etusivu esittely ponit kasvatus
Connemarat Ratsuponit Newforestinponit Muut ponit

R.I.P. 27.6.2004-4.12.2014

Omn'e Yljus

Virtuaalihevonen

Perustiedot

NimiOmn'e Yljus Rek.nroVH14-035-0109
Syntymäpäivä27.6.2004 Ikä28 vuotta
RotuConnemara SukupuoliOri
Säkäkorkeus145 cm VäriRuunivoikko
Koulutustasoko He A re 80 PainotusKoulupainotteinen
Omistajaweem / B Ponies Kasvattaja/tuojaOmn'e stall, Meri H./Dandero
Meriitit1 × MVA-SERT Hoitajaei hoitajaa

Ikääntyminen

Liinus ikääntyy melkein reaalisti, se on täyttänyt 3 vuotta 27.6.2007.

Luonnekuvaus

Liinus on hyvin rauhallinen kun sille päälle sattuu, mutta joskus sillä on pahemman luokan ori päiviä ja silloin se kannattaa ottaa oikeasti. Varovaisuutta kyllä suosittelen muutenkin tämän herran kanssa vaikka onkin aika moinen mamman mussukka silloin tällöin. Harjatessa ori seisoo nätisti, mutta satulaa laittaessa se pyörii ja ei meinaa oikeasti pysyä paikallaan. Kuolaimet ori ottaa vastaan hyvin, mutta hiukan hitaasti. Kaviot antaa putsata hyvin ja pitää jalan ylhäällä siihen asti kun on tarvis. Tarhasta hakiessa tulee portille seisomaan ja odottaa pääsyään pois. Taluttaessa steppaillaan ja hölmöillään. Pestessä ori pyörittelee silmiään ja kuopii maata, mutta ei sen pahempaa oikeastaan se nauttii hetken päästä siitä kun vesi valuu sen karvaa pitkin alas. Juoksuttaessa ori ottaa pieniä spurtteja ja laukkailee, mutta saa sen helposti pysähtymäänkin.

Ratsastaessa ori on todella reilu eikä verota pienistä suusta vetämisistä. Koulussa ori menee kaula kaarella ja toimii ihan pienilläkin avuilla. Esteillä ori hyppää hyvin ja reilulla ilmavaralla siihen asti kunnes puhti yksin kertaisesti loppuu. Maastossa ori on hyvin varma jalkainen ja tykkää laukkaamisesta, mutta orilla on paha tapa ryöstää. Liinus ei meinaa pysähtyä jos pääsee laukkaamisen makuun.

Kisoissa ori on järkyttävän jännittynyt, mutta kentälle päästyään se rauhoittuu hieman ja toimii hyvin.


Pääkuva © marshmallow / Liikekuva © tory

Sukutaulu

i. Arden Ilja evm ii. Hermes evm iii. Hades ZA evm
iie. Hennes evm
ie. Lena evm iei. Light Lemon evm
iee. Girden's Pip evm
e. Omne's Astriga evm ei. Trne Ustin evm eii. Austin power evm
eie. Renee evm
ee. Shahara evm eei. Shigle evm
eee. Tosca SHA evm

Jälkeläiset

12.09.2013 c-t. Breezy Jazeera om. Hilla VRL-10270
02.10.2012 c-t. Breezy Bessie om. Smaho
18.05.2012 c-t Breezy Lizbeth om. Miia
22.09.2010 c-t. Rowanda Wart om. weem / B Ponies

Päiväkirja ja valmennukset

22.3.2011 kouluvalmennus, valmentajana Marika.

Astuimme Jocelynin kanssa samalla ovenavauksella maneesiin. Tyttö hyppäsi nopeasti ponin kyytiin ja kehotti ponin liikkeelle. Juttelin Jocelynin kanssa alkukäyntien ajan kaikenlaisia juttuja, lähinnä hevosista ja ratsastuksesta, sekä tämänkertaisen valmennuksen teemasta. Kun poni oli mielestäni kävellyt riittävästi, kehotin Jocelyniä keräämään ohjat käsiinsä ja aloittaa ihan vain käynnissä tehden jokaiselle pitkälle sivulle kolme pysähdystä ja päätyihin voltit. Tyttö teki työtä käskettyä, eikä kulunut kauaakaan kun poni liikkui rentona, hyvässä temmossa.

Vaikeutimme tehtävää hieman niin, että kolmen pysähdyksen sijasta tehtiin vain kaksi, mutta molemmilla kerroilla piti ottaa neljän askeleen peruutus. Lisäksi päätyjen voltit vaihdettiin ympyröiksi ja ne tehtiin kevyessä ravissa vuorotelle asetus sisällä ja vuorotellen ulkona. Alkuun Liinus ei aivan ymmärtänyt mitä Jocelyn häneltä pysähdyksen jälkeen pyysi, mutta kävimme tytön kanssa peruutuksen avut kertaukseksi läpi ja sen jälkeen homma alkoi taas sujua. Pyysin ratsukkoa jäämään ympyrälle ja ottamaan muutaman kierroksen laukkaa molempiin suuntiin.

Laukkojen jälkeen poni sai hetken hengähtää, mutta pian alettiin toistaa harjoitusta niin, että päätyihin tehtiin ympyrät laukassa ja muuten jatkettiin samaa harjoitusta ravissa tehden edelleen pysähdykset ja peruutukset. Tehtävä sujui hyvin molempiin suuntiin ja kehotin Jocelyniä loppuverryttelemään Liinuksen itsenäisesti.

25.3.2011 kouluvalmennus, valmentajana Pandero

Verryttelyn jälkeen aloitimme kahdeksikolla. Ideana oli vaihtaa I:ssä ravin kautta laukka. Julius kuskasi Dannaa aikas huolella ja jyräsi ohjaa vasten. Käskin Dannan nykäistä naruista kerran niin, että hampaat irtoo jos ori ei muuten kuuntele. Komentamisen jälkeen Julius alistui ja pysähtyi pienestäkin pidätteestä. Jatkoimme tehtävää. Julius ennakoi hieman laukanvaihtoa ja nosteli itse laukkoja. Muuten sujui oikein hyvin. Jatkoimme ravissa väistöjä. Teimme niitä ympyrällä, eli takaosaa ympyrän ulkopuolelle ja etuosa jatkaa ympyrää. Pienen alkukankeuten jälkeen Julius väisti aika mallikkaasti.

Teimme väistöjä toiseen suuntaan johon Julius oli selvästi jäykempi. Julius oli niin jäykkä, että kokeilimme väistää uralla takapäätä ulospäin, jos se olisi orille helpompaa. Julius näytti paljon rennomalta ja väistötkin sujuivat hyvin. Kello alkoi olla jo niin paljon, että oli pakko lopettaa.

10.4.2011 kouluvalmennus, valmentajana Jemiina

Juoksentelin kentällä, kun Blanche ratsasti kentälle Liinuksella. Hän katsoi hieman hölmistyneenä minua ja minä taasen kasoin häntä. Blanche näytti niin pieneltä jykevän orin selässä. En antanut kuitenkaan asian häiritä ja esittelin itseni hänelle. Pyysin ratsukkoa kulkemaan oikeaan kierrokseen. Katselin Liinusta kaikissa askellajeissa, ilman kuolaintuntumalla kulkemista. Ori kumminkin kulki ilman pyytämistä nätisti, kaula kaarella. Pyysin sitten Blanchea ihan kunnolla ratsastamaan, eikä orin kulku paljon muuttunut. Ainoastaan laukan tahti parani. Ponin taso kuitenkin harmitti, sillä rahkeita tällä olisi korkeammalle tasolle. Aloitimme sitten kunnon työskentelyn.

Pyysin Blanchea ratsastamaan pitkää sivua, kuin olisi lähdössä voltille, mutta hevosen takaset kulkisivat uralla ja ristiin. Sitten toisessa päässä, hieman ennen kulmaa vapauttaa sisäohja ja päästää hevonen lähtemään voltille, mutta jatkaisi toiselle puolelle, pitkälle uralle. Pari kertaa oltiin näin tehty, kun pyysin nostamaan ravin juuri silloin, kun höllää sisäohjasta. Liinus kulki nätisti oikein päin. Vaihdoimme suuntaa ja teimme nämä samat. Välissä oli pieni tauko ja sitten siirryttäisiin laukkaan. Nyt hölläsimme hieman ohjasta, nostimme laukan ja hölläsimme enemmän. Lyhyt sivu mentiin kootusti ja pitkällä päästeltiin. Tämän päivän tehtävänä oli niin sanotusti eteenpäinpyrkivyyden lisäämistä. lisäsimme sitä myös hieman puomitehtävillä ja lopetimme tunnin.

11.4.2011 kouluvalmennus, valmentajana Schein

Jocelyn ja Liinus olivat menevällä ja valmentajan silmää miellyttävällä tuulella koko tunnin ajan ja kaikki sujui alkuverryttelyistä lähtien energialla. Alkuverryttelynä toimi tällä kertaa harjoitusravissa tehtävät voltit ja pääty-ympyrät ja erilaiset suunnat, kuten koko rata leikkaat ja keskihalkaisijat. Sitten Jocelynin toiveesta päätimme mennä koko helppo C luokan kisaohjelman läpi, jotta Liinuskin saisi pienen kisatuntuman. Menin seisomaan C – kirjaimen luokse ja pyysin kaksikkoa aloittamaan. Ensiksi Jocelyn toi Liinuksen harjoitusravissa kentälle ja teki töitä pysäyttääkseen orin. He jatkoivat ravissa ja ottivat oikean uran, kunnes M – kirjaimesta lähtivät koko rata leikkaaseen johon kuului askeleiden pidennys. ”Anna enemmän ohjaa, jottei orin tarvitse kulkea niin muodossa” muistutin tyttöä, joka teki työtä käskettyä. Palattiin takaisin uralle harjoitusraviin. Kolmikaarinen kiemuraura sujui hyvin, paitsi Liinus pisti viimeisellä uralla vastaan, eikä taipunut kauniisti ja pukitti kerran railakkaasti ilmaan. Tällä kertaa askeleenpidennys sujui mainiosti, jonka jälkeen kaksikko pysähtyi. Varovasti Jocelyn peruutti Liinusta ja ori olisi ehkä tarvinnut jopa vahvemman ohjasotteen. Se meni liian hitaasti ja epäröiden. Jatkettiin kuitenkin ravissa uudelleen koko rata leikkaa askeleen pidennyksineen. C – kirjaimen kohdalla jouduin muistuttamaan tyttöä harjoituslaukasta. Jocelynillä ei ollut mitään jakoa kun Liinus paineli menemään kovaa vauhtia, jolloin tiukka istunta oli ratsastajalle mahdoton. Keskiympyrällä tilanne hieman rauhoittui, mutta Jocelynin oli vaikea päästä takaisin satulaan ja myötäilemään hevosen rytmiä. Suunnanmuutos onnistui kaikesta huolimatta hyvin ja tyttö sai rauhoitettua hevosen raviin. Ruunivoikko ori teki automaattisen näköisesti suuren voltin ja Jocelynin ilme vaihtui keskittyneemmäksi, sillä hevonen oli ilmeisesti herkällä tuulella ja vaati kaiken panoksen. Kaksikko ravasi luotani keskihalkaisijaa myöten pois, tehden vielä pysähdyksen ja jatkaen vapaassa käynnissä, joka oli aivan liian riehakasta.

Otin asiakseni puuttua vielä lopputunnista Liinuksen ja Jocelynin harjoituslaukkaan. ”Älä päästä sitä laukkaamaan pois altasi, vaan pidä se kontrollissa” Käskin tytön nostaa laukan pitkille sivuille. Ensimmäisellä kerralla Liinus alkoi taas lähtemään lapasesta. ”Käske se raviin! Jos se alkaa rynnimään tee sille selväksi että silloin ei laukata. Laukan pitää olla hillittyä ja vasta siinä vaiheessa saat ajaa hevosta eteenpäin.” Otimme tällä kertaa uudestaan ja Jocelynin hieman tiukentunut ohjasote hallitsi hevosta, vaikkakin istunta ei ollut vielä tarpeeksi syvä. ”Minulle sanottiin joskus, että harjoituslaukassa liimaa takamuksesi kiinni satulaan ja ajattele että painat itseäsi koko ajan maanpintaa vasten. Haluat saada jalat maahan, mutta hevonen on välissäsi ja sinun pitää ruumiinpainollasi saada itseäsi kohti maata. Koita sitä” Tällä kertaa onnistuttiin vielä paremmin; Liinus kulki kauniisti eikä lähtenyt Jocelynin alta, tyttö pysyi kiinni satulassa pientä horjumista ja maahan katsomista lukuun ottamatta. Tunti oli hyvä päättää onnistuneeseen suoritukseen ja kaksikko sai tehdä loppuverryttelyt.

Kouluvalmennus 23.1.2012, valmentajana Elde T.

Maneesissa Jocelyn oli ottanut vasta alkukäynnit Liinuksella, mutta päätimme ruveta heti töihin. Käskin Jocelynin ja Liinuksen siirtymäänn harjoitusravin kautta kevyeeseen raviin. Liinuksen ravi oli hieman pomputtavaa, mutta kuitenkin suhteellisen helppoa. Jocelyn pystyi työskentelemään hienosti suoralla uralla, joten määräsin heti tehtäväksi isot voltit jokaiseen kulmaan. Pyysin Jocelyniä erityisesti huolehtimaan Liinuksen taivutuksesta sekä asettamisesta. Parilla ensimmäisellä voltilla Liinus oli hieman kankea, mutta jo neljännellä voltilla ravi sujui koko voltin ympärille. Seuraavaksi pyysin ratsukkoa pienentämään voltteja reilusti. Tämän oli tarkoitus saada Liinus taipumaan kunnolla. Toimi. Kohta Jocelyn ja Liinus olivat jo niin kouluratsastuksen lumoissa, ettei paremmasta väliä. Ohjeitteni mukaan ratsukko hidasti hetkeksi käyntiin. Nyt Liinus teki koko uraa ilman voltteja. Jocelyn antoi sille hieman lisää ohjaa, että Liinus pääsi rentoutumaan. Hetken lötköttelyn jälkeen otin komennon takaisin, ja käskin ratsukon keskiympyrälle. Siinä heidän olisi tehtävä ravissa kunnollisia asetuksia. No, tämä sujui mainiosti. Jocelyn ja Liinus, te olette mahtava pari!

2.3.2012 kouluvalmennus, valmentajana annsku

Odottelin maneesissa jo saapuvaa ratsukkoa. Eteeni asteli suloinen oripoika, joka oli tyyni ja rauhallinen. Tervehdin Annaa ja pyysin kävelemään hetken pitkin ohjin. Anna otti ohjat käteen ja aloitti pysähdyksillä. Pyysin käden olemaan hiljaa, sillä tuollainen käden vemputus saa orin menemään vain virkkuukoukkumuotoon, josta ei ole mitään hyötyä. He siirtyivät raviin ja pyysin jälleen pitämään käden aivan hiljaa. Anna nakkeli hieman niskojaan pyynnöistäni, mutta selitin ettei hevonen pysty heti alkumetreillä liikkumaan oikein, sen pitää antaa vertyä rauhassa. Verryttelyn jälkeen teimme loivaa kiemuraa sekä voltteja. Ori toimi erittäin hyvin ja hakikin pikkuhiljaa siihen oikeaan muotoon. Kehuin kovasti molempia ja pyysinkin rapsuttelemaan orin säkää jos se tekee jotain oikein. Laukkatyöskentely toimi hienosti, vaikka teimmekin laukassa ainoastaan ympyröitä. Väsyessään, ori alkoi taas painua kuolaimen alle. Pyysin nostamaan sisäkättä hieman ylöspäin, jotta se tajuaisi kannatella niskansa itse. Oikein hienosti meni!

4.3.2013 kisaeläkkeelle

Liinus on nyt kerännyt laatuarvosteluun riittävän määrän sijoituksia näyttönä siitä, että tässä ihan todella on osaava ja taitava kouluponi. Nyt Liinus saakin sitten keskittyä eläkkeellä olemiseen. Luvassa on kevyttä liikutusta ja erityisesti paljon maastolenkkejä. Iällähän Liinusta ei ole vielä pilattu, se on 15-vuotias, joten sinänsä kovaakin treenaamista poni vielä jaksaisi. Tosin se kyllä ansaitsee oman lepokautensa ainakin tulevaan kesään asti. Vielä muutamia tammoja Liinus voisi astua, jotta saataisiin tätä upeaa ruunivoikkoa ponia vielä näkymään connemarojen, ja miksei ratsuponienkin, suvuissa.

Liikutuskalenteri

Maanantai Tiistai Keskiviikko Torstai Perjantai Lauantai Sunnuntai
Vapaapäivä Hoitaja liikuttaa Hoitaja liikuttaa Vapaapäivä Hoitaja liikuttaa Hoitaja liikuttaa Kouluvalmennus klo 18

Kilpailukalenteri

NJ

02.02.13 Hurmeen kisakeskus Connemaraorit LKV1, BIS4, MVA-SERT (pt. Terhi N.)
02.01.11 Kelmin Ponitalli Muut poniorit 7/11, KUMA, JS (vanhat kuvat)

KRJ

Kisakalenteriin on merkitty vain sijoitukset (48 kpl).

00.00.00 Paikka Jaos Luokka Sijoitus
03.03.13 Mulberry KRJ HeA 2/40
03.03.13 Mulberry KRJ HeA 1/40
02.03.13 B Ponies KRJ HeB 5/40
28.02.13 Fiktio KRJ HeB 4/30
28.02.13 B Ponies KRJ HeB 2/40
27.02.13 Fiktio KRJ HeB 4/30
25.02.13 Mörkövaara KRJ HeB 1/40
25.02.13 Mulberry KRJ HeA 5/40 76.64%
25.02.13 Claridge Stud Riders KRJ HeB 3/41
22.02.13 B Ponies KRJ HeB 1/40
20.02.13 Bairdon KRJ HeA 3/40
18.02.13 Bairdon KRJ HeA 2/30
18.02.13 Bairdon KRJ HeA 2/40
18.02.13 Harley Stud KRJ HeA 3/50
17.02.13 Bairdon KRJ HeA 4/40
16.02.13 Team Obnoxious KRJ HeA 1/30
14.02.13 Bairdon KRJ HeA 4/40
13.02.13 Bairdon KRJ HeA 5/30
03.02.13 Bairdon KRJ HeA 4/40
01.02.13 Mörkövaara KRJ HeA 5/40
30.01.13 Konkkaronkka KRJ HeA 5/40
28.01.13 Konkkaronkka KRJ HeA 6/40
28.01.13 Bairdon KRJ HeA 4/40
27.01.13 Mörkövaara KRJ HeA 5/40
27.01.13 Mörkövaara KRJ HeA 4/40
00.00.00 Paikka Jaos Luokka Sijoitus
26.01.13 Bairdon KRJ HeA 2/40
26.01.13 Mörkövaara KRJ HeA 2/40
16.12.12 Väinölä KRJ HeA 3/40
15.12.12 Fiktio KRJ HeA 1/40
13.12.12 Väinölä KRJ HeA 1/40
12.12.12 Väinölä KRJ HeA 5/40
05.12.12 Väinölä KRJ HeA 5/40
03.12.12 Fiktio KRJ HeA 7/60
21.08.12 KK Energia KRJ HeA 6/80
27.03.12 Moondance KRJ HeB 3/50
24.03.12 Moondance KRJ HeB 4/50
05.02.12 Moondance KRJ HeB 3/50
29.01.12 Stecket KRJ HeB 4/50
29.01.12 Stecket KRJ HeA 3/50
16.01.12 Hurmajärven Kartano KRJ HeB 1/100
16.01.12 Hurmajärven Kartno KRJ HeA 5/100
31.01.12 Bairon KRJ HeA 5/40
30.01.12 Bairon KRJ HeA 2/40
28.01.12 Bairon KRJ HeB 1/40
23.01.12 Fiktio KRJ HeB 2/50
12.09.11 Fiktio KRJ HeA 7/50 75.571%
12.09.11 Fiktio KRJ HeB 1/50 79.13%
03.08.11 Dei KRJ HeB 6/50

Tämä on virtuaalitalli. - This is a SIM game stable.
© B Ponies 2014
Muut tekijänoikeudet