x Sweet Dreams "Dream"
x 18.02.2007 GER ()
x Holsteiner,tamma
x 167cm
x Kimo
j x Ko Helppo B Re 150cm Me 130cm
x kasv Milana Daffenbaum
x om Tuulia
x asuintalli Escarcha


© Beate Langels
Kuvissa oikeasti trakehnertamma Saphira V

Yleisesti Dream ei ole lainkaan lempinimensä veroinen ainakaan kokemattomien silmissä. Vaikka tamma onkin melko kovaluontoinen niin silti siitäkin löytyy pehmeämpi puoli. Minulle neiti tuli pitkälti entisen omistajansa myyntipuheen ansiosta. Dream oli kyllä jo tuolloin ulkonäöllisesti melko näyttävä, vaikkei luonteellaan hurmannutkaan. Sisukkaasti marya jatkoi kaupittelua ja niinpä vihdoin taivuin ostamaan sen itselleni. Tammalla oli aluksi vaikeuksia sopeutua Chilen ilmastoon, joten sopeutuminen tilalle vei lähes kuukauden. Tulevaisuudessa neidillä tullaan kilpailemaan esteradoilla sekä astuttamaan muutamalla huolellisesti valitulla holsteiner orilla.

Hoidettaessa Dream saattaa äksyillä tuontuosta, joskus jopa ilman mitään erikoista syytä. Ulkona hoidettaessa tamma on levoton ja steppailee jatkuvasti paikoillaan. Karsinassa hoidettaessa neiti on jokseenkin malttamaton, vaikkei aina siltä näytäkään. Harjattaessa tamma on herkkänahkainen, joten sitä saakin harjata melko varovaisesti. Ruokittaessa neiti on erittäin tarkka siitä, että ruoka saapuu ajallaan. Mikäli ruoka ei tule sekunnilleen oikeaan aikaan tamma nostaa siitä kamalan metelin. Suitsittaessa Dream on melko hankala eikä tahtoisi kyllä millään ottaa kuolaimia suuhunsa etenkään talvisin. Satuloitaessa tamma ei pullistele, mutta saattaa yrittää vaikeuttaa satuloijansa työtä muilla tavoilla. Eläinlääkärille neiti on perinteisesti ollut hankala, mutta se hankaluusaste riippuukin sitten ihan päivästä. Kengitettäessä tamma on hiukan rauhallisempi kuin eläinlääkärissä, mutta temppuilee kyllä kengittäjällekin melko hanakasti.

Taluttaessa Dream käyttäytyy ajoittain kuin pikkupiru. Taluttajalta vaaditaankin runsaasti pitkäjänteisyyttä sekä osaamista. Maastossa talutettaessa neiti on melko vaihtelevainen luonteeltaan. Yhtenä hetkenä se saattaa olla itse rauhallisuus ja heti toisena tanssahdella ja säikkyä jokaista puskaa. Tarhalle mentäessä taluttaja saakin olla varuillaan, sillä tamma saattaa yrittää yhtäkkiä kiskaista riimunnarun taluttajansa kädestä. Toisten tammojen seuraa Dream karttelee, muttei kuitenkaan ole heti ensimmäisenä haastamassa riitaa. Orien lähettyvillä tamma kyllä näyttää selkeästi, mikäli ei halua niitä lähelleen. Nuorista ja varsoista neiti pysyttelee hyvän välimatkan päässä, sillä ei voi sietää niiden leikkejä. Maneesissa ja kentällä talutettaessa tamma malttaa sentään käyttäytyä jotenkin, vaikka onkin edelleen melko vaikeasti käsiteltävä. Juoksutettaessa neiti temppuilee aluksi aika paljon juoksuttajansa komentoja vastaan, mutta asettuu jonkinajan kuluttua. Lastaamiseen pitääkin jättää runsaasti aikaa, sillä tammahan ei traileriin vapaaehtoisesti mene.

Ratsastaessa Dream on ihme kyllä aivan täysin erilainen kuin muuten käsiteltäessä kevyt ja herkkä. Tamma vastaa ratsastajan apuihin hyvin eikä turhia hötkyile. Ratsastajalta vaaditaan kuintenkin taitoa, sillä neiti saattaa ajoittain testata ratsastajansa osaamista. Tamman askeleet ovat melko isot ja lennokkaat. Koulua neiti ei niin kovin mielellään mene, vaikka sillä riittäisi kapasiteettia siihenkin lajiin. Perusasiat tamma tosin hallitsee hyvin, vaikkei aina viitsikkään näyttää parasta osaamistaan. Esteradalla neiti on kuin kissa ja liikkuu erittäin ketterästi esteiden välillä. Mikäli tammalle tapahtuu virheitä radalla se suuttuu ja saattaa heittää suutuksissaan parit pukit. Maastossa Dream on levoton eikä aina täysin tahtoisi totella ratsastajaansa. Maastoesteillä tamma nauttii täysin siemauksin, sillä se saa enemmän haastetta maastoesteistä kuin rataesteistä. Vedestä neiti ei todellakaan pidä ja kammoaa sitä miltei ylikaiken.

Kisoissa Dream on todella stressaantunut eikä ota rauhoittuakseen sitten millään. Kilpailualueen jännittynyt ilmapiiri käy usein tamman hermoille, vaikka se pyritäänkin pitämään poissa pahimmasta hälinästä. Tallialueella neiti on jo hieman rauhallisempi, vaikka stressaakin edelleen melko paljon. Muiden hevosten lähettyvillä tamma äksyilee, minkä takia sillä onkin punainen rusetti hännässä. Lämmiteltäessä neiti ei juuri huomioi ympäristöään vaan pyrkii keskittymään täysin omaan lämmittelyynsä. Vuoroaan portilla odottaessa tamma ei aina ole siitä maltillisemmasta päästä vaan saattaa hermostua pienimmistäkin asioista. Kouluradalla Dream on laiskahko eikä välttämättä kerää suorituksellaan katsojien tai tuomarien sympatioita puolelleen. Esteradalla tamma on sitävastoin oikea tähti ja liikkuu kuin unelma oikea ratsastaja selässään. Maastoradalla neiti on erityisen varovainen ja nostaa hypätessään jalkojaan korkeammalle kuin tarvisi. Palkintojen jaossa tamma säikkyy salamavaloja ylikaiken, joten yleensä sitä ei otetakaan palkintojen jakoon mukaan. Kunniakierroksen neiti kyllä menee tyylillä niinä harvoina kertoina kun pääsee mukaan palkintojen jakoon.

Sweet Dreams
i. Solo Frutti
holst,rn,171 cm
ii. With Hugs
holst,prn
ie. Sola Palabra
holst,rn
e. M. Mildora
holst,km,161cm
ei. Michellino
holst,km

ee. Wildora
trak,rn


Solo Frutti on varsin komea ja menestynyt ori. Frutin menestys tuli kuitenkin melkoisena yllätyksenä, sillä sen suku on melko keskinkertainen. Luonteeltaan ori on melko villi, mutta kuitenkin puhdas sydäminen. Ratsastettaessa herra vastaa apuihin kuuliaisesti, vaikka saattaakin välillä villiintyä. Kilparadoilla Frutti on kerännyt menestystä etenkin kenttäradoilta, mutta vanhemmiten myös koulussa on tullut menestystä. Ori on jopa päässyt pariin otteseen edustamaan Saksaa Olympialaisiin sekä MM kisoihin. Kuten aiemmin jo mainitsin niin suvullisesti herra ei kuitenkaan päätä huimaa, vaikka sen suvusta löytyykin monia potentiaalisia ratsuja. Ori on kasvattajansa ylpeys, sillä se on niitä harvoja kasvatteja joista on todella tullut jotakin suurta.

M. Mildora upea liikkeinen ja hyvä luontoinen tamma, jolla on kapasiteettia lajiin kuin lajiin. Luonteeltaanhan tamma on todella kiltti, vaikka välillä äksyileekin etenkin vieraille ihmisille. Ratsastettaessa neiti on laiskahko, jos ratsastaja ei laita tammaa heti ojennukseen. Kilparadoilla tamma on kierrellyt enimmäkseen esteratoja, vaikka sillä olisikin runsaasti kapasiteettia myös koulupuolelle. Suvullisesti Milli on melko mielenkiintoinen, sillä sen suvussa yhtyvät legendaariset trakehner ja holsteiner linjat. Tamman kasvattaja on pitkälti tunnettu monipuolisista urheiluhevosista, joiden kysyntä etenkin Euroopassa on kova.

Jälkeläiset
16.09.2007. t. Seven Dreams (i. Seven Seas) om. siina/Kuulto
26.09.2007. t. Sweet Seas (i. Seven Seas) om.

Esteratsastus 0 voittoa -- 0 muuta sijoitusta

Entisen omistajan kanssa kerätyt sijoitukset

12.09.2007, ERJ,Empire Of Arabians,Kutsu,120cm, 8/78
13.09.2007, ERJ,Acantha Farm,Kutsu,140cm, 4/30