Sävelsalo    |    virtuaalihevonen    |    a sim-game horse
Poniniemen Aria, "
aria"


© VRL-06066 ja Tiia Tahvanainen (rakenne)
Rotu, sukupuoli welsh part bred, 31,25%, tamma
Syntymäaika 14.2.2013, 4-vuotias 14.6.2013
Säkäkorkeus, väri 148cm, tummanrautias Kotitalli koulupainotus, 77 sij.
Rekisterinumero VH13-023-0100 Omistaja VRL-00452
Koulutustaso Koulupainotus, Vaativa B Kasvattaja Assi, Poniniemi

Näyttelypalkinnot ja meriitit

Jälkeläiset

Aria on tarjolla rp- ja wpb-jalostukseen. Ota yhteyttä sähköpostilla savelsalo@raitatossu.net

6.1.2014, rp-t. Sävelsalon Isla (i. Fifth Bloody Oath)
24.6.2013, rp-o. Sävelsalon Eemil (i. Rebentos Bombadil)

Luonne

Poniniemen Aria, tutummin pelkkä Aria, näki päivänvalon ensimmäistä kertaa ystävänpäivänä. Siitä varttuikin ystävällinen ja reipas tamma, jolla on omat, pienet vinkeensä. Kuten vanhempiansa, Ariaa voisi luonnehtia yhden ihmisen poniksi. Se ei välttämättä heti lämpene uuden ihmisen maneereille ja mielellään kokeilee parikin kertaa, mitä uusi hoitaja tai ratsastaja kestää.

Muita poneja Aria pyrkii pomottamaan ja alistamaan, mutta hyökkäävästä olemuksestaan huolimatta, se on äärettömän seurankipeä. Se nauttii olostaan suuressa laumassa eikä viihdy tarhassa missään nimessä yksin. Ei olisi ensimmäinen tai toinenkaan kerta, kun se on tullut lankatarhasta läpi luullen, että se on vain unohdettu hakea sisälle, ja suunnannut päivystämään tallin tai oman karsinan oven ääreen. Tallissa se usein höpisee karsinakavereilleen kalterin läpi ja rentoutuu maassa makoillen.

Kun oikea ihminen käsittelee Ariaa, se on helppo hoitaa. Se seisoo kiltisti paikallaan ja tuntuu usein miettivän jotain hyvin tärkeää. Jaloistaan tamma on hieman herkkä ja sitä pitääkin käsitellä jalkojen alueelta hötkyilemättä. Ariassa on ehkä jopa pientä diivan vikaa, sillä siltä pitää käytännössä kauniisti pyytä, että nostaisitko kauniin kaviosi, kun sen kavioita puhdistaa. Tamma nauttii erityisesti pään alueen harjaamisesta ja usein lerputtaa huultaan, kun sitä siitä oikeasta kohdasta ihanasti rapsuttaa. Varusteet Arian päälle on helppo sujauttaa, sillä se ojentaa päänsä suitsia varten ja, kunhan toimii rauhallisesti, se pysyy täysin paikoillaan jalkasuojia laitettaessa.

Ratsastaessa Aria on eloisa tapaus. Se saattaa joskus innostua tohottamaan omiaan, mutta kun se huomaa ratsastajasta, että nyt alkaa työnteko, se tekee ja tosissaan. Se on notkea ja kaunisliikkeinen ja tottelee pienintäkin apua. Sen käynti on pehmeää ja tasaista, ravi ponimaisesti hieman töksähtelevää ja laukka pehmeää ja pyörivää. Tamma kulkee radalla kuuliaisesti ja tarkkaavaisesti pyrkien toteuttamaan ratsastajansa pyynnöt niin hyvin, kuin se suinkin pystyy. Se kuitenkin vaatii itsevarmaan ratsastajaa, sillä se saattaa epäselvistä avuista ottaa nokkiinsa ja heittää homman läskiksi. Maastossa Aria tykkää vain löntystellä ja se riipisi oksan jokaisesta polulle sattuvasta lehtipuusta, jos se suinkin saisi. Tämä tamma onkin erittäin rentoa maastoseuraa.

Kiireisillä kilpailupaikoilla Aria on kuin ei olisikaan. Se tietysti seurailee katsellaan muita hevosia ja poneja ympärillään, muttei osoita erityisesti mitään jännittymisen merkkejä. Radalla se keskittyy suoritukseen parhaansa mukaan.


Sukuselvitys

i. John D. Rocker xx
mm. KRJ-II, YLA2
xx, 168cm
ii. Von Pluring xx
xx, 157cm
iii. Edisons Keeper xx
xx, 164cm
iie. Sunny Nadine xx
xx, 159cm
ie. Madam Mim xx
xx, 161cm
iei. Flintheart Gloomgold xx
xx, 175cm
iee. Nora Malceco xx
xx-t, 148cm
e. Annhorst Krystinn
45 KRJ-sijoitusta
wpb, nwr 62.5%, 148cm
ei. Hazestar's Macsen
wpb 75%, rt, 140cm
eii. Springhill Royal Red
wb, pr,t 136cm
eie. Hazestar's Daylight
wpb 50% (xx x wm), rn, 138cm
ee. Annhorst Annlise
wpb 50%, rnkm, 148cm
eei. Boundless Chuckle xx
xx, rn, 160cm
eee. Enfys Sundown
wb, m, 136cm

Aria isä John D. Rocker xx on menestynyt hevonen, joka on saavuttanut seuraavat arvonimet: KERJ-I, KRJ-II, ERJ-II, MEJ-II, YLA2, XLA-I, Class I. Arian lisäksi orilla on kirjoitushetkellä kymmenen muuta jälkeläistä, joiden joukossa on muutamia paljon saavuttaneita hevosia ja poneja.

Isänisä Von Pluring xx on menestynyt tahollaan erinomaisesti ja periyttää Arialle hienoa sukuaan, jossa jokainen hevonen on tunnettu tahollaan. Isänisä ei ole jättänyt paljoakaan jälkeläisiä. Isänemä Madam Mim xx ei ole ollut kilpailukäytössä, vaikka sillä olisi siihen hyvät edellytykset. Tamma on toiminutkin koko elämänsä siitostammana erinomaisen luonteensa periyttäjänä.

Isänisänisä Edison Keeper xx on hienoliikkeinen ja hyväluonteinen ori, joka on menestynyt erinomaisesti kouluratsastuksen parissa sekä näyttelyissä. Menestys kouluradoilla on suurilta osin hevosen kauniiden ja sulavien liikkeiden ansiota. Jälkeläisiä orilla ei ole montaa.

Isänisänemä Sunny Nadine xx on monipuolinen hevonen, joka on kilpaillut kenttä- ja esteratsastusradoilla menestyneesti. Se on kuitenkin viettänyt suuren osan elämästään siitoskäytössä. Tamma on luonteeltaan mukava ja työteliäs.

Isänemänisä Flintheart Gloomgold xx on satunnaisesti jalostuskäytössä oleva tunnettu estehevonen. Se on haluttu isä varsoille, mutta kuten muitakin sukunsa oreja, sitä käytetään jalostukseen vain harkitusti. Se on luonteeltaan kiltti hevonen ja periyttää tätä ominaisuuttaan voimakkaasti.

Isänemänemä Nora Malceco xx elää samalla tallilla, kuin jälkeläisensä Madam Mim xx. Nora on kilpaillut aktiivisesti ja monipuolisesti useissa eri lajeissa menestyneesti, ennen siirtymistään jalostuskäyttöön. Se on rakenteeltaan erittäin hieno.

Arian emä Annhorst Krystinn on hieno tummanrautias wpb-tamma. Arian tapaan Krysta on erittäin hieno ja korkealle koulutettu kouluponi. Tammalla on kaksi jälkeläistä.

Emänisä Hazestar's Macsen on hieno ruunikko ori. Se on menestynyt kouluratsu ja luonteeltaan rauhallinen. Sitä on käytetty myös esteratsuna, mutta se on luonteeltaan sopivampi kouluratsuksi. Ori ei ole ehtinyt olemaan kauaa siitoskäytössä, joten sillä ei vielä ole paljoakaan jälkeläisiä. Emänemä Annhorst Annlise on rakenteeltaan kaunis ruunikonkimo tamma. Sen liikkeet ovat sulavat ja se on kiertänyt ahkerasti ja menestyneesti kouluratoja. Se on ollut jonkinaikaa siitoskäytössä ja periyttänyt vahvasti miellyttävää luonnettaan ja kauniita liikkeitään.

Emänisänisä Springhill Royal Red on näyttävä ja rakenteeltaan kaunis poni sektion B welsh-poni. Se on menestynyt useassa eri lajissa ja ollut myös ratsastuskoulukäytössä erinomaisen luonteensa ansiosta. Emänisänemä Hazestar's Daylight on äärettömän hieno tamma, joka taipuu kuvioon kuin kuvioon. Se on suosittu siitostamma, sillä se periyttää kauniita liikkeitään ja kuuliaista luonnettaan eteenpäin. Sen isä on arabi, joten tamma on rakenteeltaan kevyt ja kaunis.

Emänemänisä Boundless Chuckle xx on nimensä veroisesti iloinen ja menevä hevonen. Se on 160 sentillään Arian äidinpuoleisen sukupuun suurin jäsen. Se on kilpaillut menestyneesti esteradoilla ja ehtinyt näyttää naamaansa myös kenttäratsastuksessa. Emänemänemä Enfys Sundown on kauniin musta ponitamma, joka on ollut laadukkaan ja suositun sukunsa takia suuren osan elämästään jalostuskäytössä. Sillä onkin paljon menestyneitä jälkeläisiä.


Kilpailukalenteri

Kalenterissa vain osa kaikista osallistumisista.


Päiväkirja

16.06.2013 Päiväkirjamerkinnän otsikko

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Pellentesque a sodales arcu. Aenean ligula tortor, venenatis ut porta vitae, vehicula eget nulla. Nulla nec vehicula est. Quisque tincidunt purus est, at viverra felis faucibus porttitor. Sed non eros dictum, vehicula risus at, varius metus. Praesent fringilla lacus leo, vel molestie felis faucibus vel. In hac habitasse platea dictumst. Proin eleifend aliquet erat, non varius nulla feugiat sed. Phasellus facilisis eget mauris ut rhoncus.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Pellentesque a sodales arcu. Aenean ligula tortor, venenatis ut porta vitae, vehicula eget nulla. Nulla nec vehicula est. Quisque tincidunt purus est, at viverra felis faucibus porttitor. Sed non eros dictum, vehicula risus at, varius metus. Praesent fringilla lacus leo, vel molestie felis faucibus vel. In hac habitasse platea dictumst. Proin eleifend aliquet erat, non varius nulla feugiat sed. Phasellus facilisis eget mauris ut rhoncus.


Valmennukset

Kouluvalmennus, valmentaja farga.

Saapuessani maneesiin siellä odotteli jo energiaa pursuava tamma sekä Sävelsalon omistajatar Katja, joka yritti hillitä riehuvaa poniaan. Arian lämmettyä annoin ratsukolle luvan laukata pitkät sivut mahdollisimman hillitysti ja kootusti, ja hidastaa kulmissa voltin kautta koottuun raviin. Kun saimme tamman menohalut hillittyä, saatoimme keskittyä hienosäätöön. Katja ohjasi tamman kauniissa kootussa ravissa lävistäjälle. Merkistäni hän pyysi tammaa peruuttamaan, ja parin lyhyen askelen jälkeen antoi laukka-avut. Aria syöksähti parin pukin säestämänä eteenpäin ja Katja sai tehdä kaikkensa pysyäkseen selässä. Pieni raipan napautus lautasille sai tamman rauhoittumaan. Työstimme vielä hetken avotaivutuksia jonka jälkeen jätin ratsukon jäähdyttelemään uralle.

Kouluvalmennus, valmentaja Kia

Tämänpäivän ensimmäistä valmennusta oli siunattu aurinkoisella säällä, ja mukavasti viilentävällä tuulella. Valmennukseen saapuikin tällä kertaa kaunis ruunikko Poniniemen Aria, omistajansa kera. Arian kanssa aloitimme rauhallisesti, kävelemällä muutaman kierroksen. Aria yritti muutaman kerran lähteä harhailemaan jonnekkin kentän keskustaan, mutta kääntyi heti kun ratsastaja vain pyysi. Ravipätkissä kokeilimme myös hiukan kootumpaa vaihtoehtoa. Ravin kokoaminen ei ilmeisesti ollut notkealle ja taipuisalle tammalle temppu eikä mikään, ravi kohosi kauniisti ja mukavan näköisesti heti kun sitä vain pyysi. Arian ilmavia liikkeitä saimme todistaa myös hiukan myöhemmin, kun aloimme työstää avotaivutusta. Tamma oli todellakin kuuliaisena kaikenlaisille avuille, ja lähti uralta hienosti ja reippaasti. Kun ratsastaja antoi tarvittavat avut, Arialla ei ollut minkäänlaisia aikomuksia oikkuilla. Se suoritti liikkeen ihan hyvin, mutta pyysin heitä silti toistamaan, ponin takapuoli kun ei tuntunut olevan liikkeessä mukana. Toisella yrittämällä sujui paljon paremmin, joten aloimme lopetella valmennusta. Loppuun otimme voltteja vastalaukalla, ja sitten aivan viimeiseksi myös ihan perus laukkaympyröitä. Aria oli selkeästi innoissaan näistä laukkapätkistä, unohtuihan se hiukan pukittamaankin loppuun. Suosittelisin harjoittamaan tamman kanssa takapään parempaa käyttöä erillaisissa väistöissä, hyvältä näytti kuitenkin!

Kouluvalmennus, valmentaja Sanna

Aria oli valmennuksen alussa lämmittelyissä hieman sählä, eikä oikein jaksanut kuunnella ratsastajan apuja. Alkulämmittelyjä saatiin jankata pitkään ja hartaasti, ennen kuin Aria saatiin kunnolla rentoutumaan ja herkäksi avuille. Poni palkittiin parilla taputuksella, minkä jälkeen varsinainen työnteko aloitettiin. Koska Arian keskittymiskyky tänään oli mitä oli, aloitettiin valmennus helpolla ravityöskentelyllä, johon kuului lisätty ravi molemmilla pitkillä sivuilla ja lyhyiden sivujen keskellä ravivoltit. Tätä tehtiin molempiin suuntiin kaksi kierrosta, jonka jälkeen vaihdettiin laukkatyöskentelyyn. Lyhyet sivut mentiin käyntiä taas voltin kera. Kaarteessa pitkälle sivulle nostettiin laukka ja sivun keskivaiheilla tuli tehdä laukanvaihto. Myötäpäivään homma sujui mainiosti, mutta suuntaa vaihtaessa tuntui laukannosto olevan Arialle hieman hankalampaa. Lopulta laukkakin saatiin alkuun pienellä sisäjalan napautuksella kylkeen. Pikkuhiljaa juttua jankatessa Aria lopulta onnistui jo nostamaan laukan pienistäkin avuista. Laukanvaihdot pitkillä sivuilla sujuivat hyvin molempiin suuntiin, eikä ongelmia ollut. Myös alun ravityöskentely oli mainiota, eikä ratsukon yhteistyössä ollut moittimista. Loppuverryttelyiksi Aria sai kävellä muutamaan kertaan kenttää ympäri pitkillä ohjilla.

Kouluvalmennus, valmentaja Sarpa

Aloitimme valmennuksen tahdikkaasti temmonmuunteluilla. Pyysin teitä tasaisin väliajoin joko pidentämään tai lyhentämään käyntiaskelta. Kun tämä rupesi sujumaan kuin vettä vain, siirryimme raviin tehden samaa tehtävää. Tämän lisäksi pyysin teitä tekemään mahdollisimman laajan voltin lyhyille sivuille ja asettelemaan sitä molempiin suuntiin voltilla ollessa. Arialle oli vaikeaa olla asettunut ulos ja samalla noudattaa pyöreää tietä, pyysin sinua keskittymään siis ulkopohkeeseen ja käden tasaisuuteen. Tästä jatkoimme hyvissä merkeissä laukanvaihtoihin. Aria kulki jo rennosti hyvällä tuntumalla ja keskittyi selvästi eikä yrittänyt luistaa. Aloitimme vastalaukkojen nostamisella pitkien sivujen alussa, simppeliä. Ensimmäisellä kerralla tamma oli selvästi hieman hakosalla, mutta kun pyysin sinua antamaan hyvin selkeät pohjeavut ja asetuksen, tajusi Ariakin ja homma alkoi sujumaan. Muutaman hyvän noston ja siitä jatkamisen jälkeen siiryimme itse vaihtoihin. Pyysin teitä nostamaan oikean laukan käynnistä, sitten tekemään kokorataleikkaita toistensa jälkeen ja tekemään vaihdot aina keskilinjalla. Homma luisti hyvin ja lopuksi kokeilitte myös kahta peräkkäistä väistöä. Ei pahemmin mennyt sekään! Hienoa rauhallista työskentelyä ja taipuisa nätti poni.

Kouluvalmennus, valmentaja Susssu.

Tänään valmennettavanani oli kaunis ja osaava tamma, Poniniemen Aria. Saapuessani valmennuspaikalle, oli ponin omistaja sitä jo jonkin verran kerennyt verryttelemään, joten pääsimme heti aloittamaan. Ensimmäisenä tehtävänä toimi kolmikaarinen kiemuraura ravissa, jotta Aria saataisiin heti taipuisaksi. Aluksi tamma häsläsi jonkin verran omiaan, mutta ratsastaja sai ponin nopeasti kuulolle ja meno näyttikin varsin siistiltä. Hetken taivuttelujen jälkeen otimme lisää erillaisia taivutustehtäviä mm. avo- ja sulkutaivutuksia, pohkeenväistöjä ja muita kiemuroita. Aria oli hienosti kuulolla ja ratsastaja ratsasti tasaisesti. Pohkeenväistössä ei heti meinattu astua ristiin, mutta sekin saatiin sujumaan. Laukassa otimme vielä vaihtoja kahdeksikolla. Aluksi vaihdot olivat hieman töksähtäviä, mutta paremmilla valmisteluilla niihin saatiin mukavasti lennokkuutta. Laukkatehtävät sujuivat erityisen hienosti ja Aria hieman innostuikin laukanvaihdoista. Loppuun ratsukko sai ravailla löysemmällä ohjalla itsenäisesti.

Kouluvalmennus, valmentaja daria.

Lämmittelit Ariaa kun saavuin kentälle, tamma oli hieman poissa avuilta ja yritti pelleillä. Päättäväisellä ratsastuksella sait Arian etenemään paremmin, se alkoi reagoida hyvin apuihisi joten siirryitte raviin. Ravailitte paljon uralla, teitte muutamia voltteja sekä pääty-ympyröitä aina välillä. Kun tamma alkoi taipua otit muutamat laukannostot. Siirsit Arian takaisin käyntiin ja teitte muutamia pohkeenväistöjä, väistöt onnistuivat oikein hyvin kun muistit pitää ulkoavut kunnossa. Toistitte väistöt molempiin suuntiin myöskin ravissa, ensimmäiset kerrat Aria juoksi lapaedellä, mutta sait tamman hyvin korjattua jonka jälkeen väistöt alkoivat sujua helpon näköisesti. Kävelitte pienet välikäynnit ja annoit Arian venyttää kaulaansa. Tämän jälkeen otitte muutamia laukannostoja molempiin suuntiin. Siirryitte tekemään vastalaukka harjoituksia pääty-ympyrälle. Vastalaukat onnistuivat paremmin kuin olisin arvannut ja työskentelitte hyvin yhteen.