Sch Hellseher
© S Roelofs
KUVAGALLERIA
Virallinen nimi: Sch Hellseher, eli Sepe
Rotu ja sukupuoli: Holsteiner, ori
Väritys ja säkäkorkeus: Musta, 169 cm
Syntymäaika ja ikääntyminen: 20.8.2008, VHKR
Rekisterinumero ja muut tiedot: VH-52007
|
Omistaja ja kotitalli: Cery (kotitalli Barrier Showjumpers)
Kasvattaja: Hübsch Holsteiner, Saksa
Saavutukset: 101 ERJ-sijoitusta, 9 voittoa, 3x MVAsert
Palkinnot: VIR MVA Ch
Koulutus: Estepainotteinen, ko. helppo B, re. 140 cm
|
Sch Hellseher on virtuaalihevonen, eikä sivulla olevien kuvien hevonen liity näihin teksteihin mitenkään.
Tämä hevonen on siis keksitty, eikä sitä löydy oikeasta maailmasta.
Hellseher täytti 3 vuotta 20.11.2008
Luonnekuvaus
Tässä se nyt on, ori jota olen niin kauan katsellut ja vasta nyt uskalsin siitä tarjouksen tehdä. Hellseher on oripoika vailla vertaa. Olin useampaan otteeseen bongannut sen myynti-listalta ja kasvattajan tuntien olin vakuuttunut myynti-ilmoituksessa kerrotusta laadukkuudesta. Voi kyllä. Suku oli maailma menestynyt ja tunnettu ja Sepekin oli saanut mainetta jo nuorena osakseen vain sukunsa vuoksi. Se oli myös palkittu useaan otteeseen varsanäyttelyissä, joten tästä herkkupalasta en lopulta voinut olla kieltäytymästä.
Sepellä on ihastuttavan helppo luonne eikä sitä voi ymmärtää väärin. Ori kertoo selvästi mitä haluaa ja mikä ei taas tunnu hyvältä. Joskus Sepe kuitenkin nirsoilee esimerkiksi harjauksen tai ruuan suhteen. Tallilla sitä pidetään lähinnä huvittavana, mutta sitä se ei ole kun joutuu olemaan Sepen kanssa tekemisissä päivittäin ja turhan monesta asiasta sen kanssa täytyy tapella kuin kolmivuotiaan pikkutytön. Ori kuitenkin osaa olla niin hellyyttävä, ettei sille voi vastaankaan laittaa. Ori on kyllä uskomattoman lempeä ja harkitsee liikkeitään. Siitä ei välttämättä luonteen perusteella päättelisi oria. Jos Sepe hyvälle tuulelle sattuu, hoitotilanteet sujuvat erinomaisesti mukaan lukien satulointi. Sepen on huomattu nauttivan työnteosta ja sen kyllä huomaa.
Ori on ratsuna upean kevyt. Se on herkkä sekä pohkeelle, että kädelle. Sepe ei kuitenkaan siedä suusta roikkumista ja on hyvä osoittamaan mieltään, jonka se tekee ihanilla sivuloikillaan tai pukeilla. Sepe ei ole ehkä paras mahdollinen ratsu ns. kovakouraiselle ratsastajalle tai muutenkaan ratsastajalle, joka ei varmasti tiedä mitä tekee. Kun Sepen oppii tuntemaan, se on upea ratsu, jonka kyydissä ei voi kokea epäonnistumisia. Askeleet sekä näyttävät että tuntuvat hyviltä, joita tuomaritkin kehuivat jo varsanäyttelyissä. Hyppytekniikka on tasainen ja siihen on helppo mukautua, kovin varmaksi sitä ei kuitenkaan voi sanoa. Ori hieman vierastaa kummallisen näköisiä esteitä, tillannetta kuitenkin yritetään korjata koko ajan tutustumalla erinäköisiin ja laisiin esteisiin. Normaaleilla pystyillä, oksereilla ja ristikoilla Sepe toimii hyvin, etenkin muurit ja vesiesteet tuottavat ongelmia.
Maastossa Sepe ei aina kovinkaan hyvin viihdy. Se tulee hermoraunioksi jokaisesta ylimääräisestä liikkeestä ja äänestä puun takana. Jos orin kanssa haluaa maastoon lähteä, kaveri on lähes välttämätön, yksin maastoilu on sekä Sepelle, että ratsastajalle tuskaa. Kun mukana hevoskaveri tai useampi, ori on paljon rennompi ja maastolenkistä on jotain hyötyäkin. Autoja ori ei pelkää, rekan tullessa vastaan on kuitenkin parempi pysäyttää rekka tai tulla itse pois selästä.
Elämänkäänteet
Sepe on Barrierin marraskuinen ostos, josta olin haaveillut jo pidemmän aikaa. Orin mielekäs suku tuo talliimme jo aivan uutta verta ja mielenkiintoa. Orin jalostuskäyttöä tullaan tarkkailemaan, mutta tarkoitus olisi yleistää tätä linjaa aika paljonkin, ainakin silti sen verran, että saisimme jälkeläisistä laatuarvosteluissa mahdollisesti jopa täydet pisteet. Sepe on Barrierille oikea lupaus!
19. heinäkuuta 2010 - Uusi ulkoasu.
22. joulukuuta 2009 - Vihdoin ja viimein sukuselvitys on valmis.
22. marraskuuta 2009 - Jes, eka kirjoitus tällekkin palstalle lähes vuoteen. Sivut päivitetty.
13. joulukuuta 2008 - Jenzan estevalmennus ja nelipolvinen sukutaulu sivuille.
3. joulukuuta 2008 - Sepe sai kunnon sivut ja uutta tietoa sivuilleen.
Sukutaulu
i. Sein Wundersam
musta, 167 cm, evm |
ii. Sein Muster |
iii. Thinerbe |
iiii. Royal GER |
iiie. Seltsam GER |
iie. Gaarm Berfemdlich |
iiei. Morgenfr¸he GER |
iiee. Nachtaktiv GER |
ie. SP Nachthimmel |
iei. Lutch Luft |
ieii. Himmel GER |
ieie. Gutglaubig GER |
iee. Blaukehlchen |
ieei. Leberbl¸mchen GER |
ieee. Zäh Resilienz GER |
e. Feuerwerk
musta, 169 cm, evm |
ei. Neujahr 88 |
eii. Erwartung |
eiii. Anforderung GER |
eiie. Wertvoll GER |
eie. Cha-Cha |
eiei. Dem Deuer GER |
eiee. Vorrang GER |
ee. Kritisch Damm |
eei. Delinquent |
eeii. Verbrecher GER |
eeie. Ganove GER |
eee. Gauner |
eeei. Titel GER |
eeee. Shimmel GER |
Orin sukua on mainostettu paljon, enemmänkin muualla maailmaa paitsi Saksassa, siksi se onkin harvinainen herkku. Isä Sein Wundersam on puhtaasti saksalaisverinen holsteinori joka keräsi katseita parhaimpina vuosinaan 1998-2002 etenkin upean rakenteensa vuoksi. Kansainvälisissä näyttelyissä KTK-I palkinnon vauhdittamana oria pyrittiin käyttämään paljon jalostukseen vain ulkomailla, ei niinkään kotimaassa Saksassa, jottei sen nimi yleistyisi liikaa. 160 cm esteradoilla hypännyt ja hyvin pärjännyt Sein Wundersam tunnetaan myös erinomaisena kapasiteetin periyttäjänä puhumattakaan rakenteesta.
Sein Muster on Sepen isänisä joka kukoisti eläkeiällä 1990 luvulla. Italialaissaksalainen ori piti paljon kohua holsteinjalostuksessa ja oli kuumaa tavaraa jalostuksen suhteen mm. KTK-II rakenteensa puolesta. Parhaimpina vuosinaan ori myös hyppäsi ratana 175 cm, olihan orikin lähemmäs 180 cm korkea! Italiassa sijaitseva saksalaissiittola toi hevosia Saksasta ja nimetti näitä myös alkuperänsä suhteen. Sein Muster on kuitenkin syntynyt Italiassa, kuten sen emä Gaarm Berfemdlich joka kukoisti kenttäratsastuksessa. 130 cm rataesteet sujuivat neidiltä leikiten. Tamma kuoli kisaonnettomuudessa kaaduttuaan maastoesteellä pahasti. Tamma oli myös hyvin isokokoinen toisinkuin puolisonsa Thinerbe joka oli vain 160 cm korkea. Saksalainen ori ei ollut mikään sen kummempi kisatykki eikä kiertänyt näyttelyissäkään, vaikka ei siltä kapasiteettia puuttunut, onhan sen suku kuuluisa pitkästä KTK-I linjastaan.
Kansainvälisesti menestynyt tamma SP Nachthimmel on varsonut vain kolme varsaa Sein Wundersamin lisäksi. Omistaja jätti viisaana varsan itselleen ja käytti tätä siitosiällä hyvin harkitusti valituilla oreilla niukasti. Nachthimmelin suku on historialtaan pitkälti hämärän peitossa, mutta on selvää, että jostain kolosta on tamma kykynsä perinyt, vaikkei sen vanhemmat esteradoilla kummemmin menestyneetkään. 160 cm rataesteitä hyppivä tamma syntyi Saksassa Für nimisellä siittolalla, missä sen myös sen emä Blaukehlchen syntyi ja kuoli myöhemmin vanhuuden tuomiin ongelmiin. Blaukehlchen oli pitkälti vain omistajan pullaponi joka kuitenkin osoitti kykynsä niin koulussa, esteillä kuin valjakkoajossakin. Lutch Luft syntyi Amerikassa jonne sen vanhemmat kuitenkin tuotiin Saksasta. Lutch Luft oli luonteeltaan hyvin esimerkillinen hevonen, vaikka sen kapasiteetti tai rakenne ei ollutkaan jalostamisen arvoisia. Ori ei kuitenkaan tullut lainkaan toimeen siittolan muiden orien kanssa, joten tämä ruunattiin myöhemmällä iällä. SP Nachthimmel on orin (tai no, ruunan) ainoa jälkeläinen.
Sepen emä Feuerwerk on varmasti kaikkien yllätykseksi venäläinen tapaus. Raspen siittolan omistajan silmäterä asui pitkän aikaa kasvattajallaan, kunnes se myytiin venäläiselle kilparatsastajalle, kun kasvattajan aika ei riittänyt kilpailuttamaan niin kapasiteetikasta ja energistä hevosta. Kasvattaja kuitenkin piti oikeiden teettää tammalla oma-aloitteisesti vielä kaksi varsaa. Tamman tyyliin kuului 160 cm rataesteiden ylittäminen reilulla ilmavaralla. Rakenteetaan tamma ei kuitenkaan ihastusta herättänyt, eikä hevonen mikään kuvankaunis ilmestys ollutkaan, mutta sen rakenne ja lihaksisto olivat kuitenkin kehittyneet täydellisiksi esteuraa varten. Tämän takia tamma pyrittiinkin astuttamaan vain oikeasti hyvärakenteisilla oreilla jotta "sekasikiöt" välttäen.
Feuerwerkin isä Neujahr 88 on suvultaan slovakialainen. Ori syntyi ja kilpaili Slovakiassa hyvällä kansainvälisellä menestyksellä aina kymmenenvuotiaaksi asti, kunnes ori myytiin harrastekäyttöön Saksaan. Jälkeläisiä orilla ei ole paljon, Feuerwerkin lisäksi neljä, jotka kaikki siitettiin Slovakiassa. Varsat ovat Feuerwerkia lukuunottamatta kaikki jääneet isänsä kotimaahan luomaan uraansa. Erwartung on Slovakiassa jonkinlainen kansallinen monumentti ja Slovakian sankari. Kas kun eivät ole patsasta pystyttäneet! Eikä tuo ihme, Erwartung on menestyneimpiä slovakialaisia estehevosia, ellei jopa menestynein, sitä emme kuitenkaan ääneen sano. Orin suosiosta kertoo sen satakunta jälkeläistä ympäri maailmaa sekä useat voitot ja sijoitukset kansainvälisillä vesillä. Erwartung nauttikin huomiosta täysin siemauksin. Ori oli luonteeltaan hieman vaikea käsitellä, mutta se ei lannistanut omistajaa missään vaiheessa. Cha-Cha on yksi harvoista slovakialaisista tammoista, jotka Erwartung astui. Maan sisäistä siitosta haluttiin välttää, eikä Slovakiassa Neujahrin lisäksi syntynyt kuin muutama varsa. Cha-Cha oli koko elämänsä lähinnä siitostamma, sillä sen perimä jakoi kultaa kasvattajalle. Tamma itse ei juurikaan pärjännyt esteradoilla, johon varmasti vaikutti keskenjäänyt ja piittaamaton koulutus. Luonteena ja persoonana Cha-Cha on kuitenkin aivan omaa luokkaansa. Hevonen oli lähinnä harrasteratsu nuorella perheellä, kunnes se myytiin jalostuskäyttöön vuosikymmenen kuluttua Eghtenin siittolaan.
On vaikea kuvitella mistä Feuerwerk on perinyt vuohenomaisen rakenteensa. Jokatapauksessa syy löytynee emän puolelta. Kritisch Damm on kuitenkin kantakirjattu I-palkinnolla, kuten lähes koko emälinja niin pitkälle kun tietoja hevosista löytyy. Uskomaton ilmestys Kritisch Damm onkin, harvoin tapaa yhtä siroa ja kaunista, mutta silti samaanaikaan hyvin lihaksikasta ja jollain tapaa maskuliinista tammaa. Estekentillä hevonen ei juurikaan ole starttaillut, vaikka onkin pärjännyt niissä kisoissa mihin onkaan osaa ottanut. Enemmänkin tamma toimi yksityisenä harrastehevosena. Jalostusarvo todettiin turhan myöhään, eikä Kritisch Damm varsonut useaa kertaa - onko se sitten hyvä vai huono asia! Delinquent ei ole lainkaan yhtä upea ilmestys kuin tyttärensä tai tämän emä. Selitys suvun lievään karjamaiseen rakenteeseen lienee Delinquentin Brasilialaisessa suvussa, jonka rakennejalostukseen ei ole juurikaan nähty vaivaa. 'Epämuodostuneesta' luustosta huolimatta Delinquent oli koko kilpauransa ajan säihkyvä tähti ja nappasi useita voittoja aina 160 cm radoilta asti. Korkeushyppynä ori ylittikin reilun 180 cm. Ponnua on riittänyt varsoille asti, vaikka rakenteensa vuoksi Delinquentia ei paljon jalostukseen käytetty, vaikka se upea kilpahevonen olikin. Gauner on, kuten edellä mainittiinkin, myös KTK-I palkittu ja tyypiltä hyvin samanlainen kuin Kritisch Damm ja muut tammavarsansa. Gauner on ollut monelle huonorakenteiselle orille pelastava enkeli, sillä tamman perimä on hyvin vahva eikä varsojen isänpuoleinen muulimaisuus ota valtaa, ainakaan tammapuolisissa hevosissa. Orit ovat aina arveluttavimpia. Tässä Gaunerin suvussa on jotain taianomaista ja mikäs siinä, ainakin maailma saa upearakenteisia estehevosia. Kilparatsuna Gauner oli myös erinomainen yhteistyökumppani ja ennenkaikkea taitava hyppääjä.
Jälkeläiset
Draco löysi kodin hyvin pian sen jälkeen, kun varsa maailmaan syntyi. Sepen kolmas varsa päätyi royalle yksityishevoseksi aloittelemaan kilpahevosen uraa. Odotankin innolla mitä tästä eläimestä tulee. Orivarsa peri emänsä rautiaan värityksen, upea lihaksisto ja rakenne ovat selvästi isältä peräisin. Ei varmasti aikaakaan kun Draco on osakkaan kantakirjatilaisuudessa!
Tor on yksi niistä harvoista tilausvarsoista mitä Barrierissa on syntynyt. Tämä ori onkin aivan harvinainen yhdistelmä, sillä sen kummallakin vanhemmalla on taustalla menestystarina; kummankaan alku ei näyttänyt lupaavalta ja hetken aikaa olin luopua toivosta, että Keirasta tai Sepestä tulisi ikinä kilpahevosia, mutta katsokaas hevosten meriittejä nyt! Torista kuullaan vielä.
s.31.8.2009, holst-o. Chip Barrier (e. GL Schwaden), om. kuusnelonen.
Chip on kyllä alusta loppuun, päästä kavioihin täyttä barrierilaista. Se on ulkonäöltään niin vanhempiensa kaltainen puhumattakaan liikkeistä ja luonteesta. Onko tuo ihmekkään, onhan Chipin vanhemmat kumpikin asuneet Barrierissa lähes koko ikänsä ja viettihän orivarsa itsekkin elämänsä alkuvaiheet Barrierissa. Tässä pojassa on ytyä!
Kisa- ja tapahtumakalenteri
Ensimmäinen sijoitus 07.12.2008
VIR MVA Ch myönnetty 2010
NJ näyttelyt
18.2.2010, Barrier Showjumpers, MVAsert, pt. Ada C. (BIS4)
10.1.2010, Barrier Showjumpers, MVAsert, pt. Peppi S. (BIS4)
30.11.2009, Barrier Showjumpers, MVAsert, pt. Anette N. (BIS3)
30.8.2009, Barrier Showjumpers, IRTOsert, pt. Peppi S. (LKV1)
ERJ-estekilpailut
07.12.2008 ERJ: 120 cm (kutsu) 3/16
15.12.2008 ERJ: 110 cm (kutsu) 4/29
20.12.2008 ERJ: 140 cm (kutsu) 2/15
12.12.2008 ERJ: 100 cm (kutsu) 3/40
17.12.2008 ERJ: 120 cm (kutsu) 1/30
21.12.2008 ERJ: 160 cm (kutsu) 6/50
31.12.2008 ERJ: 150 cm (kutsu) 2/30
26.12.2008 ERJ: 100 cm (kutsu) 3/36
09.08.2009 ERJ: 110 cm (kutsu) 5/70
15.08.2009 ERJ: 110 cm (kutsu) 3/50
20.08.2009 ERJ: 150 cm (kutsu) 3/30
21.08.2009 ERJ: 150 cm (kutsu) 1/30
22.08.2009 ERJ: 80 cm (kutsu) 2/13 (seurataso)
23.08.2009 ERJ: 150 cm (kutsu) 2/30
29.08.2009 ERJ: 140 cm (kutsu) 6/50
30.08.2009 ERJ: 110 cm (kutsu) 7/50
01.09.2009 ERJ: 130 cm (kutsu) 3/100
01.09.2009 ERJ: 160 cm (kutsu) 2/30
02.09.2009 ERJ: 150 cm (kutsu) 10/100
02.09.2009 ERJ: 110 cm (kutsu) 4/30
03.09.2009 ERJ: 130 cm (kutsu) 3/100
05.09.2009 ERJ: 120 cm (kutsu) 6/30
06.09.2009 ERJ: 160 cm (kutsu) 4/30
07.09.2009 ERJ: 160 cm (kutsu) 3/30
10.09.2009 ERJ: 160 cm (kutsu) 1/30
05.11.2009 ERJ: 160 cm (kutsu) 3/30
05.11.2009 ERJ: 160 cm (kutsu) 4/30
06.11.2009 ERJ: 160 cm (kutsu) 3/30
06.11.2009 ERJ: 160 cm (kutsu) 3/30
07.11.2009 ERJ: 160 cm (kutsu) 2/30
07.11.2009 ERJ: 160 cm (kutsu) 1/30
08.11.2009 ERJ: 160 cm (kutsu) 1/30
08.11.2009 ERJ: 160 cm (kutsu) 3/30
09.11.2009 ERJ: 160 cm (kutsu) 4/30
09.11.2009 ERJ: 160 cm (kutsu) 2/30
10.11.2009 ERJ: 160 cm (kutsu) 4/30
11.11.2009 ERJ: 160 cm (kutsu) 5/30
11.11.2009 ERJ: 160 cm (kutsu) 2/30
13.11.2009 ERJ: 160 cm (kutsu) 3/30
16.11.2009 ERJ: 150 cm (kutsu) 4/30
17.11.2009 ERJ: 150 cm (kutsu) 4/30
17.11.2009 ERJ: 150 cm (kutsu) 4/30
01.12.2009 ERJ: 160 cm (kutsu) 2/30
02.12.2009 ERJ: 160 cm (kutsu) 3/30
02.12.2009 ERJ: 160 cm (kutsu) 3/30
02.12.2009 ERJ: 160 cm (kutsu) 3/30
03.12.2009 ERJ: 160 cm (kutsu) 3/30
04.12.2009 ERJ: 160 cm (kutsu) 1/30
05.12.2009 ERJ: 160 cm (kutsu) 4/30
|
01.01.2009 ERJ: 90 cm (kutsu) 6/50 (seurataso)
16.01.2009 ERJ: 100 cm (kutsu) 4/40
11.01.2009 ERJ: 130 cm (kutsu) 7/50
12.01.2009 ERJ: 130 cm (kutsu) 2/50
02.01.2009 ERJ: 100 cm (kutsu) 2/60
06.08.2009 ERJ: 150 cm (kutsu) 2/30
07.08.2009 ERJ: 150 cm (kutsu) 3/30
10.08.2009 ERJ: 160 cm (kutsu) 5/30
12.08.2009 ERJ: 160 cm (kutsu) 3/30
13.08.2009 ERJ: 150 cm (kutsu) 3/30
14.08.2009 ERJ: 140 cm (kutsu) 2/30
14.08.2009 ERJ: 110 cm (kutsu) 7/100
15.08.2009 ERJ: 100 cm (kutsu) 3/100
15.08.2009 ERJ: 110 cm (kutsu) 1/100
15.08.2009 ERJ: 110 cm (kutsu) 5/100
15.08.2009 ERJ: 110 cm (kutsu) 9/100
15.08.2009 ERJ: 80 cm (kutsu) 6/100
16.08.2009 ERJ: 110 cm (kutsu) 7/100
16.08.2009 ERJ: 110 cm (kutsu) 2/100
17.08.2009 ERJ: 100 cm (kutsu) 2/100
17.08.2009 ERJ: 110 cm (kutsu) 5/100
27.08.2009 ERJ: 140 cm (kutsu) 2/54
27.08.2009 ERJ: 160 cm (kutsu) 2/27
29.08.2009 ERJ: 120 cm (kutsu) 3/30
29.08.2009 ERJ: 150 cm (kutsu) 5/40
29.08.2009 ERJ: 130 cm (kutsu) 3/30
29.08.2009 ERJ: 130 cm (kutsu) 3/30
30.08.2009 ERJ: 150 cm (kutsu) 4/40
02.09.2009 ERJ: 130 cm (kutsu) 6/40
02.09.2009 ERJ: 130 cm (kutsu) 3/40
14.09.2009 ERJ: 120 cm (kutsu) 3/50
26.09.2009 ERJ: 150 cm (kutsu) 4/30
28.09.2009 ERJ: 160 cm (kutsu) 5/30
07.11.2009 ERJ: 110 cm (kutsu) 6/50
07.11.2009 ERJ: 120 cm (kutsu) 7/50
08.11.2009 ERJ: 110 cm (kutsu) 6/50
08.11.2009 ERJ: 130 cm (kutsu) 5/50
09.11.2009 ERJ: 130 cm (kutsu) 1/50
09.11.2009 ERJ: 130 cm (kutsu) 5/50
21.11.2009 ERJ: 150 cm (kutsu) 4/30
26.11.2009 ERJ: 150 cm (kutsu) 6/50
26.11.2009 ERJ: 160 cm (kutsu) 2/50
27.11.2009 ERJ: 130 cm (kutsu) 3/30
27.11.2009 ERJ: 150 cm (kutsu) 4/30
27.11.2009 ERJ: 160 cm (kutsu) 5/30
29.11.2009 ERJ: 150 cm (kutsu) 3/50
01.12.2009 ERJ: 150 cm (kutsu) 1/50
01.12.2009 ERJ: 150 cm (kutsu) 3/50
06.12.2009 ERJ: 160 cm (kutsu) 2/30
06.12.2009 ERJ: 160 cm (kutsu) 2/30
06.12.2009 ERJ: 150 cm (kutsu) 5/30
07.12.2009 ERJ: 160 cm (kutsu) 5/30
|
Hoito-ohjeita
Esteillä jännesuojat eteen, hivutussuojat taakse
Koulussa ainakin hivutussuojat taakse
Maastossa suojia ei välttämättä tarvi, maantielle jännesuojat
Kilpapaikoilla jännesuojat etee, hivutussuojat taakse
|
Pakkasella ulos toppaloimi, kovalla pakkasella topan alle viltti
Jos jää märkänä talliin, viltti tai verkkoloimi päälle
Sateella sadeloimi, räntäkelillä alle viltti
Nollakelillä ulos fleece tai viltti
|
Annan varustekaapista löytyy suitset meksikolaisella turpahihnalla, fullcheek nivelkuolain ja suora oliivikuolain, estesatula, tummanruskea neliösatulahuopa, satulanmallinen valkoinen satulahuopa, tummanruskea toppaloimi, harmaa ja keltainen viltti ja kaksi loimivyötä, valkoinen verkkoloimi, siniruskea sadeloimi, punasävyinen skottiruutuinen fleece, jännesuojat ja hivutussuojat,
Valmennukset
Estevalmennus 28.8.2009, 160 cm, valmentaja Tytti. Kommentti:
Tänään alkuverryttelynä oli puomi/kavaletti sarja. Sepe ylitti innokkaasti jokaisen puomin ja kaveletin. Askeleet olivat ilmavat ja jälleen kerran joustavat. Lisäsin kentälle kapean, punaisen metrin esteen. Sille piti tehdä suora, hyvä tie, muuten hevonen ei hyppäisi. Cery keskittyi hyvin ja sai Sepenkin keskittymään apuihinsa. Näin Sepe hyppäsi esteen. Korjasin kavaletti/puomi sarjan ja kasasin kentälle metrin pystyn ja metri 120cm okserin. Tehtävänä oli hypätä okseri, sieltä suhteutettu väli pystylle ja tiukka käännös kapealle esteelle. Mikään este ei tuottanut ongelmaa ja nostin ne 140cm:ään. Sepe lähestyi esteille reippaassa tahdissa. Okseri ja pysty sujuivat ongelmitta. Kapean esteen Sepe sivutti. Ratsukko yritti uudestaan ja sepe hyppäsi senkin oikein komeasti. Lisäsin vielä metrin vesiesteen. Sepe kielsi sen kaksi kertaa. Cery antoi Sepen tutkia estettä. Seuraavalla kerralla ori hyppäsi senkin ihan kuin ei olisi ennen kieltänyt siltä. Sepen ja Ceryn yhteistyötä oli mukava katsella. Sepe oli hyvin herkkä Ceryn avuille ja toimi nätisti. Menimme näitä kaikkia esteitä vielä ratana, ja mitkään eivät tuottaneet ongelmia. Jos yhteistyö pysyy samana, saa Cery tästä hienosta orista vielä enemmän upeutta irti!
Estevalmennus 21.8.2009, 160 cm, valmentaja Tytti. Kommentti:
Jo alkuverkassa näin, kuinka hieno hevonen Ceryllä oli allaan. Niin täydellisen joustavat ja matkaa voittavat askeleet, että oikein kadehdin tätä ilmestystä! Ceryllä oli aavistuksen verran jäykkä käsi alkutunnista, mutta kyllä se siitä rentoutui. Verryttelyeste oli vain ristikko, jonka keskikohta oli 50cm. Ori hyppäsi sen kavioitaan varoen. Nosti ko. esteen 60cm pystyksi, tälläkään kertaan ei ollut mitään ongelmia. Nostin sitä vielä kerran, metriksi. Sepe innostui niin kovasti, että suoraan sanoen hiukan rynni esteelle. Juuri pari askelta ennen hyppyä Cery sai kuin saikin orin tuntumalle ja hyppy oli tasainen ja lennokas. Laitoin pystyn perään metrin okserin. Ne muodostivat innarin. Sepe hyppäsi molemmat kauniissa kaaressa ja hyvin kaulaa apuna käyttäen. Nostin esteet 130cm:ään ja lisäsin pari muuta estettä kentälle; metrin aallon ja 80cm muurin. Olin kuullut, että orilta ei luonnistu erikoisesteiden hyppääminen niin upeasti kuin normaalien. Niin päätinkin harjoittaa hyppimään erikoisempia esteitä. Cerykin näytti hiukan jännittyneeltä. Tehtävänä oli innari, sieltä aallolle, laukkapätkä ja muuri. Innarin hyppääminen oli oikein komean näköistä. Aaltoa lähestyessä Cery jännitti kätensä ja Sepe teki sivuloikan. Sanoin, että kyllä se sen hyppää jos et itse jännitä. Cery näytti keskittyvän ja myötäävän. Näin Sepe hyppäsi aallon. Muuria se vierasti, mutta hyppäsi senkin. Jatkoimme tätä vielä kerran, ja Cery hoiti sen jälkeen loppuverryttelyn itsenäisesti.
Estevalmennus 28.7.2009, 150 cm, valmentaja mel-. Kommentti:
Huomasin heti valmennuksen alkupuolella, että Sepe oli herkkä ratsastettava. Reippaitten alkulämmittelyjen jälkeen kokeilimme muutamia laukanvaihtoja ennen hyppäämistä. Jo alkulämmittelyissä huomasin sinun nykivän Sepeä suusta, joten kehotin käyttämään hyödyksi enemmän paino- ja ääniapuja. Sepe kuunteli heti hienommin ja sillä oli parempi olla, joten oli aika siirtyä esteille. Ensimmäisenä oli vuorossa hieman yli metrin mittainen pysty. Kannustit Sepen laukkaan, ja toit hevosen nätisti esteelle. Se ponnisti napakasti ylittäen sen. Sepe hyppäsi tasaisesti, ja sen askeleet näyttivät mukavilta. Sepe oli vähän ihmeissään kirkkaitten ja värikkäiden esteiden kanssa, mutta pienellä totuttelulla nekin alkoivat mennä. Sepen kanssa piti työskennellä aika kovasti, mutta tämä palkitsee lopulta. Sarjoissa Sepe suorastaan loisti!
Estevalmennus 17.12.2008, 130 cm, valmentaja Ansgu. Kommentti:
Sepen kanssa meillä oli oikein rauhallinen tunti. Hyppäsimme Sepen kanssa aina kolmen eri esteen rataa vuorotellen. Ekassa radassa oli yksi laine-este, muuri ja tavallinen okseri. Korkeudeltaan ne olivat 70cm korkuisia. Ensimmäinen rata sujui oikein hyvin. Toisessa radassa oli samanlaiset esteet kuin ekassa, mutta kooltaan ne olivat 100cm. Tämäkin rata sujui oikein hyvin. Kolmannessa radassa oli muuri, laine ja vesieste. Vesiesteen kanssa tuli hitusen vaikeuksia, mutta onnistui lopulta ihan hyvin. Korkeudeltaan ne olivat 130cm. Lopuksi ravasimme.
Estevalmennus 13.12.2008, 130 cm, valmentaja Jenza. Kommentti:
Sepe näytti alku tunnista oikein innokkaalta ja sitä se kyllä oli koko valmennuksen ajan.
Alku verryttelyssä se kulki hienoin askelin eteen päin ja itse olit todella rennon näköinen
selässä. Kun aloitimme hyppelyt ihan 80cm pystyllä. Teillä näkyi heti että olitte jo kauan
tehneet hyvin yhteys työtä. Tulitte pystyn oikein kepeästi yli ja ei ollut mitään ogelmaa.
Seuraavaksi laitoin teille 120cm okserin pitkälle sivulle ja siitä piti tehdä pääty ympyrä
jossa oli 100cm pysty. Ensimmäisillä kerroilla ori ei oikein ensin tiennyt mitä piti tehdä ja
tipukki kummastakin esteistä puomin. Kun tulitte uudestaan, se meni ihan puhtaasti.
Loppu tunnista tein teille radan jossa kaikki esteet olivat 130 kokoisia. Tulitte sen kaksi
kertaa, eikä kummallakaan kerralla ollut yhtään ongelmaa.
Estevalmennus 3.11.2008, 140 cm, valmentaja Jenny. Kommentti:
Kun saavuitte maneesiin valmennusta varten hevosestasi suorastaan pursui energiaa ja innokkuutta. Se näkyi myös ratsastuksessa, Sepe liikkui pitkin reippain askelin jo heti alkutunnista lähtien.
Ravissa Sepe liikkui hyvin tarmokkaasti eteenpäin mutta muista pitää ulkotuki tarpeeksi tiukalla. Vaikka sepe onkin hyvin herkkä hevonen, ulko-ohjassa täytyy olla tarpeeksi tuntumaa jo alkutunnista lähtien jotta pääset ratsastamaan haluamiasi teitä.
Aloitimme ihan helpoilla tehtävillä, kolmen esteen sarja esteellä jonka tehtävänä oli auttaa sinua ja hevostasi kehittämään tasapainoa. Tehtävä meni hyvin joten korotimme esteitä parisenkymmentä senttiä n. 70 sentin pystyesteiksi. Sama tehtävä jatkui. Välillä Sepe pääsi vähän ennakoimaan estettä mutta muista pitää pohkeet lähellä ja myödätä esteen ajan. Pari kertaa Sepe lähti kovaa mutta korjasit tilanteen hyvin kääntämällä hevosesi ympyrällä sen sijaan että jäisit suusta roikkumaan.
Otimme viimeiseksi vielä kahden laukka-askeleen väliset pystyt ja sen jälkeen heti perään innarin. Ratsukko teki hyvää työtä mutta muistakaa työskennellä tempon kanssa, joskus tulette esteelle liian kovaa, joka aiheuttaa ongelmia askeleiden kanssa. Lopussa sait korjattua asian ja selvisitte esteet kuin vettä vain.
Teitä oli helppo opettaa sillä otitte ohjeet vastaan toivotulla tavalla ja korjasit asiat sillä sekunnilla kun huomautin asiasta.
Päiväkirja
12.12.2009 - Sadan sijoituksen raja lähenee. Nyt koossa on jopa 90 kappaletta, ei ole kova homma! Sen jälkeen Sepe siirtyy pois kilpakentiltä, vaikka eiköhän me ERJ Cupissa käydä aina laatuarvosteluun asti. Sinnekkin pääsy saattaa kestää hyvinkin kauan, Sepellä on vasta yksi jälkeläinen, jonka kilpaura kuitenkin on lupaavassa alussa. Voisin toki ottaa Sepestä muutaman varsan itselleni, kilpailla niille sen kymmenen sijoitusta ja myydä tekstien kanssa pois, niin pääsisi oripoika nopeaan laatuarvosteluun. Huh, siinäpä vasta strategia!
22.11.2009 - Hei taas pitkästä aikaa pölyttynyt päiväkirja. On aika kerrata Sepen tämänhetkisiä kuulumisia. Orillahan pyyhkii hyvin; kalenterissa on yli 80 sijoitusta, porrastetuissa kilpailemme toisella tasolla (vielä), NJ-näyttelyistä on irronnut IRTOsert ja luokkavoittajan sija. Pakko myöntää, että orin uraputki on auennut vasta nyt. Meitä odottaa taatusti muhkeat pisteet laatuarvostelussa kunhan saamme jälkeläisnäyttöä alle. Varokaa neidit, Sepe on irti...
13.12.2008 - Jenza oli tänään Barrierissa valmennuttamassa minua ja muutamia hevosiani. Sepe pääsi valmennukseen heti aamusta ja hyvinhän se menikin. Ori sai sivuilleen loput suvustaan ja työn alla olisi vielä sukuselvitys! Se jäänee kuitenkin toistaiseksi vielä. Sepe ei ole vielä kovin paljon kilpaillut, mutta niissä vähissä kilpailuissa missä se on startannut, on myös sijoitus tullut!
3.11.2008 - Sepelläkin on nyt omat kunnolliset sivunsa. Väliaikaiset sivut eivät juurikaan oria imarelleet, mutta nyt voin ylpeänä esitellä tätä tuontioriani. Työn alla on Sepen suvun selvittäminen, mutta sitä ennen muiden tallin hevosten sivut kaipaavat remppaa. Sepe aloitteli kilpailemisen jo viime kuussa ja tuloksia odotellaan kovasti!
|