Kastehelmen Talli

☆ Talliympäristön esittely

Tallin pihapiiri muodostuu punaisesta tallirakennuksesta, lämpökeskuksesta, tarhoista, kentästä ja maneesista. Tilalla on aiemmin toiminut pienehkö ratsastuskoulu, jonka laajennussuunnitelmat ja mittavat investoinnit ajoivat sen konkurssiin. Vanha tallirakennus on aikoinaan purettu maneesin tieltä pois ja uusi talli on valmistunut vuonna 2015 samalla kuin maneesikin. Tallin takaa löytyy 16 tarhaa, joissa lankkuaidan ja sähkölangan vuoksi pysyy karkaamisherkempikin hevonen. Hevoset tarhaavat tapauskohtaisesti yksin, pareittain tai pienissä ryhmissä ja pääasiassa kokopäiväisesti. Kuuden karsinan alatalli otettiin käyttöön loppuvuodesta 2021, muttei sitä valmiiksi vielä voi kutsua.

Tallirakennuksesta löytyy tällä hetkellä tilat 22 hevoselle, elementit ovat kuitenkin helposti siirrettävissä ja karsinoiden määrää sekä kokoa saadaan muutettua tarpeen vaatiessa. Karsinat ovat kooltaan 9-12 m² ja niissä käytetään kuivikkeena hyväksi todettua patjan muodostavaa olkipellettiä. Jokaisessa karsinassa on automaattinen vesikuppi, ruokakaukalo sekä suolakivi. Karsinat siivotaan kerran päivässä hevosten ollessa tarhoissa ja samalla jaetaan iltaheinät valmiiksi. Karsinoiden lisäksi tallissa on kaksi pesupaikkaa, nykyaikaiset sosiaalitilat, satulahuoneet kuivatustiloineen, rehuvarasto sekä tilava varasto heinälle ja kuivikkeille. Tallilaajennuksen yhteydessä tammatallin päähän rakennettiin toimisto ja toinen satulahuone samalla kun karsinoita tuli muutama lisää. Korsirehuna käytetään naapuritilalla tuotettua esikuivattua säilöheinää, jota täydennetään hevoskohtaisesti erilaisilla väkirehuilla ja kivennäisillä. Heinät jaetaan neljästi päivässä ja väkirehut aamuin illoin.

Karsinajärjestys

Oritalli:
1. Luke
2. Repe
3. Nalle
4. Käpy
5. Kamu
6. Luis

7. Colt
8. Poju
9. Rane
10. Aapo
11. Pomo

Tammatalli:
12. Elsi
13. Fudge
14. Rose
15. Tahti
16. Tuike
17. Moona

18. Wiona
19. Limppu
20. Birdie
21. Melli
22. Halla

Alatalli:
23. Chiko
24. Arttu
25. Taika
26. Berry
27. Tuutikki
28. Alli

29. Kuu
30. Namu
31. Kuje
32. Muumi
33. Tiisu
34. Kipsu
35. Suffeli

Ponipihatto: Kisu, Katti, Peppi, Pixu & Pipsa
Oripihatto: Vohveli, Unto, Usko & Rolle
Parakkitalli:
1. Aatos & Saurus
2. Viltsu, Blacki & Noppa

Kastehelmen tallilla on erittäin hyvät puitteet niin ratsastustuntien kuin valmennusklinikoidenkin järjestämiseen, omien hevosten treenaamista unohtamatta. Ratsastuskenttä on uusittu vuonna 2019 ja uusi pohja on suunniteltu sekä toteutettu huolella. Suunnittelussa otettiin huomioon myös kouluratojen vaatimukset ja kentälle mahtuukin hyvin täyspitkä koulurata. Pohjaa myös huolletaan säännöllisesti, jolloin se pysyy hyvänä vuodenajasta ja kelistä riippumatta. Maneesi on kenttää hieman pienempi, mutta varsin tilava silti. Maneesissa ei ole eristystä saati lämmitystä, mutta mukavaa tuulen- ja sateensuojaa se silti tuo ratsukoillemme.

Monipuoliset maastoreitit lähtee heti tallin takaa ja osa naapuritilan pelloista on ratsastuskäytössä syksyllä heti puintien jälkeen.

☆ Henkilökunnan esittely

Felicia Kastehelmi

Tallin nelikymppinen omistajatar. Kansallisen tason kilparatsastaja ja kahden lapsen äiti. Lapset on aina ykkösenä, hevoset kakkosena ja loimien oikein viikkaaminen oviin kolmosena. Feliciasta saa helposti vähän ylimielisen ja tiukkapipoisen kuvan, mutta hevosten hyvinvointi ja työturvallisuus on asioita joista hän ei tingi. Ja joista ei hänen tallillaan tingitä jos siellä mielii käydä. Aina valmiina auttamaan ja neuvomaan, tai ainakin niin kauan kun hänen neuvojaan kuunnellaan. Felicia on hevosihmisiä vaikka kuinka monennessa polvessa ja esimerkiksi hänen setänsä kasvattaa irlannincobeja Tuiskulassa.


Jesse Kastehelmi

46-vuotias Jesse on Felician aviomies. Hän on töissä toimitusjohtajana menestyvässä maanrakennusalan yrityksessä. Jesse ei ole koskaan ollut, eikä varmaan tule olemaankaan, mikään hevosihminen. Hän on kuitenkin viime vuosina innostunut touhuamaan tallin juoksijoiden kanssa, muttei vietä tallilla kyllä sekuntiakaan kauemmin kuin on pakko. Kaikki remppa- ja konetyöt hän kuitenkin hoitaa tunnollisesti, mutta hevosia ei ole aikaa jäädä turhia lääppimään. Ystävällinen, mutta suorasanainen mies, joka tulee kaikkien kanssa juttuun.


Cecilia "Cessi" Kastehelmi

Yliopistoa käyvä Cecilia on vanhempi Felician ja Jessen tyttäristä. Esikoistyttö on pyörinyt pienestä pitäen tallilla mukana ja aina nauretaankin hänen oppineen ratsastamaan ennen kuin kävelemään. Rauhallinen ja itsevarma Cecilia on erityisen taitava nuorten hevosten kanssa ja onkin sen takia kilpaillut lähinnä omaa tasoaan alemmissa luokissa vieden tallin nuorisoa eteenpäin. Cecilian intohimoina on esteratsastus sekä hevosjalostus. Tämä tunnollinen ja tarmokas tyttö haaveileekin urasta agronomina perinnöllisyyden ja jalostuksen alueella.


Annabel "Belle" Kastehelmi

Lukiossa oleva Annabel on Felician ja Jessen kuopus. Tyttö oli pienenä kiinnostuneempi pikkuautoista ja traktoreista kuin hevosisista, mutta viihtyy tallilla nykyään liiankin hyvin. Koulunkäynnin ja kaverisuhteiden kanssa on ollut ongelmia, mutta onneksi aina on hevoset. Welsh ponit on erityisen lähellä Bellen sydäntä ja hänen ykkösratsuinaan toimivatkin Kamu ja Arttu. Tytön laji on enemmän kouluratsastus mutta viimeaikoina myös valjakkoajo on alkanut kiinnostaa yhä enemmän. Belle on vähän sellainen syrjäänvetäytyvä taiteilijasielu, mutta paremmin tutustuessa paljastuu oikein jutukkaaksi ja ystävystyessä hänestä saa lojaalin ystävän.


Olga Ketomaa

Viittäkymppiä lähestyvä rempseä Olga on ollut tallityöntekijänä Kastehelmen tallilla iät ja ajat. Naisella ei ole tällä hetkellä omaa hevosta, mutta vapaa-ajalla hänet voi nähdä usein ratsastamassa Pentin kanssa. Rautainen ammattitaito ja pitkän työkokemuksen tuoma varmuus ovat Olgan valttikortit. Hän ei hätkähdä juuri mistään ja keksii ongelmatilanteisiin ratkaisut oikeastaan jo ennen, kuin toiset ovat edes huomanneet mitään ongelmaa. Korvaamaton apu tallin pyörityksessä.


Elviira Kontio

Elviira on toinen tallityöntekijöistä ja valmistunut hiljattain hevosalan oppilaitoksesta. Hän aikoo jatkokouluttautua vielä ratsastuksenohjaajaksi. Tallin arki tuli tutuksi jo työharjoittelujen aikana ja Elviira onkin oppinut nopeasti hoitamaan tallityöt itsenäisesti. Hänellä ei ole tällä hetkellä omaa hevosta, mutta haaveilee lähes jokaisen myynti-ilmoituksen hevosesta mitä vastaan tulee. Elviira ratsastaa vaihtelevasti useilla tallin poneilla ja pienen kokonsa puolesta voi ajoittain hypätä jopa shetlanninponien selkään.

ulkoasun © VRL-05175    ☆    virtuaalitalli    ☆    kuvien © AK, VRL-04000, Rydale Clothing (CC BY 2.0), Carine06 (CC BY-SA 2.0), reindi (CC BY-ND 2.0), Alan Levine (CC0),