sh-t. Koistilan Taikavirna

Virallinen nimi: Koistilan Taikavirna, "Taina"
Rotu, sukupuoli: Suomenhevonen, tamma
Säkäkorkeus, väri: 157cm, rautias
Syntymäaika, paikka: 25.04.2011, Suomi
Rek. nro: VH11-018-1304
Omistaja: Yogi, VRL-00072
Kotitalli: Joogin Suomalaiset
Kasvattaja: Vibaja VRL-00727, VV
Painotuslaji: Esteratsastus
Koulutustaso: re 110cm, ko Va B

☆ Champion arvonimi myönnetty 05.09.2011 ☆
☆ VIR MVA arvonimi myönnetty 31.10.2011 ☆
☆ KTK-II palkinto myönnetty 25.10.2011 ☆

☆ SLA-I* palkinto saavutettu 15.08.2012 ☆
☆ YLA1 (AP3) palkinto saavutettu 25.09.2014 ☆
☆ ERJ-I palkinto saavutettu 25.11.2012 ☆
☆ EV-I palkinto saavutettu 10.09.2011 ☆

☆ 105 ERJ:n alaista sijoitusta ☆
☆ 4x MVA-SERT, 8x irtoSERT (2x BIS1 -sija!) ☆Luonnekuvaus & historiikki

"Koistilan Taikavirnalla on minulle aivan erityinen merkitys, sillä polveutuuhan se suoraan hevosesta jota vielä tänäkin päivänä pidän kaikista virtuaalihevosistani rakkaimpana, nimittäin Nefertarin Taika-Agressiosta. Oli loppukevät 2011 ja olin jo aikapäivää sitten luopunut täysipäiväisestä suomenhevosten kasvatuksesta ja siirtynyt suomalaisten puoliveristen pariin. Yllättäen Taika-Agression ehdottomasti menestyneimmän jälkeläisen, Lakean Hiirenvirnan, omistaja kyseli kiinnostustani tähän huippuvarsaan joka oli syntynyt huhtikuussa. Eipä minulta tarvinnut edes kahta kertaa kysyä, olinhan jo aiemmin haaveillut ostavani jonakin kauniina päivänä Taika-Agression lapsenlapsen juurikin kyseisestä tammasta. Sain itse päättää varsan nimen ja esitin hassun ideani nimestä, joka oli kieltämättä aika erikoinen. Halusin nimittäin sen että nimestä löytyisi "Taika"-sana, viitaten juurikin jo eläköityneeseen isoisäänsä, ja lisäksi nimeen yhdistettiin mukavasti ripaus emäänsä, nimittäin sana "virna". Tästä syntyi rakas Taikavirna. Näin nimen takaa löytyy ajatus ja tunnearvo, ja se myös kuulosti omaan korvaani yllättävän hyvältä. Tainaksi tuttavallisemmin nimetty neitokainen muuttikin pian vieroituksensa jälkeen luokseni Soloon puoliveristen joukkoon, jossa se sai majailla yksityistallissa isoisänsä, pikkuserkkunsa ja parin muun erirotuisen hevosen kanssa. Tainan myötä intoni suomenhevosten kasvatukseen palaili pikkuhiljaa, eikä aikaakaan kun koko poppoo jo muuttikin uuteen suomenhevostalliini "Joogin Suomalaisiin". Tätä nykyä kasvatuksemme on jo paljon suurimuotoisempaa kuin alkuaikoina, mutta Tainan roolia tässä projektissa en tule koskaan unohtamaan. Kiitos tämän upealuontoisen ja hienosukuisen kaviollisen, löysin tieni takaisin rakkaan rodun pariin."

Mikäli sinulla ei ole paljoakaan aikaa tutustua Tainaan, voinen yrittää tiivistää tämän hienon tamman luonteen muutamaan kuvaukseen. Ensinnäkin, se on kovin tyypillinen suomenhevonen. Herättääkö tämä mitään ajatuksia päässäsi? Noh, sanotaan sitten vaikka että se on luotettava, rehellinen, rohkea ja reipas. Olet varmasti tässä vaiheessa saanut jonkinlaisen käsityksen neidin luonteesta, mutta tämä oli vain pintaraapaisu - saanen siis esitellä hänet sinulle paremmin, jos vain sinulla aika riittää tähän. Suosittelen kuitenkin parempaa tutustumista, se on nimittäin varmasti sen arvoista.

Koska Taina muutti meille heti vieroituksensa jälkeen, ja olinhan minä sitä useasti ihailemassa sen yhä nauttiessa maitovarsan auvoisasta elämästä, voin valehtelematta sanoa että tunnen Tainan läpikotaisin. Vaikka osaa se silti joskus yllättää minut, esimerkiksi saadessaan luonteelleen kovin epätyypillisen kiukunpuuskan. Tästä voitkin jo arvata, että tammalla on muuten kovin tasainen ja ystävällinen luonne. Seurattuani Tainaa mammansa Hiirenvirnan alla, uskallan väittää että neiti on perinyt ulkonäkönsä ohella myös Hiirenvirnan luonteen. Tainan kanssa on aina ollut helppo työskennellä ja se oli erittäin vaivaton koulutettava. Sillä on luonnollinen halu oppia ja tulla hyväksytyksi, mikä näkyy myös kaikissa arkipäivän askareissa. Joskus harvoin meillä saattaa hieman mennä sukset ristiin jos emme ihan ymmärrä toisiamme, mutta missä suhteessa näitä tilanteita ei tulisi vastaan?

Hoitotoimenpiteet ovat aina yhtä positiivinen kokemus Tainan kanssa, ja usein tulenkin tallille viettämään rauhallisia ja rentouttavia sunnuntai-aamuja neidin kanssa. Harjauksesta Taina osaa aina olla yhtä iloinen ja kiitollinen, ja seisookin nätisti ympäristöään tarkkaillen paikoillaan. Joskus saattaa jopa Nukkumatti hieman kiusata neitiä, siihen malliin pää putoaa ja huulet lörpöttävät rentoutuneesti. Tamman ollessa oikein anteliaalla tuulella se saattaa tarjota rapsutuksia ja kyhnytyksiä vastapalvelukseksi, hoitajan huvitukseksi ja kauhuksi. Kaviot nousevat kevyestä kopautuksesta ja ne myös pysyvät ylhäällä, eikä suojienkaan laitto ole mikään ongelma. Satula ja suitset sujahtavat päälle kuin vettä vain ja tamma onkin helppo varustaa kovassakin kiireessä, sillä se on varsin avulias suun avaamisen ja muiden ratsastajaa helpottavien asioiden suhteen. Pesutoimenpiteet eivät eroa muista toimista mitenkään, tosin suosittelen käyttämään lämmintä vettä sillä muuten tamman suunnalta saattaa lennellä tuimia katseita.

Ratsuna Taina on aavistuksen erilainen kuin muissa askareissa. Se on nimittäin kovin ahkera työskentelijä, jotenka heti ratsastajan päästyä selkään on tamma jo menossa. Neiti liikkuu ponnekkaasti ja energisesti, aina korvat hörössä. Sillä on kovin kauniit ja suuret liikkeet, jotka ovat erittäin näyttävät. Tämän piirteen uskomme periytyneen joko isältä tai sitten yleispainoitteiselta emänemältä. Tainan kanssa ei tarvitse käyttää suuria apuja, eikä missään nimessä raippaa tai kannuksia, sillä vauhtia siltä löytyy enemmän kuin tarpeeksi omastakin takaa. Varsinkin esteille siirryttäessä sitä saa jo ihan olla pidättelemässä, sillä sen verran se osaa niistä aina innostua. Esteradoilla se onkin erittäin nopea ja näppärä ratsu, se hyppää varmalla ja hienolla tekniikalla ja ylittää esteen kuin esteen rohkeasti ja epäröimättä. Nopeuden lisäksi sen etuna ovat korkeat hypyt joissa ilmavaraa jää aina runsaasti, sekä notkeus tiukoissakin käännöksissä. Edustaessaan muuten rauhallista ja tasaista suomenhevosta, sen luonne muuttuu yllättäen esteradoilla hetkessä puoliverisen estetykin itsevarmuudeksi ja voitontahdoksi. Tainan selkään uskaltaisin kyllä päästää kenet tahansa - iästä, koosta ja kokemuksesta riippumatta. Se on luottoratsuni, jonka kanssa voin kaikessa rauhassa mennä maastoon köpöttelemään täysin ilman mitään varusteita, ilman turhaa pelkoa mistään.


Sukutaulu ja -tutkimus

i. Unholan Tuisku
VIR MVA Ch, KTK-I, ERL-II
40 sijoitusta estekilpailuista
sh - punarautias - 157cm
ii. Kaikkitietävä
VIR MVA Ch, KTK-III
* kadonnut, selvitys alla
sph - rautias - 146cm
iii. Kaan Tietävä
sh - rautias - 154cm
iie. Helmiira
sph - punarautias - 140cm
ie. Aholinnan Emmastiina
sh - punarautias - 156cm
iei. Mysti-Potku
sh - rautias - 159cm
iee. Kiiran Stiinu
sh - kimo - 155cm
e. Lakean Hiirenvirna
VIR MVA Ch, KTK-I, YLA2, SLA-II, ERJ-II, ERL-II
52 sijoitusta estekilpailuista
sh - rautias - 157cm
ei. Nefertarin Taika-Agressio
VIR MVA Ch, KTK-III, SLA-I, YLA2
sh - punarautias - 158cm
eii. Kevytmielinen
sh - tummanpunaruunikko - 159cm
eie. Suon-Seireeni
sh - rautias - 153cm
ee. Lakean Nelli-Noora
VIR MVA Ch, KTK-II, SLA-I, YLA1, VSHK-A
musta - sh - 154cm
eei. Vihu
sh - musta - 156cm
eee. Tottiina
sh - punarautias - 154cm

Isänisä Kaikkitietävä oli pienhevoskokoinen, tarkemmin sanottuna 146cm korkuinen, rautias oriherra. Ulkonäölläkin oli oria siunattu ja ihan reilustikin, sillä Kaikkitietävä menestyi niin näyttelykehissä kuin kantakirjauksessakin. Näyttelykehissä ori saavutti peräti kolme MVA-sertiä, sijoittuen kerran koko näyttelyn BIS1 -sijalle. Virtuaalisen Muotovalion -tittelin ori saavutti helmikuussa 2008 ja pian sen jälkeen se kantakirjattiin kolmannelle palkinnolle. Kaikkitietävän omistaja Blanid ei kuitenkaan olisi tähän tyytynyt, vaan yritti vielä korottaa palkintoa myöhemmin, mutta vanha palkinto jäi yrityksestä huolimatta voimaan. Kilpauraa Kaikkitietävä loi monipuolisesti eri lajeissa, olihan orilla sijoituksia niin este-, koulu- kuin valjakkoradoiltakin. Orin päälaji oli kuitenkin ehdottomasti esteratsastus, jonka parissa se olikin sijoittunut kunnioitettavasti yli neljäkymmentä kertaa. Luonteeltaan oria kehuttiin tyypilliseksi suomenhevoseksi; se oli kuuliainen ja rohkea hevonen, joka olisi mennyt vaikka läpi harmaan kiven jos niin oltaisiin pyydetty. En yhtään ihmettele mistä Tainakin on luonnettaan perinyt, sillä Kaikkitietävän kerrotaan periyttäneen hienon luonteensa kummallekin kahdesta jälkeläisestään.

Isänisänisä Kaan Tietävä oli rautias suomenhevosori, joka oli kasvanut mukaviin 154cm mittoihin. Ravisuvusta polveutuva ori kilpaili itsekin menestyksekkään uran raviradoilla, joilta se jättäytyi eläkkeelle 15-vuotiaana. Ori oli radoilla vauhdikas ja eloisa menijä, joka kuitenkin pysyi näppärästi käsissä kokeneen ohjastajan kärryjen edessä. Luonteeltaan se oli kuitenkin leppoisa ja mukava käsitellä, joten sen kanssa oli helppo tulla toimeen. Kaan Tietävä jätti jälkeensä toistakymmentä jälkeläistä, joista suurin osa on yllättäen päätynyt ratsun uralle, mutta muutama on toki seurannut isänsä jalanjäljissä raviradoille.

Isänisänemä Helmiira oli 140cm korkea pienhevostamma, joka kilpaili monipuolisesti lajissa kuin lajissa. Alunperin tammalle oltiin suunniteltu uraa ravihevosena, sillä polveutuihan se hienosta ravisuvusta, mutta kuinka ollakkaan, jäi se ainoaksi lajiksi jossa Helmiira ei koskaan edes startannut. Näyttelyissäkin Helmiiran kanssa pyörähdettiin monesti ja hienolla menestyksellä, sillä Helmiira oli harvinaisen kaunis suomentamma. Kantakirjaankin se pääsi, tosin hieman varttuneemmalla iällä, mutta kakkospalkinto sieltä silti saatiin kotiinviemisiksi. Luonteeltaan tamma oli herttainen ja rehti, eikä keksinyt turhia konnankoukkuja omistajansa päänsä menoksi. Jälkeläisiä punarautias tamma jätti tähän maailmaan kolme kappaletta.

Isänemänisä Mysti-Potku oli rautias 159cm korkuinen suomenhevosori, joka vaikutti koko ikänsä Ruotsin maalla. Ori oli kapasiteetikas ratsu ja kilpailikin menestyksekkäästi yleispainotteisena ratsuna. Se menestyi kaikista parhaiten este- ja kouluratsastuksen parissa, mutta pärjäsi hienosti myös kenttäratsuna. Toisinaan se osallistui myös Suomessa järjestettyihin kilpailuihin, mutta lähinnä suurkilpailuihin kuten Suomenmestaruuksiin. Luonteeltaan ori oli luotettava "kaikkienkaveri", joka ei olisi tehnyt pahaa kärpäsellekään. Sen perityypillistä Suomalaista luonnetta arvostettiin suuresti Ruotsissakin, josta johtuen sitä käytettiin monipuolisesti tilastorekisteröityjen suoritushevosten isänä. Ainoastaan yksi Mysti-Potkun jälkeläisistä on vaikuttanut Suomessa.

Isänemänemä Kiiran Stiinu oli väritykseltään harvinaisempi kimo suomenhevostamma, joka oli säkäkorkeudeltaan 155cm. Toimelias ja reipas ratsu kilpaili menestyksekkäästi esteratsastuksen parissa hypäten kokoonsa nähden suuria, jopa 120cm korkuisia luokkia. Neiti pisteli menemään myös koulu- ja kenttäradoilla, eikä sielläkään huonolla menestyksellä. Kaunis ja rakenteeltaan erinomainen tamma menestyi hienosti näyttelyissä, mutta kantakirjauksessa se pääsi valitettavasti vain III-palkinnolle. Huhu kertoo, että kantakirjaustilaisuudessa tamma oli jännittänyt niin kovasti, että ratsastusosuus ja eläinlääkärintarkastus olivat menneet aivan metsään. Tamma varsoi viisi kertaa, mutta vain yksi jälkeläisistä peri emänsä hienon värityksen.

Emänisänisä Kevytmielinen on mitä komein ja hyväluontoisin suomenhevosori, oikea malliesimerkki siitä millaisena tämä rotu muistetaan. Se edustaa perinteisten suomenhevosten aatelistoa upeilla vanhoilla sukulinjoillaan. Tämä tummanpunaruunikko ori on 159cm korkea ja ulkomuodoltaan se on massiivisemman puoleinen. Oriilla on takanaan menestyksekäs ura este- ja kenttäradoilta, mutta erityisesti ori muistetaan vuoden 2005 Suomenhevosten Mestaruuskilpailun kultavoittajana. Kevytmielinen on rauhallinen ja maltillinen ori, joka ottaa asiat niin kuin ne tulevat hössöttämättä turhia. Jälkeläisiä tämä jalostusori on jättänyt kymmeniä, mutta näistä vain osa on päätynyt esteradoille.

Emänisänemä Suon-Seireeni oli rautias 153cm korkea suomenhevostamma. Suon-Seireenin kasvatti Kelokummun Suomenhevostalli ja tamma myytiin kolmivuotiskeväänään yksityisomistukseen kansallisen tason ratsastajalle. Pariin vuoteen tammasta ei kuulunut mitään, mutta yhtäkkiä siitä puhuttiin kaikkialla. Ratsukko nousi nopeasti karsinnoista läpi ja pian pari edusti jo Suomenmestaruuksissa, suuret paineet ja odotukset yllänsä. Kaikki sujui kuitenkin odotetusti ja parivaljakko palkittiin hopeapokaalilla. Tamma kilpaili menestyksekkäästi vielä seuraavankin kauden, jonka jälkeen se varsoi. Omistaja päätti astuttaa tamman vielä uudestaan ennen paluuta kilparadoille, mutta tällä kertaa kaikki ei mennytkään yhtä hyvin ja tamma menehtyi komplikaatioihin viikkoa varsomisen jälkeen.

Emänemänisä Vihu oli musta ja erinomaisen komea herrasmieshevonen. Ryhdikäs ja näyttävä 156cm korkuinen ori omasi kauniit liikkeet sekä kapasiteettia vaikka muille jakaa, ja menestyikin monipuolisesti yleispainotteisena ratsuna. Koulu-, este- ja kenttäratsastuksen konkari kilpaili kussakin lajissa vuorollaan kansallisella tasolla, jonka ajan se kilpaili aluetasolla muissa lajeissaan. Upearakenteinen ori kantakirjattiin ensimmäiselle palkinnolle ja sai lisäksi erityismaininnan hienosta ja rodunomaisesta luonteestaan. Vihu olikin monen tammanomistajan suosiossa juurikin luonteensa ansiosta, sillä koskaan ei tämä ori riekkunut tai käyttäytynyt epäasiallisesti julkisuudessa, päinvastoin se oli jokaisen taputeltavissa ja ihailtavissa. Valitettavasti Vihun tiineyttämisprosentti oli aika matala, joten lukuisista astutuksista huolimatta se jätti jälkeensä vain 12 jälkeläistä.

Emänemänemä Tottiina on jo eläkkeellä oleva, entinen kansallisen tason esteratsu. Punarautias 154cm korkuinen tamma kilpaili hienon, mutta lyhyen uran esteratsuna. Lupaavasti edennyt ura päättyi nimittäin tamman varsoessa kolmannen varsansa, jolloin komplikaatioista johtuen tamman takapään hermosto vaurioitui. Tottiina toipui kuitenkin tarpeeksi jotta sitä ei tarvinnut lopettaa, mutta kilpakäyttöä se ei enää kestänyt. Kiltti ja fiksuluonteinen tamma onkin saanut toimittaa huipputärkeitä virkoja sen jälkeen, nimittäin emän ja laumanjohtajan toimia. Jälkeläisiä Tottiinalla on viisi kappaletta, sillä viimeisen varsan jälkeen selkäongelmat palasivat osittain, joten omistaja ei ole raaskinut enää astuttaa sitä sen jälkeen.


Jälkeläiset

s. 11.05.12 sh-o. Joogin Rollari (i. Fiktion Rälssi)     KTK-III, 87 ERJ:n / 57 KERJ:n alaista sijoitusta
s. 06.06.12 sh-t. Joogin Taikatemppu (i. Hattutemppu HUI)     SV-II, 100 ERJ:n alaista sijoitusta
s. 07.09.12 sh-o. Joogin Pirstale (i. Viehättävän Pilotti)     KTK-III, YLA1, ERJ-I, 56 ERJ:n alaista sijoitusta
s. 05.05.13 sh-t. Joogin Kesävirna (i. Eetu Veeti ILO)     KTK-III, ERJ-I, 51 ERJ:n alaista sijoitusta
s. 12.06.13 sh-t. Joogin Ruisvirna (i. Rohmulan Reko)     KTK-III, 53 ERJ:n / 37 KERJ:n alaista sijoitusta


Ikääntyminen

Ikääntyminen: 1 virt. vuosi = 100 irl. päivää!

Syntynyt - 20.03.2010
1 vuotta - 03.08.2011
2 vuotta - 11.11.2011
3 vuotta - 19.02.2012
4 vuotta - 29.05.2012
5 vuotta - 06.09.2012
6 vuotta - 15.12.2012
7 vuotta - 25.03.2013
8 vuotta - 03.07.2013
9 vuotta - 11.10.2013
10 vuotta - 19.01.2014
11 vuotta - 29.04.2014
12 vuotta - 07.08.2014
13 vuotta - 15.11.2014
14 vuotta - 23.02.2015
15 vuotta - 03.06.2015
16 vuotta - 11.09.2015
17 vuotta - 20.12.2015
18 vuotta - 29.03.2016
19 vuotta - 07.07.2016
20 vuotta - 15.10.2016
21 vuotta - 23.01.2017
22 vuotta - 03.05.2017
23 vuotta - 11.08.2017
24 vuotta - 19.11.2017
25 vuotta - 27.02.2018
26 vuotta - 07.06.2018
27 vuotta - 15.09.2018
28 vuotta - 24.12.2018
29 vuotta - 03.04.2019

Kilpailukalenteri

Sijoitukset ERJ:n alaisissa esteratsastuskilpailuissa: 105 sijoitusta, joista 16 voittoja.

05.12.2011 ERJ Moondance 60cm 3/40
11.12.2011 ERJ Stonebridge 70cm 8/94
13.12.2011 ERJ Mörkövaara 80cm 3/40
30.12.2011 ERJ Linnaraunio 60cm 1/40
20.01.2012 ERJ Bairdon 80cm 3/40
21.01.2012 ERJ Moondance 70cm 5/40
21.01.2012 ERJ Hiprakka 70cm 3/50
22.01.2012 ERJ Bairdon 70cm 1/40
23.01.2012 ERJ Hywarrd Stud 80cm 1/25
24.01.2012 ERJ Hiprakka 70cm 7/50
26.01.2012 ERJ Hiprakka 70cm 7/50
27.01.2012 ERJ Hywarrd Stud 80cm 2/25
28.01.2012 ERJ Hywarrd Stud 80cm 2/25
28.01.2012 ERJ Malkamäki 80cm 2/40
29.01.2012 ERJ Malkamäki 90cm 6/40
29.01.2012 ERJ Ride Club Gringsted 80cm 2/24
29.01.2012 ERJ Katvusto 80cm 6/50
31.01.2012 ERJ DST 80cm 5/101 - ERJ Cup!
31.01.2012 ERJ Katvusto 80cm 5/50
02.02.2012 ERJ Malkamäki 80cm 6/50
04.02.2012 ERJ Malkamäki 80cm 1/50
07.02.2012 ERJ Rhonwen 80cm 3/40
08.02.2012 ERJ Rhonwen 90cm 1/40
08.02.2012 ERJ Koston Suomenhevoset 80cm 3/50
10.02.2012 ERJ Koston Suomenhevoset 80cm 2/50
11.02.2012 ERJ Koston Suomenhevoset 80cm 5/50
12.02.2012 ERJ Koston Suomenhevoset 80cm 5/50
16.02.2012 ERJ Rhonwen 90cm 6/40
22.02.2012 ERJ Immortelle Park 90cm 6/66
24.02.2012 ERJ Snipper 90cm 7/50
25.02.2012 ERJ Kuurakka 90cm 4/50
28.02.2012 ERJ Snipper 90cm 5/50
28.02.2012 ERJ Satulinna 90cm 4/100
04.03.2012 ERJ Naquila 80cm 3/50
05.03.2012 ERJ Heijastus 90cm 6/40
06.03.2012 ERJ Heijastus 90cm 4/40
08.03.2012 ERJ Heijastus 90cm 5/40
26.03.2012 ERJ Hurmeen kisakeskus 100cm 5/60
27.03.2012 ERJ Ride Club Gringsted 100cm 2/50
28.03.2012 ERJ Hurmeen kisakeskus 100cm 2/60
01.04.2012 ERJ Rhonwen 100cm 2/40
02.03.2012 ERJ Rhonwen 110cm 4/40
02.04.2012 ERJ Hurmeen kisakeskus 100cm 3/40
03.04.2012 ERJ Pyrr Warmbloods 100cm 4/50
03.04.2012 ERJ Kilpailukeskus Stewart 110cm 4/30
04.04.2012 ERJ Pyrr Warmbloods 110cm 7/50
04.04.2012 ERJ Kilpailukeskus Stewart 110cm 2/30
06.04.2012 ERJ B.B. Steeds 100cm 4/30
06.04.2012 ERJ Pyrr Warmbloods 100cm 7/50
06.04.2012 ERJ Pyrr Warmbloods 110cm 7/50
11.04.2012 ERJ Heijastus 100cm 5/40
13.04.2012 ERJ Heijastus 110cm 1/40
13.04.2012 ERJ Pöllömetsä 100cm 3/60

20.04.2012 ERJ Dark Side Trakehners 100cm 1/50
28.04.2012 ERJ Rhonwen 100cm 2/40
29.04.2012 ERJ Rhonwen 100cm 6/40
30.04.2012 ERJ Rhonwen 100cm 6/40
15.05.2012 ERJ Rhonwen 100cm 4/40
18.05.2012 ERJ Solo 100cm 4/30
20.05.2012 ERJ Kadotetut Suomenhevoset 110cm 7/60
22.05.2012 ERJ Solo 100cm 4/30
23.05.2012 ERJ Kilva JK 100cm 2/60
29.05.2012 ERJ Malkamäki 110cm 7/57
30.05.2012 ERJ Rhonwen 100cm 3/40
10.06.2012 ERJ Rhonwen 100cm 3/40
10.06.2012 ERJ Hiprakka 110cm 2/40
11.06.2012 ERJ ATM Stable 110cm 3/30
12.06.2012 ERJ Hiprakka 110cm 1/40
15.06.2012 ERJ Wisdom Welsh 100cm 5/40
16.06.2012 ERJ Pientalli Ballerina 110cm 4/50
19.06.2012 ERJ Suprant 110cm 2/40
20.06.2012 ERJ Suprant 110cm 4/40
21.06.2012 ERJ Yeneva 100cm 4/30
21.06.2012 ERJ Yeneva 100cm 2/30
21.06.2012 ERJ Suprant 110cm 4/40
22.06.2012 ERJ Kilva JK 100cm 1/81
25.06.2012 ERJ Kilva JK 100cm 1/66
25.06.2012 ERJ Kilva JK 110cm 8/64
29.06.2012 ERJ Satulinna 100cm 4/30
30.06.2012 ERJ Satulinna 100cm 2/30
01.07.2012 ERJ Kuurakka 110cm 5/60
01.07.2012 ERJ Satulinna 100cm 2/30
01.07.2012 ERJ Rhonwen 100cm 2/40
02.07.2012 ERJ Satulinna 100cm 3/30
02.07.2012 ERJ KK Bailador 100cm 2/70
03.07.2012 ERJ Rhonwen 100cm 2/40
04.07.2012 ERJ Rhonwen 100cm 5/40
05.07.2012 ERJ KK Bailador 110cm 1/70
06.07.2012 ERJ Rhonwen 100cm 1/40
14.07.2012 ERJ Yeneva 100cm 1/40
18.07.2012 ERJ Yeneva 100cm 6/40
18.07.2012 ERJ Rotvalli 110cm 2/40
25.07.2012 ERJ Marike 110cm 1/60
30.07.2012 ERJ Yeneva 100cm 6/40
30.07.2012 ERJ Yeneva 110cm 4/40
01.08.2012 ERJ Yeneva 110cm 6/40
02.08.2012 ERJ Yeneva 110cm 6/40
03.08.2012 ERJ Yeneva 100cm 6/40
04.08.2012 ERJ Yeneva 110cm 1/40
07.08.2012 ERJ Katvusto 100cm 4/30
07.08.2012 ERJ Bairdon 110cm 4/49
10.08.2012 ERJ Rhonwen 100cm 1/40
11.08.2012 ERJ Rhonwen 100cm 2/40
13.08.2012 ERJ Hiidenpirtti 100cm 7/50
18.08.2012 ERJ Hurmeen kisakeskus 100cm 4/30


Sijoitukset VSR:n alaisissa ratsastuskilpailuissa: 4 sijoitusta, joista 0 voittoja.

31.01.2012 VSR Hiprakka 80cm 4/52 - VSR Cup!
29.02.2012 VSR Hiprakka 100cm 7/89 - VSR Cup!
30.04.2012 VSR Hiprakka 100cm 6/101 - VSR Cup!
31.05.2012 VSR Hiprakka 100cm 3/59 - VSR Cup!


Tulokset NJ:n alaisista näyttelyistä: 4x MVA-SERT, 8x irtoSERT.

30.06.2011 NJ Toivoton Varsat aikuiskuvilla BIS4, LKV1, irtoSERT, JS (Alina J.)
20.07.2011 NJ Aavan Suomenhevoset Varsat aikuiskuvilla LKV2, irtoSERT, JS (Anette N.)
21.07.2011 NJ Mabel 'n the tommyknockers S(p)h varsat aikuiskuvilla LKV2, irtoSERT, JS (Shonna.)
28.07.2011 NJ Stecker Tammavarsat aikuiskuvilla BIS3, LKV1, irtoSERT, JS (shonna.)
30.07.2011 NJ Riiviöt S(p)h varsat aikuiskuvilla LKV2, irtoSERT, JS (Isla P.)
30.07.2011 NJ Viehättävä S(p)h tammavarsat aikuiskuvilla BIS1, LKV1, irtoSERT, JS (Anette N.)
30.07.2011 NJ Kärmeniemi S(p)h varsat aikuiskuvilla BIS2, LKV1, irtoSERT, JS (Siiri K.)
13.08.2011 NJ Rajahovi S(p)h tammavarsat aikuiskuvilla BIS4, LKV1, irtoSERT, JS (Terhi N.)
12.07.2011 NJ Vanilla Sojourn Muut hevoset, orit & tammat LKV2, MVA-SERT! (siirtyy BIS5:lta) (Terhi N.)
20.09.2011 NJ Mabel 'n the tommyknockers S(p)h tammat BIS2, LKV1, MVA-SERT! (Anette N.)
20.09.2011 NJ LAC Sh tammat BIS1, LKV1, MVA-SERT! (Siiri K.)
26.09.2011 NJ Kuurakka Sh tammat BIS3, LKV1, MVA-SERT! (Peppi S.)

23.03.2015 VSN Rohkelikko Suomenhevostammat 1. sija, SW3 = 40p


Päiväkirjamerkinnät - 19 kpl

10.09.2012 - Estevarsojen Laatuarvostelu
10 - 10 - 8 - 7 - 8 - 9 - 9 = 61p / EV-I

15.08.2012 - Suomenhevosten Laatuarvostelu
16 - 22 - 25 - 24 - 20 = 107p / SLA-I*
"Häikäisevän erinomainen hevonen, onnittelut! (Vajaan kolmen ja puolen vuoden jälkeen edellisestä kerrasta olemme nyt saaneet Suomenhevosten laatuarvostelussa palkita yhden hevosen tähtipalkinnolla! Onnittelut kaikille elokuussa palkituille!)"
1. Erinomaiset tyypit ja leimat (5p.)
2. Kaunis pää, ohuehko kaula, ok lavat (3p.)
3. Hyvä pyöreä runko. (4p.)
4. Jalat melko hyväasentoiset (4p.)

25.11.2012 - Esteratsastusjaoksen Laatuarvostelu
5 - 51 - 24,5 - 15 - 10 = 105,5p / ERJ-I

25.09.2014 - Yleislaatuarvostelu
31 (15+16) - 32 (20+12) - 17 - 16 - 7 = 103p / YLA1 + AP3 (arvostelun 3. paras!)


30.05.2011 Päiväkirjamerkintä - kirjoittajana Yogi
Koistilan Taikavirnalla on minulle aivan erityinen merkitys. Polveutuuhan tämä tamma suoraan hevosesta jota vielä tänäkin päivänä pidän kaikista virtuaalihevosistani rakkaimpana, nimittäin Nefertarin Taika-Agressiosta. Olin jo aikapäivää sitten luopunut täysipäiväisestä suomenhevosten kasvatuksesta ja siirtynyt suomalaisten puoliveristen puoleen. Yllättäen Taika-Agression ehdottomasti menestyneimmän jälkeläisen, Lakean Hiirenvirnan, omistaja kyseli kiinnostustani tähän huippuvarsaan joka oli syntynyt huhtikuussa. Eipä minulta tarvinnut edes kahta kertaa kysyä, olinhan jo aiemmin haaveillut ostavani jonakin kauniina päivänä Taika-Agression lapsenlapsen juurikin kyseisestä tammasta. Nimitoiveeni esitin, nimittäin sen että nimestä löytyisi "Taika"-sana viitaten juurikin jo eläköityneeseen isoisäänsä. Pienen pohdinnan jälkeen nimeen yhdistettiin mukavasti ripaus emäänsä, nimittäin sana "virna". Näin nimen takaa löytyy ajatus ja tunnearvo, lisäksi se myös kuulostaa omaan korvaani hyvältä. Tainaksi tuttavallisemmin nimetty neitokainen muuttikin pian vieroituksensa jälkeen luokseni Soloon, puoliveristeni joukkoon. Täällä se saa majailla yksityistallissa isoisänsä, pikkuserkkunsa ja parin muun hevosen parissa.


15.06.2011 Päiväkirjamerkintä - kirjoittajana Yogi
Tainan kotiutuminen meille Soloon on sujunut erittäin mallikkaasti. Sitä saakin olla oikein ylpeä pikkuneidistä, sillä mamman tai vanhan lauman perään ei olla itketty (melkein) lainkaan ja kovin rohkeasti neiti on sopeutunut suomenpuokkien tammalaumaan. Siellä tästä hieman toisenlaisesta suomalaisesta lapsesta on pidetty erittäin hyvää huolta. Rupesimme Tainan kanssa heti harjoittelemaan tätä hyvinkäyttäytyvän hevosen etikettiä, ja siitä näkee että neitiä on selkeästi käsitelty hyvin jo kasvattajan luona. Riimu sujahtaa päähän nätisti ja siellä narun päässä osataan kohta jo kävellä ihan oikeinpäin. Lisäksi jalkojen kopelointi sallitaan, tosin hieman epäileväinen ilme varsan naamalla, ja muutenkin nämä perushommat sujuvat päivä päivältä paremmin. Viime viikonloppuna saimme olla neidin kanssa jäniksinä kyydissä, kun puoliveritammoja kuskattiin kylälle kisoihin. Tämä sujui ihan hyvin, varsinkin kun kopissa oli herkullinen kasa hieman hunajalla maustettua heinää. ;) Kisapaikalla oltiin alkuun hieman ujoja ja hämmentyneitä, mutta pian neiti jo rohkaistui ja osasi jo katsella ympärilleen silmät pyöreinä. Kotiinpäin olikin sitten jo hieman hankala saada tammaa. Se ei nimittäin olisi malttanut kärryyn tulla, kun olisi ollut vielä niin paljon nähtävää.


30.06.2011 Päiväkirjamerkintä - kirjoittajana Yogi
Osallistuimme eilen Tainan kanssa ensimmäisiin näyttelyihimme. Näyttelypaikkana toimi Toivoton ja luokka johon osallistuimme oli 'Muut varsat aikuiskuvilla'. Näyttelyt olivat avoinna suokeille ja shettiksille. Ja ei herttileeri sitä ilon määrää, kun kaunis tammavarsa palkittiin luokkansa voittajaksi! Tamma oli siis LKV1, kun luokassa oli kymmenen osallistujaa! Oli siinä itselläni ilossa hillitsemistä, kun odottelimme BIS-kehään siirtymistä. Mielialani tarttui selkeästi pikkuneitiinkin, sillä BIS-kehässä se oli niin iloa ja vauhtia, että sain ihan sinnitellä pysyäkseni sen vauhdissa. Ja nätisti se liikkuikin narun päässä, hyvä että aloitimme harjoittelut jo hyvissä ajoin. Best In Show kehässä neiti kruunattiin vielä BIS4 -palkinnolla ja kauniilla kultaisella pokaalilla, jonka saimmekin sitten ottaa kotiin tuliaisiksi. Kotimatkalla meillä oli trailerissa hyvin väsynyt varsa.


04.08.2011 Päiväkirjamerkintä - kirjoittajana Yogi
Tainasta voisi jo sanoa näinkin nuorena, nimittäin kolmivuotiaana, että se on melkoinen näyttelykehien konkari ja tositaitaja. Upearakenteinen ja hämmästyttävän kaunis neitokainen on jo kiertänyt kahdeksat näyttelyt varsaluokissa, ja kotiin on suorastaan sadellut palkintoja. Tamman palkintolista näyttää tällä hetkellä seuraavalta; 1x BIS1, 1x BIS2, 1x BIS3, 2x BIS4, 5x LKV1, 3x LKV2, 8x irtoSERT, 8x JS. Champion -arvonimi lähti tänään hakemukseen ja toivottavasti saammekin pian tämän hienon tittelin tammalle hyväksyttyä. 12. syyskuuta lähtien, tamman täytettyä 4 vuotta, tulemme siirtymään sinne oikeasti haastavempiin luokkiin, nimittäin aikuisten suokkitammojen sekaan mittelemään. Usko ja toivo on silti yhä kova, että neiti menestyisi muun sukunsa lailla saavuttaen sen Virtuaalisen Muotovalion tittelin. Lisäksi uneksin siitä että tamma myöhemmin pääsisi myös kantakirjauksessa hyville palkinnoille. Kilpaileminen aloitetaan myös heti tamman täytettyä 4 vuotta, ja treeni onkin jo hyvällä mallillaan. Neiti on ollut erittäin helppo ja rehti koulutettava, mitä nyt joskus tullut hieman erimielisyyksiä. Uskon että kilparatsun ura lähtee hienosti käyntiin, kun kerran päästään kisaamisen makuun.


05.08.2011 Päiväkirjamerkintä - kirjoittajana Yogi
Tainalle myönnettiin tänään Champion -arvonimi! Anomuksen lähetimme eilen ja jo nyt saimme vastauksen; arvonimi hyväksytty! Tänään meillä olikin sitten kunnon syy juhlia Tainaa! Tämä tarkoitti tällä kertaa sitä, että tamma sai vapaapäivän, vaikka tänään olisi ollut luvassa koulutreeniä. Lisäksi neiti sai hieman herkutella, sillä hänelle tarjottiin hunajavedessä lioitettuja heiniä välipalaksi. Taina ei voi vastustaa hunajan makua, se suorastaan rakastaa sitä! Huomenna treeni jatkuu kuitenkin normaaliin malliin ja ehkä jopa hieman rankempana sen ylimääräisen hunajan takia. Ei kuitenkaan kerrota sitä hänelle vielä, tänään vaan annetaan tytön nauttia tästä päivästä. Tallitytötkin kävivät Tainan paksua harjaa leittämässä ja nyt neiti on tosiaankin ihan Champion -hevosen näköinen. :) Olemme myös ilmoittaneet Tainan kantakirjaukseen sekä estevarsojen laatuarvosteluun, eli niistä vielä jännitämme tuloksia! Iltapäivästä lähdin taluttelemaan Tainaa lähimaastoon, sääkin oli niin kaunis. Taina ihan piristyi silmissä ja olisi mielellään ravaillutkin hieman, mutta minä toppuuttelin neitiä, että nyt kävellään ihan hissukseen.


15.09.2011 Päiväkirjamerkintä - kirjoittajana Yogi
Olin alunperin suunnitellut meneväni maastoon pelkästään Tainan kanssa, mutta koska nuori serkkutyttöni Sari tulikin mukanani tallille, päätimme ottaa Merlininkin matkaamme. Onneksi Merlin on sen verran kohtelias ori että sen uskaltaa rauhallisin mielin päästää tammaseuraankin. Saatuamme hevoset valmiiksi autoin Sarin rauhallisesti odottavan Tainan selkään ja hyppäsin itse Merlinin kyytiin. Lähdimme reippaassa käynnissä tallipihasta, ja vasta metsän suojassa otimme ensimmäisen ravin. Taina ja Sari tulivat rauhallisesti perässä, kun minulla taas oli kova työ pitää yli-innokas Merlin rauhallisessa tahdissa. Päästinkin orin pian kunnon laukkan saavuttuamme hiekkatien päähän, ja kyllä Merlin nautti! Tainakin hieman innostui ja laukkasi nättiä pientä laukkaa, punaposkinen ja innosta hihkuva Sari selässään. Sää ei ollut paras mahdollinen tänään, vaan taivas täynnä raskaita ja mahdollisesti märän näköisiä pilviä. En siis yllättynyt lainkaan kun ensimmäiset sadepisarat tipahtelivat taivaalta, jotenka päätin ohjata Merlinin oikopolulle jotta pääsisimme nopeammin takaisin tallille. Vettähän se vain on, mutta koska minulla oli edessäni vielä kokonainen päivä tallilla en halunnut kastua heti aamusta. Taina innostui hörisemään kovasti sateen kutitellessa sen korvia, ja Saria nauratti. Päästyämme takaisin tallille suihkuttelimme hevosten mutaiset kaviot ja tarjosimme molemmille kiitoksena pari porkkanaa.


25.10.2011 Päiväkirjamerkintä - kirjoittajana Yogi
Tänään kävimme Tainan kanssa vihdoin viimein kantakirjatilaisuudessa. Pääsyä tilaisuuteen oli kyllä odotettu, sillä ne tuntuivat aina olevan täynnä. Tässä kuussa järjestettiin kuitenkin yksi ylimääräinen tilaisuus. Tilaisuudessa toimi neljä tuomaria, jotka kaikki antoivat pisteitä väliltä 0-25p. Tällaiselta se meidän tytön pisterivi sitten näytti; 19 + 19 + 20 + 19 = 77p. Näillä pisteillä pääsimme hienolle kakkospalkinnolle, jääden vain kolmen (3!!) pisteen päähän ykköspalkinnosta. Mutta olemme silti hyvin tyytyväisiä neidin palkintoon. Lisäksi saimme seuraavanlaisen lausunnon; "Hyvät tyypit ja selkeät leimat. Pysty lapa, käyrähköt kintereet, ej melko hyväasentoiset. Kaunis pää ja hyvä kaula." Olin todella tyytyväinen tähän tulokseen, koska arvostelu on niin tuikka. Kotiin palattuamme soitin samantien Tainan kasvattajalle Vibajalle, ja kerroin viimeisimmät uutiset.


31.10.2011 Päiväkirjamerkintä - kirjoittajana Yogi
Neiti on menestynyt todella hyvin näyttelyissä, siirtyen suoraan MVA-sertien pariin päästyään aikuisten hevosten luokkiin. Innostuksissani ilmoittelinkin Tainaa todella moniin näyttelyihin. Olenhan tottunut että puoliveripiireissä saa olla ahkera ilmoittautuja, jotta hevonen edes pääsisi mukaan arvosteltavaksi. Kuinka ollakkaan, saankin yhtäkkiä huomata että Tainalla on kasassa kahdeksan irtoSERTiä ja neljä MVA-SERTiä. "Voi herranen aika sentään, meidän tytöstä taitaakin tulla muotovalio", muistan ajatelleeni. Tänään se sitten vihdoin viimein tapahtui, Tainasta tehtiin virallisesti Virtuaalinen Muotovalio Champion!


22.01.2012 Päiväkirjamerkintä - kirjoittajana Yogi
Tänään olemme tehneet lähempää tuttavuutta Tainan uuden kaverin kanssa. Ostin nimittäin tässä jokunen aika sitten ensimmäisen suokkitammani sitten Tainan oston, ja tämä kyseinen Wilma muutti tallille eilen aamupäivästä. Tähän asti Taina onkin siis tarhannut puoliveritammojen kanssa, mutta nyt se saisi vihdoinkin yhden omaa sorttiaan olevan tammakaverin! Saimme pian huomata, että Wilma oli aika haastavaa ja pomottelevaa seuraa alistuvalle ja ystävälliselle Tainalle. Iltaan mennessä ne olivat kuitenkin löytäneet jonkinlaisen tasapainon suhteessaan, mutta laitoin kuitenkin molemmat varmuuden vuoksi omiin karsinoihinsa yöksi. Toivomme että tytöt vielä ystävystyisivät.


01.02.2012 Päiväkirjamerkintä - kirjoittajana Yogi
Tänään nautimme Tainan kanssa ansaitusta vapaapäivästä. Meillä on hurja treenikausi meneillään ja kisoja riittämiin, mutta nyt olisi luvassa hieman rentoutusta. Hain Tainan aikaisin aamulla karsinastaan ja harjasin sen käytävällä. Tämän jälkeen varustin sen ja lähdimme yhdessä pihalle. Päästyäni selkään suuntasin innokkaasti hörisevän neitokaisen kohti metsäpolkua, ja pian edessämme avautuikin luminen satumaailma. Sukelsimme metsän siimekseen ja vaeltelimme siellä niin kauan että ajantajukin katosi. Auringon paistaessa keskeltä kirkasta talvitaivasta, suuntasimme takaisin tallille. Siellä Taina sai lämpimän pesun ja päiväruoat karsinaansa.


17.03.2012 Päiväkirjamerkintä - kirjoittajana Yogi
Viikko sitten meille muutti kolmas suomenhevostamma, Assi. Wilman ja Tainan yhteiselo on ollut melko hurjaa, sillä johtajatamma Wilma on antanut Tainalle kyytiä tämän tästä. Huomasimme kuitenkin heti, että kolmannen tamman saapuminen tähän pienlaumaan rauhoitti tilannetta huomattavasti. Kolmen tamman laumassa vallitsee nyt kohtalainen tasapaino, ja tammatkin tuntuvat tyytyväisiltä tilanteeseen. Taina ystävystyi heti lempeän Assin kanssa, jonka jälkeen olemme saaneet nähdä vauhdikkaita hippaleikkejä ja leikkimielisiä riehumisia. Olen tyytyväinen nyt, kun tiedän että tammalaumassa vallitsee rauha.


07.04.2012 Päiväkirjamerkintä - kirjoittajana Yogi
Olemme kilpailleet todella ahkerasti koko kevätkauden, palavalla innolla. Aloitimme helpommista ja matalammista luokista, siirtyen aina taso kerrallaan korkeampiin luokkiin. Nyt olemme kilpailleet todella menestyksekkäästi jopa 110cm ratoja, mutta uskon että Tainalla riittäisi rahkeet "isojen poikienkin" luokkiin. Taidamme kuitenkin toistaiseksi jatkaa tamman kanssa tällä tasolla, meillä menee nimittäin niin mukavasti. Rikoimme eilisissä kilpailuissamme 50 sijoituksen rajan jaoksen alaisissa estekisoissa! Fiilis on todella hyvä, tästä kelpaa jatkaa uudella motivaatiolla.


11.05.2012 Päiväkirjamerkintä - kirjoittajana Yogi
Tänään tapahtui merkittävä käännekohta Tainan elämässä; Tainasta tuli nimittäin tänään äiti! Aamuyön valkeina tunteita oli pieni tummanpunarautias orivarsa putkahtanut tähän maailmaan, ja sieltä kasteisen kesäheinän keskeltä minä tämän varsan aamulla löysin. Varsa syntyi mitä ilmeisimmin ennen laskettua aikaa, mutta hyvinvoivalta ja vahvalta se silti vaikutti. Taina seuraili minua levollinen katse silmissään, kun tutkailin hänen pienokaistaan. Iltapäivään mennessä varsa jo otti pieniä laukkapätkiä emänsä vierellä, selkeästi ilahtuneena elämästä itsestään.


20.06.2012 Päiväkirjamerkintä - kirjoittajana Yogi
Suokkilaumani senkuin kasvaa kasvamistaan. Nyt meiltä löytyy viisi tammaa, olemme nimittäin saaneet lisävahvistuksena Muru-nimisen aikuisen tamman ja Assi varsoi alkukesästä Taiga-nimisen varsan. Tasapainoinen ja ystävällinen Muru sopii kuin nakutettu tammalaumaan, jossa on ollut oikein hyvä henki viimeiset kuukaudet. Tainakin otti ilomielin vastaan tämän uuden leikkikaverin. Nyt kesällä tammat ovat saaneet viettää enemmän aikaa yhdessä, sillä kaikki vapaapäivät vietetään laitsalla toisten seurassa. Nuori Taiga viihdyttää aikuisia tammoja leikeillään. Tainan oma varsa, joka Rollariksi nimettiin, on jo siirretty pois tammalaumasta ja muuttaa kohtapuolin uuteen kotiinsa Sirkkeeseen.


01.07.2012 Päiväkirjamerkintä - kirjoittajana Yogi
On ensimmäinen heinäkuuta. Se tarkoittaa että meillä on seitsemän kuukautta kisaamistakin takanamme. Kuinka ollakaan, se tarkoittaa myös että meillä on yli 70 sijoitusta kasassa. Tarkemmin sanottuna jo 80, sen verta hurjia me ollaan Tainan kanssa. Syksy tekee kohta tuloaan, ja sen jälkeen talvi, mikä tarkoittaa lomaa Tainalle. Kilpailemme tällä hetkellä viimeistä kauttamme, sillä Taina on todellakin ansainnut pienen elämäntapamuutoksen kunhan saamme 100 sijoitusta täyteen. Eli tarkoitus olisi päästä tähän tavoitteeseen vielä tänä syksynä, jonka jälkeen Taina siirtyy aktiivisesta kilparatsusta siitostamman hommaan. Se ei tarkoita etteikö kilpailuja ja treeniä vielä olisi riittämiin, mutta uskon että tämä kypsään ikään päässyt neitokainen varmasti nauttisi täyspäiväisistä mammahommista. Olemme nimittäin kilpailleet niin ahkerasti nämä kaikki kilpakaudet, ettei ajatuksiimme ole vielä kunnolla mahtunut varsojen suunnittelu. Lukuunottamatta tilausvarsana syntynyttä Rollaria. Nyt olen kuitenkin mietiskellyt ja valkkaillut Tainalle oreja. Kyllä me sopiva prinssi sille löydetään, niin voin jättää kotiinkin yhden tai pari varsaa kasvamaan tästä upeasta tammasta.


01.08.2012 Päiväkirjamerkintä - kirjoittajana Yogi
Tänään ilmoitimme Tainan tähänastisen elämänsä suurimpaan koitokseen, nimittäin Suomenhevosten Laatuarvosteluun. Uskon varmasti tamman olevan vihdoinkin valmis tähän arvostelutilaisuuteen. Itse koitokseen on vielä aikaa, eli emme saa antaa Tainan tämänhetkisen huippukunnon romahtaa, vaan jatkamme aktiivista ja vaativaa treenaustamme. Tamman ruokavaliota saatamme hieman muutella, kisakunnossa oleva tamma on nimittäin hieman laihemman puoleinen. Eli lisää massaa tarvitaan arvostelua varten! Karvapeite ja lihaksisto sen sijaan ovat moitteettomassa kunnossa, kaviot hyvin vuollut ja hampaatkin juuri raspatut. Sitten vain peukut suurta päivää ja tilaisuutta odottamaan!


15.08.2012 Päiväkirjamerkintä - kirjoittajana Yogi
Osallistuimme tänään Tainan kanssa Suomenhevosten Laatuarvosteluun. Lähdin tilaisuuteen hyvillä mielin, tiesinhän minä että Taina oli huolella valmisteltu ja olimme treenanneet pitkään tätä tilaisuutta varten. Tilaisuuden kulku kuitenkin yllätti villeimmätkin odotukseni, sillä päivän lopussa, Taina julistettiin tapahtuman parhain pistein palkituksi hevoseksi! Mutta se ei ollut mitään siihen verrattuna, että Taina palkittiin SLA:n tähtipalkinnolla! Lainatakseni tuomarin sanoja: "Vajaan kolmen ja puolen vuoden jälkeen edellisestä kerrasta olemme nyt saaneet Suomenhevosten laatuarvostelussa palkita yhden hevosen tähtipalkinnolla!". Ensimmäinen tähtihevonen kolmeen ja puoleen vuoteen! Hyvä etten pyörtynyt siihen paikkaan, mutta onneksi sain Tainan kunnialla vietyä trailerille kunniakierrosten jälkeen.


25.11.2012 Päiväkirjamerkintä - kirjoittajana Yogi
Tänään olikin sitten seuraavan suuren koitoksemme aika, nimittäin ERJ:n laatuarvostelun. Olin odottanut tätä tilaisuutta niin pitkään, että arvosteluamme edeltävänä yönä en saanut nukuttua. Puoli kolmen aikaan pakkasin sitten kamani valmiiksi ja ajoin tallille. Siellä minua tervehti uniset hevoset ja ihmettelevät hörähdykset. Aikani kuluksi putsasin ja rasvasin tainan kaikki kamat ja siivosin tamman harjapakin. Siinä vierähtikin hyvä tovi, ja viiden aikaan kävin aamupalalla toimistossa. Palatessani tallille puolta tuntia myöhemmin, oli joku jo ruokkinut hevoset ja Taina kuikuili minua karsinastaan tuikkivin silmin. Sekin taisi tietää että tänään olisi jotakin jännää tiedossa. Harjasin tamman nopeasti ja pakkasin sen loputkin kamat. Pian Otto jo tulikin sanomaan, että olisi valmis lähtemään. Lastasimme yhdessä Tainan traikkuun, ja lähdimme ajelemaan kohti laatispaikkaa. Iltapäivästä saavuimme perille, ja minä pomppasin innoissani autosta Tainaa hakemaan. Kun kaikki oli muuten valmista, pesin, kuivasin, harjasin ja puunasin tamman esittelykuntoon vierastallin tiloissa. Lopulta hetkemme oli koittanut! Jätin Tainan Ollin hoidettavaksi, tämä oli tarjoutunut esittämään tamman estelaatiksessa. Itse kiipesin katsomoon seuraamaan suoritusta. Taina todellakin esiintyi edukseen, enkä voisi olla tyytyväisempi! Rouva sai kotiin vietäväksi ERJ-I palkinnon ja kultaisen pokaalin.


31.08.2014 Päiväkirjamerkintä - kirjoittajana Yogi
Sitten viime kirjoittamani, on Tainan elämään mahtunut makoisaa eläkeläishevosen arkea ja kaksi upeaa varsaa. Näillä kahdella viimeisellä varsalla on erityisen rakkaat nimet, ne ovat nimittäin perineet emälinjassa kulkevan "virna" -sanan. Neidit Joogin Kesävirna ja Joogin Ruisvirna ovat kasvaneet kovaa vauhtia ja menestyneet mukavasti uusien omistajiensa luona. Molemmat ovat jopa KTK-III palkittuja! Tainalla on mennyt vähän pidempää toipua varsomisista kuin ennen, mutta se voidaan varmasti pistää jo iänkin piikkiin. Ainakin niin se tuntuu minulle väittävän, kun puristelen leikkisästi sen vyötärölle kertyneitä varsakiloja. Aikaisin viime keväänä kerroin kuitenkin sille, että nyt mamma olisi aika pistää taas liikettä niveliin. Enkä puhunut vain perustreeneistä, joista se ei lomailuistaan huolimatta ole päässyt eroon, vaan puhuin reippaasta kunnonkohotuksesta. Olin nimittäin vihdoinkin päättänyt, että nyt olisi aika viedä Taina hurjaakinhurjempaan ja suurtakin suurempaan Yleislaatuarvostelun tilaisuuteen. Sitä ennen olisi kohotettava kuntoa, pudotettava kiloja, kiristeltävä hampaita koulutreeneissä ja potkittava laiskimusta esteiden yli. Edessämme olisi siis pitkä matka siihen, kunnes muori olisi näyttö- ja käyttökelpoinen taas. Tänä kesänä Taina ei valitettavasti sitten päässyt laitumillekaan kuin kahdeksi viikoksi. Ja nekin vielä yhden viikon pätkissä, ettei heinä rupeaisi liikaa näkymään mahassa. Nyt loppukesän ja alkusyksyn ajan meitä on treenannut Jenna, ja hyvät treenit meillä todellakin on ollut! Tuntuu kuin Tainastakin saisi enemmän irti kun on joku kolmas meitä treenaamassa, ja uskonkin, että olemme pian valmiita suureen koitokseen!


Valmennusmerkinnät - 6 kpl

10.08.2014 Estevalmennus - valmentajana Jenna
Saavuin Joogin Suomalaisiin nippa nappa ajoissa, joten Yogi ja Koistilan Taikavirna olivat jo lämmittelemässä maneesissa. Sateen kastelemana aloitin lämmittelyesteiden kokoamisen ja ratsukon tarkkailun. Muutaman kerran olin ratsukon kisoissa nähnyt, joten tietynlainen kuva heistä jo olikin. Verryttelyssä keskityttiin notkistamiseen ja apuihin reagoimiseen. Tainaksi kutsuttu tamma vastasi apuihin hanakasti ja pian oltiin valmiita hyppyihin. Hypyt sujuivat vaivattomasti ja päästiin varsinaiseen treeniin.

Kokosin kentälle pari pystyä lisää, joten kentällä oli yhteensä neljä estettä korkeudeltaan 60-90 senttiä. Ensimmäiset kolme tulisivat hieman viistoilla lähestymisillä kun viimeinen olisi pitkän suoran päässä. Harjoituksessa tulisi hyvä hyppytekniikka tarpeen ja toisaalta jos ratsu suostuu hyppäämään huonosta kulmasta saisi sillä kisatilanteessa nipistettyä muutamia sekunteja aikaa. Ratsukko lähti radalle varmasti ja ensimmäiset hypyt sujuivatkin hyvin. Kolmannelle tultaessa vauhtia oli ylimäärin, jonka vuoksi etukaviot osuivat puomiin. Tästä huolimatta ratsukko jatkoi reippaalla vauhdilla viimeiselle esteelle. Tainan laukka kiihtyi esteelle tultaessa ja viimeiselle tulikin pudotus, sillä Yogi ei saanut laukkaa hillittyä riittävästi. Kehotin ratsukkoa tulemaan radan uudelleen ja tällä kerralla alusta alkaen hitaammalla tempolla. Rata sujui hallitummin eikä edes kolahduksia käynyt. Viimeiselle kerralle nostin esteet metriin, sillä tammalla oli hypyissään melkoiset ilmavarat. Jälleen ratsukolla meni hyvin ja ennen viimeistä estettä Yogi sai hyvin rauhoitettua Taikan kiihtyneen vauhdin.


14.08.2014 Estevalmennus - valmentajana Jenna
Tällä kertaa olin saapunut hyvissä ajoin etukäteen Joogiin ja kyhännyt viiden esteen radan maneesiin kun Jogi ja Taina saapuivat maneesiin. Ratsukon tehdessä omatoimisen alkuverryttelyn raapustin paperille ratapiirrustuksen ja verryttelyn loppu puolella osoitin maneesin keskivaiheilla olevan pystyn olevan lämmittelyyn sopiva este. Kun ratsukko oli lämmitellyt ojensin ratapiirroksen Yogille ja sanoin, että kun olisi valmis suorittaisi radan sopivaksi katsomallaan tavalla. Itse siirryin sivuun seuraamaan ratsukon suoritusta.

Ensimmäisenä ollut sarja sujui rutiinilla eikä toisenakaan ollut pysty ollut kokeneelle ratsukolle mikään ongelma. Kolmas este tuli viimeviikkoiseen tapaan hieman viistosta mutta sujui hyvin. Neljännelle esteelle oli vauhtia hieman liikaa mutta Yogi luotsasi ratsuaan hyvin. Viimeisenä esteenä oli "vesieste", jonka päällä oli kavaletti. Tämä teetti ratsukolle hankaluuksia, sillä hypyltä vaadittiin paljon pituutta muttei korkeutta juuri lainkaan. Kaiken kaikkiaan rata sujui erinomaisesti vaikka pieniä viilauksia teinkin. Ennen uutta kierrosta hyppyytin ratsukolla muutamaan otteeseen ongelmaksi koituneen vesiesteen. Tainan ymmärtäessä hypyn juonen meni sekin hyvin. Lykkäsin vielä Yogille vielä pari vinkkiä vauhdin säätelyyn ennen kuin ratsukko aloitti puhtaasti sujuneen radan.


18.08.2014 Estevalmennus - valmentajana Jenna
Viimeisen kertamme kunniaksi olin rakentanut seitsemästä esteestä koostuvan radan, jossa oli mukana maastoesteiltä tuttu viuhka-sarja. Yogi verrytteli Tainan huolellisesti samalla kun selostin radan ongelma kohdat ja kuinka niistä selviää. Taina oli täynnä menohaluja, joten pian oltiin tosi toimissa. Harjoitukset aloitettiin hyppäämällä viuhkaa ja sitä seuraavaa pystyä pariin otteeseen, jotta Yogi saisi tuntuman, että mistä kohtaa ratsukon olisi paras hypätä - viuhkan avoimesta vai suljetusta päästä. Suljetusta päästä hypätessä selviäisi yhdellä isolla hypyllä mutta tie vihreälle pystylle olisi lyhyt. Avoimella puolella taas tulisi kolme hyppyä ja pidempi tie, jolloin saisi paremmin ratsun seuraavalle esteelle. Radan alkaessa ratsukko eteni reippaasti eikä kolme estettä menivät kuin vettä vain. Viuhkalle tultaessa Yogi arpoi pitkään kummasta päästä menisi ja loppu viimein päätyi avoimelle puolelle pakon sanelemana. Taina hoiti osuutensa hyvin ja sen vuoksi ratsukko selvisi puhtaasti viuhkalta. Viimeinen pysty meni taas rutiinilla. Uudella kierrokselle Yogi oli viuhkalla valmiimpi ja suoritus oli ehyempi kokonaisuus.


26.08.2014 Estevalmennus - valmentajana Jenna
Edellisestä valmennus kerrasta on jo hieman aikaa mutta verryttelyä suorittava ratsukko näytti hyvältä. Kokosin seitsemän esteen radan, jotka olivat korkeudeltaan noin 90 senttimetriä. Punaisen ja sinisen pystyn väli oli suhteutettu ja viimeisenä oleva keltaisen sarjan a- ja b-osien väliin mahtui vain yksi laukka-askel. Rata ei korkeutensa puolesta ollut tälle ratsukolle haastava, mutta sarja olisi haastavassa paikassa lähestymisen suhteen. Verryttelyn jälkeen Yogi ja Taina saivat hypätä pari lämmittelyhyppyä ennen todellista harjoitusta. Alkupään pystyt eivät olleet mikään ongelma ratsukolle mutta vauhtia oli hieman liikaa. Yogilla olikin täysi työ saada Taina rauhallisemmalle laukalle ennen suhteutettua väliä. Suhteutettu väli sujui hyvin vaikka tyyli ei ihan puhdas ollutkaan. Sarjalle ratsukko tuli vauhdikkaasti mutta se sujui hyvin. Nostin estekorkeuden ratsukon maksimitasolle ja pyysin uutta suoritusta. Ratsukko lähti matkaan varmasti ja tällä kerralla Tainakin malttoi kuunnella Yogia rauhallisemmin suhteutetulle tullessa. Sarjan A-osa vaikutti tulevan liian nopeasti vastaan ja tamman kaviot kolahtivatkin puomiin, joka hetken heijailtuaan putosi. Maaliin tultuaan ohjasin ratsukon tulemaan vielä kertaalleen sarjan, jotta kaikille jäisi "hyvämieli" hypyistä.

29.08.2014 Estevalmennus - valmentajana Jenna
Tällä kertaa Tainan kauhistukseksi olin rakentanut kentälle neljä erikoisempaa pystyestettä sekä lämmittelyyn soveltuvan tavallisen pystyn. Erikoisuuksien päällä oli tuttu ja turvallinen puomi. Sateenkaari esteen alaosa koostui vanerinpalasta mihin tuo kyseinen luonnonilmiö pilveen oli maalattu. Olkipaaliesteeseen olin tallista lainannut pari paalia ja sijoittanut ne pystyyn puomin alle. Rengasesteellä hyödynsin laitumilta pois kerättyjä autonrenkaita. Aaltoeste muodosti poikkeuksen näistä erikoisuuksista, sillä siinä pari päällimmäistä puomia oli korvattu aaltoilevaksi leikatulla lankulla. Esteiden korkeus oli metrin luokkaa. Yogin ja Tainan tullessa kentälle oli hevosen ilme hieman ihmettelevä mutta toistaiseksi esteet eivät saaneet sitä panikoimaan. Alkuverryttelyn aikana tehtiin paljon voltteja ja erilaisia kiemuroita esteiden lomitse, jolloin Taina kerkesi näkemään esteet joka puolelta. Verryttely hypyt sujuivat perinteisellä pystyllä ilman kommelluksia, joten Yogi sai valita esteiden työstö järjestyksen. Kutakin estettä hypättiin pariin kertaan kummastakin suunnasta. Pääosin Taina hyppäsi esteet luottavaisesti mutta aaltoeste sekä olkipaalit saivat tamman hieman epäröimään ensimmäisillä kerroilla. Sateenkaari taikka renkaat eivät aiheuttaneen tammassa mitään poikkeusreaktioita.

31.08.2014 Estevalmennus - valmentajana Jenna
Tänään otettaisiin viitteitä edellisestä kerrasta ja käytin runsaasti erilaisia somisteita kolmella esteellä. Lisäksi viimeisenä esteenä olevan trippelin rakensin kauniin pinkeistä puomeista. Ratsukko teki alkuverryttelyn itsenäisesti ja kunnolla heitä ehdin silmäilemään vasta lämmittelyhyppyjen yhteydessä. Ratsukko eteni tasaisen varmasti, joten kerroin esteiden järjestyksen ja ratsukko sai suorittaa sen muutoin parhaaksi katsomallaan tavalla. Ensimmäisellä esteelle olleet kukkasomisteet eivät Tainaa hetkauttaneen mutta kolmannelle esteelle kehitetyt liekit ja pirun kuva saivat tamman katsomaan epäröivästi. Yogi kuitenkin kannusti tammansa reippaasti esteen yli. Neljännellä esteellä olleet sydämet ja ilmapallo kuvat taasen eivät tamman menoa haitannut pätkääkään. Trippelille tultaessa ratsukon vauhti oli päässyt kiihtymään mutta Taina vastasi hyvin pidätteisiin ja hyppy sujui puhtaasti. Koska somisteet eivät tuottaneet tämän enempää päänvaivaa ratsukolle nostin radan korkeutta saman tien metriin. Tämäkin sujui moitteetta, joten Yogin kanssa piruuttamme päätettiin kokeilla josko pari estettä nostaa 115 senttiin. Ensin kokeiltiin pitkällä sivulla olevaa pystyä yksinään "ylikorkeana" ja se sujui ratsukolta ihan hyvin. Radalla tämä muutos toi hieman haastetta enemmän mutta ratsukko suoriutui siitä varsin hyvin vaikka tyyli kärsi näillä "ylikorkeilla" esteillä.


Tekijänoikeudet

Hevosen kuvista suuri kiitos, Kasvattaja
Koistilan Taikavirna on virtuaalihevonen