Virtuaalihevonen | A SIM-game horse

Monday Mood

Nimi, VH-tunnus Monday Mood VH18-017-0419
Rotu, skp Shetlanninponi, ori
Syntymäaika19.12.2016 | ikä M Layouts / raitatossu.net/mayflower vuotta
Väri, säkä ruunikko, 101 cm
Omistaja felissa VRL-04000, Kastehelmen ponitalli
Ex-omistaja HM VRL-00096
Painotus VVJ: Noviisi & MEJ: cm

Mono on lyhyesti sanottuna tylsä, hidas poni jonka pientä päätä ei ole totisesti ole pilattu älykkyydellä. Mono on äärimmäisen hyvätahtoinen ori, joka ei tekisi pahaa kärpäsellekään. Ori on helposti käsiteltävissä, mutta innostuessaan saattaa ajoittain esitellä melkoisen hurjia liikkeitä. Ensimmäisessä kodissaan Mono toimi laukkaponina, mutta Zonjietiin muutettuaan siitä koulutettiin valjakkoponi. HM kertoi poniin paremmin tutustuttuaan pohtineensa monesti, miksi Mono oltiin alunperin edes laitettu laukkaradoille. Laitumellakin ori usein oli kuin lahna, laiskasti paistatellen auringossa ja näytti suorastaan nyrpeää ilmettä kun oli aika palata talliin.

Käsiteltäessä kaikki sujuu Monon kanssa kuin rasvattu, ori toimii kuin automaatti ja on selvästi saanut loistavan kasvatuksen aiemmissa kodeissaan. Olisipa muutkin hevoset yhtä mutkattomia hoitaa. Monolta ei taida löytyä yhtä ainuttakaan pahaa tapaa, jos ei lasketa orin kykyä syödä ruokansa yhdellä hotkauksella. Monon kanssa tulee toimeen kuka tahansa eikä orin kanssa tarvitse varoa mitään. Vaikka Mono on todella laiskanpulskea sielultaan, niin lähellä pyörivät kiimaiset tammat saavat senkin vietit heräämään. Mono ei ole kovin seurallinen, mutta sen kanssa voi hyvin kaveerata kunhan vain on taskut täynnä herkkuja, muutoin oria kiinnostaa karsinan seinä enemmän kuin ihminen.

Aiempaan kotiinsa saapuessa Monolla oli allaan vain perusratsukoulutus. HM osti orin hieman riskinä ja toivoi, että Mono sopisi valjakkoponiksi. Mono oppi lopulta monien mutkien kautta valjakkoponiksi, mutta tällöin ei voitu edes puhua lahjakkuudesta. Mono oli toisinaan hieman kömpelö, jota ei saatu edes koulutuksellakaan kuriin joten jouduimme lopulta sulkemaan täysin pois koulu- ja tarkkuuskokeet. Kestävyysosio oli kuin suorastaan Monolle tehty ja ori selvästi nautti rankasta työskentelystä. Laukkaponina ennestään Monolla oli hyvä kestävyys ja toisinaan ehkä hieman liikaakin vauhtia, mutta jarrut onneksi pelittivät. Vaikka Mono on vain keskinkertainen valjakkoponi, on orin suoritukset aina yhtä tasaisen varmoja ja Mono tekee mielellään töitä, kunhan oria muistaa kehua ajoittain. Mono toimii oikein hyvin ääniavuilla myös.

Kuten voi arvata, ei meluisat kisapaikat Monon pientä päätä hämmennä. Olemme monesti arvuutelleet onkohan Monoa ikinä jännittänyt kisapaikoilla, sillä ori on aina niin tasaisen varma eikä ole ikinä osoittanut mitään jännityksen oireita. Mono toimii kisakentillä aivan yhtä hyvin kuin kotokentälläkin.

© HM

Sukutaulu ja jälkeläiset

i. The Paddyman EVM
SHE, mkm 99 cm
ii. Palomar
rnkm 103 cm
ie. Fair Verona
rt 99 cm
e. Himaya EVM
SHE, rtpäis 97 cm
ei. Faucon
mpäis 103 cm
ee. Gerbora
m 94 cm

Isä The Paddyman oli Yhdysvalloista kotoisin oleva mustankimo 99cm korkea ori, josta on monesti kiistelty oliko The Paddyman Yhdysvaltojen kaikkien aikojen rumin siitosori. The Paddyman oli paksupäinen, selväpäinen ori joka ei muistuttanut lainkaan rotumääritelmäänsä. Orilla oli luonnottoman pitkät jalat, siro runko ja suuri pää. Sanottiin että juuri epäshetlanninmaisensa rakenteensa ansioista The Paddyman pärjäsi loistavasti laukkaradoille. Ori oli luonnostaan hyvin nopea ja ketterä, jolta löytyi myös luonnottoman paljon hyppypotenteelia. The Paddyman juoksi voittoon jokaisessa kisassaan johon se osallistui. Menestyksensä ansiosta The Paddyman oli suosittu jalostusori laukkapiireissä, Yhdysvalloissa. Kaikkien tammojen omistajien onneksi The Paddyman ei periyttänyt rakennettaan, mutta ei sen puoleen myöskään laukkalahjojakaan.

Isänisä Palomar oli 103cm korkea ruunikonkimo ori, joka oli syntyjään Tšekeistä. Palomar maahantuontiin Ruotsiin kahden vuoden iässä, josta ori myytiin edelleen vuotta myöhemmin Saksaan ja sitä kautta Yhdysvaltoihin. Palomar oli luonteeltaan hyvin vahvatahtoinen, mutta rakenteeltaan täysin rotumääritelmänsä mukainen ja palkittiin useissa jalostustapahtumissa ensimmäiselle palkinnolle. Palomar oli myös loistava valjakkoponi ja menestyi etenkin tarkkuus- ja kouluosiossa. Ori oli suosittu jalostuksessa vielä senkin jälkeen kun Palomar oli äkillisesti edesmennyt ähkyyn 14-vuoden iässä.

Isänemä Fair Verona oli kuvankaunis 99cm korkea rautias Yhdysvaltalainen siro tamma, joka oli koko elinikänsä toiminut opetusponina samalla ratsastuskoululla tilan perustamisesta lähtien. Fair Verona oli hyvin epäshetlanninponimainen luonteeltaan, rauhallinen ja selväpäinen, joka teki Fair Veronasta suositun tuntiratsun. Fair Verona palveli uskollisesti opetusratsuna 26-vuotiaaksi asti. Tamma polveutui menestyneestä isälinjasta ja omistaja varsotti Fair Veronan kahdesti tämän elämän aikana.

Emä Himaya oli 97cm korkea rautiaanpäistärikkö tamma kotoisin Venäjäläiseltä kasvattajalta lähellä Suomen rajaa. Himayasta kiinnostui eräs Saksalainen ponikasvattaja, sillä Himaya polveutui täysin kokonaan paikallisista linjoista. Pian Himaya ostamisen jälkeen kyseinen saksalaismies menehtyi äkillisesti sydänkohtauksen omaisuuden joutuessa miehen tyttärelle. Tytär ei hevosmiehiä ollut, joten lopulta Himaya myytiin Yhdysvaltoihin ja tälläkin kertaa ostoperusteena oli tamman venäläiset juuret. Harmillisesti Himaya oli hyvin kiukkuinen tamma ja oikeastaan kukaan ei tullut toimeen tamman kanssa. Himaya varsoi kolme varsaa Yhdysvalloissaan asuen, neljännen varsan synnytyksen jälkeisiin komplikaatioihin menehtyivät itse tamma sekä varsa.

Emänisä Faucon oli 103cm korkea massiivinen mustanpäistärikkö ori, josta kaikki saatavilla ollut tieto oli venäjäksi. Fauconia kuvailtiin rohkeaksi ja lojaaliksi poniksi, joka oli kilpaillut jopa Helppo B tasolla sopivan lapsiratsastajan löytyessä. Faucon oli myös pärjännyt loistavasti jalostustapahtumissa ja tullut aina palkituksi. Shetlanninponit eivät ole Venäjällä kovin yleisiä, joten Fauconia käytettiin jalostukseen vain kymmenen kertaa joista ainoastaan yksi on myyty Venäjän ulkopuolelle.

Emänemä Gerboran tiedetään olevan kotoisin Zvenigorodista olevalta hevostilalta, joka on tunnettu myös nautakarjan kasvattamisesta. Gerbora oli musta pienikokoinen tamma, joka on tiedettävästi varsonut vain kerran orista Faucon. On arveltu, että Gerbora toimi tilan lapsien opetusratsuna ja kirjojen mukaan tamma menehtyi 28-vuotiaana.

© HM

Kilpailutulokset

23.08.2018 - Viisikko - Noviisi - 2/50
24.08.2018 - Viisikko - Noviisi - 7/50
29.08.2018 - Viisikko - Noviisi - 6/50
10.09.2018 - Viisikko - Noviisi - 6/50
05.09.2018 - Huvitus - Noviisi - 5/30
07.09.2018 - Huvitus - Noviisi - 2/30
07.09.2018 - Huvitus - Noviisi - 1/30
10.09.2018 - Huvitus - Noviisi - 5/30
17.09.2018 - Huvitus - Noviisi - 3/30
19.09.2018 - Huvitus - Noviisi - 1/30

22.09.2018 - Huvitus - Noviisi - 3/30
22.09.2018 - Huvitus - Noviisi - 5/30
23.09.2018 - Huvitus - Noviisi - 4/30
24.09.2018 - Huvitus - Noviisi - 5/30
29.09.2018 - Huvitus - Noviisi - 1/30
11.09.2018 - Brusque Ponies - Noviisi - 5/49
12.09.2018 - Brusque Ponies - Noviisi - 1/49
17.09.2018 - Brusque Ponies - Noviisi - 3/49
17.09.2018 - Brusque Ponies - Noviisi - 7/49
KISATULOKSIAAAAAA