettaessa. Se tottelee kyllä komentaessa, vaikkakin hieman viiveellä. Vain vesikarsinassa saa hoitaja kiljua kauhusta, kun Cheeze alkaa räiskiä tuota ihanan viilentävää suihkua joka puolelle!

Koska Cheeze on tavanomaista pirteämpi ja eloisampi tapaus, on se käsiteltäessä melko vaativaa seuraa. Vaikka neiti on hoitaessa mukavan lutuinen tapaus, taluttaessa mieleen tulee lähinnä teurastamon numero. Riimun neiti antaa pukea vauhdissa, naru tulee usein perässä. Ei kannata kuitenkaan raahautua (kirjaimellisesti) tallin ovista pihalle, mikäli haluaa edes jotenkin pitää Cheezen lapasessa. Riimunnaru suuhun, muutaman kerran tallin käytävällä pysähdyksiä ja sitten pihalle! Pienestä mopottamisesta huolimatta Cheeze vetää silti taluttajaansa perässään, sillä neiti onnistuu aina jollain tapaa tiputtamaan narun pois suustaan - eikä kukaan tiedä miten! Cheeze on todella itsepäinen ja määrätietoinen tamma, joten talutushetkestä voi helposti tulla eeppinen tahtojen taistelu - tietysti puskien ja kukkapenkkien kautta!

Vasta laitumen portilla tamma hellittää menoaan, pysähtyen nätisti aidan viereen. "Avaisitko portin, etkä makaisi siinä maassa", tuntuu Cheeze ajattelevan. Se seisoo nätisti kenties silloin, kun ihminen nousee ylös, mutta suorastaan ryntää laitumelle portin ollessa auki. Ei, Cheeze ei tunnu tietävän mikä hallittu kääntyminen on! Se näyttää ajattelevan vain laitumella laukkaamista, vihreää nurmikkoa sekä laiduntovereitaan. Sosiaalinen, muiden seurassa viihtyvä Cheeze pärjääkin kenen kanssa tahansa, vaikka parhaaksi kaverikseen se on valinnut Kurren. Tämä parivaljakko rakastaa olla keskenään, sillä neitoset muistuttavat toisiaan kaikessa määrin! Silti Cheeze tulee iloista pukkilaukkaa omistajaansa (tai ketä tahansa muuta, hmph!) portille vastaan, vaikka laitumella olisi taatusti paljon hauskempaa tekemistä. Ei neiti silti kisko talliin herkut mielessään, vaan se pikemminkin mussuttaa hätäisesti mössöjään. Yksikin kolahdus saa Cheezen nostamaan päänsä ruokakipolta, katsellen tarkkaavaisesti heiniä jakavaa ihmistä. Hyvien (...) käytöstapojen tamma osaa sentään ruoan tullen käyttäytyä, jättäen kohteliaan hajuraon annoksia lappavaan tallityöntekijään. Eläinlääkärin sekä kengittäjän kanssa Cheeze on kuitenkin kuin mikäkin huomiota kärttävä nallekarhu. Ei sitä ihme kyllä tällä kertaa haittaa kavioiden nostot (omistaja kyräilee vieressä loukkaantuneena) tai edes neulalla pistelyt!

Mitä kannattaa odottaa ylienergiseltä juustoponilta koulukentällä? Täytyy valitettavasti sanoa, ettei yhtään mitään! Cheeze on ilkikurinen kakkiainen jonka uralle saaminen on oma vaikeutensa itsessään. Tamma tapaa vain pyöriä ympäri kuin häkkyrä, näykkien jalustimia ja jalkoja. Jos sitä pyytää eteen, otus peruuttaa. Jos Cheezeä kehottaa astumaan sivulle, se tekee väistön toiseen suuntaan. Tarkkaavaisemmat varmaan huomasivat jo kaavan; itsepäistä tammaa on turha komentaa ja läksyttää! Jos osaa suhtautua humoristisesti Cheezen metkuihin, se saattaa jopa uskaltautua uralle ja hui - kävellä suoraan! Tamma kuitenkin tylsistyy helposti kaviouralla kiertämiseen, joten yllättävät pomput keskelle tannerta eivät ole mitenkään tavattomia. Cheeze saattaa aivan yllättäen vaihtaa päinvastaiseen suuntaan pukkilaukassa. Selässä ei pidäkään unelmoida tallipoikien vatsalihaksista saati sitten keskittyä kentän laidalla siveettömyyksiä harrastaviin apinoihin, Cheeze muuten tekee oharit (tietysti ensin niitä apinoita nuuskutellen). Oikeassa mielentilassa tammasta saa kuitenkin yllättävän paljon irti alkutuntiin verrattuna! Se kulkee helposti kuolaimella, tosin välillä puolipidätteet tuntuvat jäävän jonnekin kauas... Cheeze saattaa yllättäen kiihdytellä päristen, häntä vain puolelta toiselle vispaten. Lisäyksissä tämä on liikkeille edullista, kokoamissa ei. Koottu ravi onkin ehdottomasti tamman inhokkilistalla, se vain heiluttaa päätään ärtyneesti pomppien. Laukassa tamma sitä vastoin on paljon parempi, silloin kootut askellajit sujuvat helposti - kuten myös vaihdot ja väistöt.

Jos jo koulukentällä otus pinkoo välillä tukka tötteröllä, ei parempaa käytöstä voi odottaa esteviidakossa. Cheeze alkutunnista meinaa vain suunnata kohti esteitä, kipittäen salakavalasti kohti. Kyllä se kuolainta (ja niitä piinattuja vatsalihaksia) kunnioittaa, mutta välillä lämmittely koostuu pelkistä "hidasta perkele!" -volteista. Myös ennen ensimmäistä estettä saa voltata kuin Vermon raveissa, pää pyörällä ja toista jalustinta etsien. Vauhtihirmu Cheeze hyppäisi varmasti kiitolaukassa jos pääsisi! Se ei tosin tunnu olevan mitenkään kauhuissaan purressaan kiinni kuolaimeen, otus muistuttaa pikemminkin kolme yötä valvonutta höyräilijää. En voi tässä yhteydessä edes kehua Cheezen hyppytyyliä mitenkään taivaallisin ilmauksin, vaikka se hyvin jalkojaan koukistaakin ja käyttää selkäänsä erinomaisesti. Tamma loikkaa vähintään yhden laukka-askeleen liian kaukaa, se ei avaa tarpeeksi takaa ja saattaa vielä joskus sukeltaa. Sarjaesteillä Cheezen köh lievästi vauhdikas hyppytyyli aiheuttaa erityisesti ongelmia, mutta silti tamma taistelee jotenkin itsensä aina uuteen nousuun. Pitkät trippelit eivät myöskään herätä kauhua, vaikka ratsastajaa saattaakin hirvittää niin pitkään ilmassa kiiluminen... Cheeze on muutenkin yleisesti ottaen rohkea ja peloton tamma, joka hyppää kulmasta kuin kulmasta, osaa koota laukkaansa (jos haluaa..) ja taipuu notkeasti seuraaville esteille. Ketterä otus ei edes vieroksu ratsastajansa virheitä niin tarkasti, ellei jää paukuttamaan pohkeilla tai unohdu roikkumaan ohjiin. Estehullu tosin itse on herkkä pudottelemaan, mikäli laukasta tulee liian pitkää ja matalaa. Harvoin Cheeze kieltää, niinä muutamina kertoina se on jäänyt haistelemaan vesiesteen kumiankkoja...

Cheeze on melkoisen pirtsakka tapaus, joten maastossa tamman kanssa rymyäminen on suorastaan nautinnollista. Räiskyvä muta ei ole mikään syy hidastaa, Cheeze laukkaa mieluusti kaikki ala- ja ylämäetkin - vieläpä julmetun kovaa! Ohjista saa välillä ottaa kunnolla kiinni, muuten päätyminen maan kamaralle hevosen ruhon alle on melkoisen todennäköistä. Cheeze on hulluudestaan huolimatta kaatunut jo monta kertaa, mutta se ei ole moksiskaan; tamma vain ravistelee mutaa korvistaan, könyää ylös ja kirmaa heti uudestaan laukkaan. Välillä ratsastajatkin unohtuvat kauas taakse, silloin tosin Cheeze ravaa takaisin kysyvästi. Viidakon pienet (ja hemmetin vaaralliset!) otukset eivät säikäytä tätä tammaa, toisaalta ratsastajalla saattaa olla kuumat paikat seisoskellessaan yksin keskellä pimeää ja sumuista viidakkoa.. Onneksi Cheeze on sentään maastovarma ja possujunassa pysyvä otus, joten ei siltä sentään kokonaan maastoreissuja evätä. Takanatulijoita tamma ei helposti kenkäise, mutta hiekkarannalla Cheezen jalat tuntuvat heiluvan jokaiseen suuntaan. Tamma päristelee pää kohti taivasta, merta innokkaan täristen tuijottaen. Se voisi ilmeisesti nelistää hiekkarannalla koko päivän, ainakin sitä on vaikea hidastaa kerran vauhtiin päästyään. Maastoesteradallakin usein on perinteinen "hevonen vie ja ratsastaja vikisee" -asetelma, Cheeze kun pinkoo minkä jaloistaan pääsee.

Kilpailuaamuna muiden hevosten hermoillessa Cheeze lähinnä vain odottaa innokkaasti tapittaen omaa vuoroaan. Se ei millään malttaisi seistä paikoillaan suojien kiristyksen aikana, rampillakin tamma ryntää oma-aloittesti osastolle. Tallityöntekijät usein manaavat tammaa, sillä kolmen aikaan yöllä ei ole hauskaa tapella itsepäisen otuksen kanssa. Cheeze pitää silti pintansa, tehden kilpailumatkoista melkoisen mielenkiintoisia. Tamma ei pitkään halua seistä osastossa tekemättä mitään, se kun alkaa tylsistyneenä jyrsiä seiniä. Vierustoverien hermot ovat koetuksilla, kun Cheeze yrittää jatkuvasti herättää niiden huomion hirnunnalla ja kolinalla.. Välietapeillakin tamma on kuin mikäkin pyörremyrsky, rauhassa ei todellakaan voida olla lentokoneen edes lentokoneen ruumassa. Cheezellä pitää olla ehdottomasti oma rapsuttajansa matkan aikana, muuten neidin ah niin herkät tunteet kärsivät! Kilpailupaikalla tosin ihmisten tunteet ovat hieman helpommin kärsimässä, Cheeze kun heti ensimmäisenä säntää kilpailuista vastaavan pukumiehen kainaloon. Mokomakin nallekarhu! Täytyy kyllä myöntää, että verryttelyssäkin saa välillä hävetä silmät päästään! Cheeze hirnuu ja hörisee jokaiselle vastaantulijalle, nuuskuttelee vieraita ihmisiä ja vieläpä ryntäilee pitkin verryttelyaluetta purren kuolaimeen kiinni kuin sika limppuun. Suorastaan häveliästä! Areenalla itsessään katsojat saavat varmasti ikimuistoisen show'n; Cheeze astelee ryhdikkäästi tantereelle, kellon pirahtaessa ryntää laukkaan (vai neliin?) ja korisee koko radan äänekkäästi. Nopea tamma on kuitenkin itsemurhatyylistään huolimatta melkoisen etevä, joten ei ihmekään, että olemme saaneet näin paljon mainetta ja kunniaa!

© JaydeSukutaulu

i. Caparzo VIR MVA Ch, ERJ-I, KTK-III, YLA2
hann - ruunikko - 166cm
ii. Anthems I evm
hann - tummaruunikko - 167cm
iii. Warzone evm
hann - tummanruunikko - 170cm
iie. Sinhisteria evm
hann - kimo - 163cm
ie. Clonetwigs evm
hann - musta - 161cm
iei. Skinhead evm
hann - ruunikko - 168cm
iee. Seven Sins evm
hann - punarautias - 163cm
e. Karina
hann - tummanpunaruunikko - 168cm
ei. Kanderien evm
hann - musta - 167cm
eii. Swanborough evm
hann
eie. Bloodycat evm
hann
ee. Flockenblume evm
hann - musta - 160cm
eei. Forrest Gump evm
hann
eee. Stiefmütterchen evm
hannJälkeläiset

1. 08.10.11 hann-o. Wincare's Magaclite
i. Indis de Rais, om. VRL-02415
saavutukset
2. 27.01.12 hann-o. Corderoite W!
i. Czar Syrio, om. VRL-00481
saavutukset
3. 28.02.12 hann-o. Wincare's Coffinite
i. Wincare's Cicero, VRL-00102 & VRL-00692
ERJ-I
4. xx.xx.xx hann-o/t.
i. , om. VRL-xxxxx
saavutuksetIkääntyminen

1 virt. vuosi = 100 irl. päivää!

Syntynyt - 15.06.2010
1 vuotta - 23.09.2010
2 vuotta - 01.01.2011
3 vuotta - 11.04.2011
4 vuotta - 20.07.2011
5 vuotta - 28.10.2011
6 vuotta - 05.02.2012
7 vuotta - 15.05.2012
8 vuotta - 23.08.2012
9 vuotta - 01.12.2012
10 vuotta - 11.03.2013
11 vuotta - 19.06.2013
12 vuotta - 27.09.2013
13 vuotta - 05.01.2014
14 vuotta - 15.04.2014
15 vuotta - 24.07.2014
16 vuotta - 01.11.2014
17 vuotta - 09.02.2015
18 vuotta - 20.05.2015
19 vuotta - 28.08.2015
20 vuotta - 06.12.2015
21 vuotta - 15.03.2016
22 vuotta - 23.06.2016
23 vuotta - 01.10.2016
24 vuotta - 09.01.2017
25 vuotta - 19.04.2017
26 vuotta - 28.07.2017
27 vuotta - 05.11.2017
28 vuotta - 13.02.2018
29 vuotta - 24.05.2018kuvat ©
Cherokea Kira on virtuaalihevonen!